-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 02

Pūvantis Klaipėdos simbolis „Meridianas“ – lyg filmavimo aikštelė siaubo juostai

„Atsargiai dėkite kojas, nes nugarmėsit“, – įspėja sargas įleidęs žurnalistus į Klaipėdos simboliu tapusio „Meridiano“ vidų. Burlaivis, kuriuo žavisi uostamiesčio gyventojai ir svečiai, – lyg obuolys išpuvusiu vidumi. Daugelis vargiai įsivaizduoja, kaip šis gražuolis atrodo iš vidaus.
Klaipėdos simboliu vadinamas „Merdianas“ ant šono nevirsta tik dėl to, kad ra tvirtai pririštas prie Danės krantinės.
Klaipėdos simboliu vadinamas „Meridianas“ ant šono nevirsta tik dėl to, kad yra tvirtai pririštas prie Danės krantinės. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Kadaise mokymo tikslais naudota barkentina, vėliau tapusi restoranu, puikiai tiktų siaubo juostai sukti. Nuo Biržos tilto ar Danės krantinės laivą matantys klaipėdiečiai vargu ar įsivaizduoja, kas dedasi jo viduje. 

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Šiurpus pūvančio „Meridiano“ vaizdas
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Šiurpus pūvančio „Meridiano“ vaizdas

Išpuvusios grindys, į vidų besisunkiantis vanduo – tai „Meridiano“ kasdienybė. Pasisukus stipresniam vėjui laivą prižiūrintys sargai patys bijo vaikščioti po siūbuojantį burlaivį. „Gerai, kad jis tvirtai pririštas, antraip nugarmėtų“, – aiškina sargas. „Meridianas“ prišlietas prie Danės krantinės tvirtai laikosi tik dėl to, kad yra virvėmis apsuktas aplink knechtus.

Burlaivio viduje romantikos nelikę. Viršutiniame denyje patalpos ištuštėjusios, į vienas suversti apdaužyti klozetai, kriauklės, medinės grindys – išsiklaipusios, permirkusios. 

Vaizdas restorane, kur kadaise liejosi linksmybės, dabar šiurpina. Pakampėse dar likę mediniai stalai ir kėdės, išsilaikęs ir laivo formos baras. Tačiau viskas nusėta storu dulkių sluoksniu ir apraizgyta voratinkliais. Voratinklių gijos vietomis nutįsusios nuo pat sijų iki medinių grindų. Prie vieno stalelio guli nustipusi žiurkė. 

Linksmybėmis ir prabanga čia nebekvepia. Vienoje sienoje žiojinti skylė atveria vaizdą į Danės upę. Didesnė banga ir vanduo ima sunktis į laivo vidų. Šalia sustatyti kibirai – jei kartais burlaivį užlietų vanduo ir siurblys nebeatlaikytų, tektų upės vandenį semti rankomis.

Sargas nuveda į kitą laivo pusę. Čia į denį priberta akmenų, tam, kad „Meridianas“ išlaikytų pusiausvyrą. 

Buvę fondo valdytojai, nesulaukę paramos iš Klaipėdos savivaldybės, siūlė „Meridianą“ skandinti Baltijoje, kad bent narai galėtų juo pasigrožėti. Tačiau toks sprendimas miestelėnus papiktino.

Neseniai „Meridiano“ paramos fondą perėmęs restoranų „Friedricho pasažas“ vadovas Aidas Kaveckis teigė ir pats nesitikėjęs, kad miesto simbolis šitaip apleistas. 

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Šiurpus pūvančio „Meridiano“ vaizdas
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Šiurpus pūvančio „Meridiano“ vaizdas

„Nemaloniai stebina buvusių šeimininkų aplaidumas“, – teigė pašnekovas. Anot jo, nutarta nebelaikyti „Meridiano“ Danėje – taip laivas ir pavasario nebesulauktų. 

Barkentina lapkričio 10 d. pro pakeltus Biržos ir Pilies tiltus vilkiko bus tempiama į Klaipėdos laivų remonto įmonę. „Tikimės, kad laivo remontas neužtruks daugiau nei 5 mėnesius ir burlaivis sugrįš į savo vietą dar pavasarį“, – aiškino pašnekovas. 

Prieš kelias savaites Klaipėdos jūrinio miesto simbolio „Meridianas“ paramos fondą perėmęs A.Kaveckis bei „Begos“ generalinis vadovas Aloyzas Kuzmarskis asmeninėmis lėšomis jau atsiskaitė ir su kreditoriais. „Meridiano“ skolos siekė apie 200 tūkst. Lt.

Teigiama, kad dar maždaug tiek reikės ir laivui restauruoti.

2010-aisiais „Meridianas“ jau buvo iškilmingai tempiamas į doką. Tačiau remonto, atsiėjusio apie 50 tūkst. Lt, nepakako.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius