Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 11

R.Baškytė apie statybas Verkių ir Pavilnių reginiuose parkuose: tai yra korupcinė sistema

Seimo Aplinkos apsaugos komitetas reikalauja, kad būtų atlikti tyrimai, dėl kieno kaltės vyksta didžiulės statybos Verkių ir Pavilnių regioniniuose parkuose.
Rūta Baškytė, Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorė
Rūta Baškytė / Eimučio Gudelevičiaus, Andriaus Almanio ir Vygando Kilčiausko nuotr.

Trečiadienį parlamento komiteto nariai priėmė sprendimą, kad Aplinkos ministerija, sostinės savivaldybė atliktų tyrimus, kas išdavė leidimus statyti didžiulius namus regioniniuose parkuose ir leido užtverti ten valstybės mišką, žemę. Parlamentarai siūlo atsiradus pagrindui kreiptis į teisėsaugą.

„Aplinkos ministerija turi įvertinti ir, jeigu reikia, kreiptis į teisėsaugos institucijas dėl asmeninės atsakomybės. (Komiteto nutarime) kalbama, ar iš tiesų visi leidimai, kuriuos gavo ten namus pasistatę asmenys, gauti tikrai teisėtai. Juk regioniniame parke ribojamos statybos“, – po Aplinkos apsaugos komiteto posėdžio žurnalistams sakė jo pirmininkas socialdemokratas Algimantas Salamakinas.

„Akivaizdžiai buvo matyti – užtverti miškai, užtvertos valstybinės žemės. Kodėl Nacionalinė žemės tarnyba davė tuos leidimus? Vaizdas toks, kad darau, ką noriu, svarbu, kad pinigų daug turiu“, – sakė politikas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algimantas Salamakinas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algimantas Salamakinas

Anot Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktoriaus pavaduotojos Rūtos Baškytės, negalima tvirtinti, kad minėti regioniniai parkai virsta gyvenamaisiais kvartalais, tačiau problema, jog ten anksčiau buvusias sodybas keičia miesto tipo statiniai.

„Yra nustatyti ekologiniu, rekreaciniu požiūriu vertingų teritorijų plotai, kurie ir negrąžinami, ir neprivatizuojami, ir juose negalimos jokios statybos“, – sakė ji.

Seimo Aplinkos apsaugos komitetas taip pat siūlo apsvarstyti galimybę Verkių ir Pavilnių regioninių parkų pavaldumą atimti iš Vilniaus miesto savivaldybės ir perduoti Aplinkos ministerijai. Seimo narių teigimu, susidariusi padėtis rodo, kad savivaldybė nesugeba užtikrinti gamtosauginių ir viešųjų interesų apsaugos šiuose parkuose.

A.Salamakinas tvirtino kalbėjęs su kai kuriais verslininkais, pasistačiusiais namus Verkių ar Pavilnių regioniniuose parkuose, ir šie teigė, kad gauti leidimą statyboms tokioje vietoje padėjo pažintys.

„Teko bendrauti ir su verslininkais, jie pasakė, kad reikėjo turėti tam tikrų pažinčių, norint gauti leidimus statyboms. Susikėlė visi turtingi žmonės ir dabar nebandykite ten įeiti. Jeigu toks procesas vyks toliau, nė vienas vilnietis ten neįeis. Nematau, kad būtų pasakyta „stop“, – kalbėjo parlamentinio komiteto vadovas.

R.Baškytė teigė, kad tokiais atvejais veikia visa korupcinė sistema.

„Tai yra visa sistema. Jeigu kas nors manęs paklaustų, kur korupcijos reiškinius pamatyti, sakyčiau važiuokite į Vilniaus savivaldybę ir į šitas teritorijas“, – žurnalistams tvirtino ji.

A.Salamakino teigimu, regioninių parkų vadovė Seimo komitetui anksčiau yra sakiusi, jog statyboms pritarusi, nes patyrė didelį spaudimą.

A.Salamakino teigimu, regioninių parkų vadovė Seimo komitetui anksčiau yra sakiusi, jog statyboms pritarusi, nes patyrė didelį spaudimą.

„Iš direktorės išgirdau vienintelį argumentą: aš pajutau didžiulį spaudimą.

Ji atsisakė įvardyti, kas darė spaudimą, nors leido suprasti, kad spaudimas buvo iš Vilniaus savivaldybės dirbančiųjų ar buvusių vadovų. Be savivaldybės aukščiausios valdžios leidimo nepasistatysi tu ten namo“, – teigė politikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius