-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 12 /16:43

R.Karbauskio prognozė nepasitvirtino, bet valdančiuosius palaikė net liberalai

Dar spalį valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis prognozavo, kad balsuojant dėl biudžeto pasimatys, jog Seime yra veikianti dauguma. Prieš du mėnesius R.Karbauskis prognozavo, kad biudžetą palaikys 85–90 Seimo narių. Antradienį R.Karbauskio prognozė nepasitvirtino – tam pritrūko vieno balso.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Formaliai 69 narius turinti valdančioji dauguma antradienį balsuojant dėl kitų metų valstybės biudžeto įrodė, kad turi palaikymą Seime ir, esant būtinybei, gali surinkti daugiau nei 71 balsą.

Dar spalį tokį rezultatą numatė R.Karbauskis.

„Biudžeto priėmimas, kuris mūsų laukia, pats svarbiausias metų įstatymas, jo metu ir pasirodys, kokia yra valdančioji dauguma. Aš prognozuočiau 85–90 balsų“, – spalio 11 dieną Žinių radijui tvirtino politikas.

Tiesa, vieno balso iki prognozės išsipildymo pritrūko. Antradienį už biudžetą balsavo 84 Seimo nariai, prieš buvo 29, susilaikė 15.

R.Karbauskis 15min antradienį paaiškino, kad taip nutiko tik dėl nenumatytų aplinkybių – dėl to, kad žemės ūkio ministras Bronius Markauskas dėl snygio įstrigo Londone. Jei ne šios nenumatytos aplinkybės, R.Karbauskis būtų visiškai tiksliai numatęs, jog už biudžetą balsuos 85 Seimo nariai.

„Jeigu nebūtų Londone buvę to sniego, nebūtų sustabdę skrydžių, tai būtų 85. Taip ir buvo mano manyta, kad 85 turi būti. Aš gana tvirtai jaučiau, kad taip bus, nes gana tvirtai jutau, kad tikrai yra didžiulis palaikymai šitai Vyriausybei ir šitam biudžetui. Tuo momentu žinia buvo kitokia, kad galbūt mes nebeturime daugumos, o aš teigiau, kad, pamatysite, balsavimas dėl biudžeto parodys. Atitinkamą šiandien turime rezultatą“, – džiaugėsi R.Karbauskis.

Kalbėdamas spalį R.Karbauskis nedetalizavo, kurių partijų atstovai talkins valdantiesiems.

Antradienį paaiškėjo, kad pirmieji pagalbos ranką tiesė Lenkų rinkimų akcijos atstovai, dalis „tvarkiečių“ ir liberalų.

Lenkų rinkimų akcijos frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė atvirai paragino Seimo narius balsuoti už biudžeto projektą, nors pripažino, kad jame yra trūkumų.

„Labai gaila, kad premjeras Skvernelis nėra Kalėdų Senelis ir biudžeto maišas yra toks, koks yra“, – kone eilėmis prabilo R.Tamašunienė.

Už biudžetą pasisakė ir „tvarkietis“ Petras Gražulis, nors kitas „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis buvo tarp griežčiausių biudžeto projekto kritikų. Šiuos valstiečių rėmėjus buvo nesunku nuspėti.

Už balsavo trys liberalai

Tačiau liberalai pateikė staigmeną. Liberalai viešai biudžeto nerėmė, tačiau atėjus laikui balsuoti net trys opozicinio Liberalų sąjūdžio atstovai paspaudė mygtuką „už“.

Tai padarė trys liberalų ūkininkai Juozas Baublys, Jonas Liesys ir Jonas Varkalys.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas ir frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas patvirtino, kad frakcija antradienį buvo priėmusi sprendimą balsuoti prieš biudžetą ir trys kolegos jo nesilaikė. Tačiau nuobaudų frakcija už tai J.Baubliui, J.Liesiui ir J.Varkaliui taikyti neketina.

„Aš manau, kad jie išsprendė savo vienmandačių apygardų problemas ir tą dalyką kėlė kaip prioritetą. Nemanau, kad tai reiškia ką nors, ką jūs sakote“, – klausiamas, ar balsavimas už biudžetą yra pirmas trijų liberalų ūkininkų žingsnis link „valstiečių“ frakcijos.

Vis dėlto E.Gentvilas pripažino, kad šie Seimo nariai pasielgė netinkamai.

„Apmaudu, kad taip yra. Čia yra problemų, aš galiu su tuo sutikti“, – klausiamas, ar opozicijoje dirbantiems liberalams į naudą bus trijų parlamentarų balsavimas ne pagal partijos valią, atsakė E.Gentvilas.

R.Karbauskis sakė, kad su trim liberalais dėl paramos atskirai tartasi nebuvo, tačiau jų palaikymas „valstiečių“ lyderio nestebina.

„Jų palaikymas nėra staigmena. Paprasčiausiai reiškia, kad Liberalų sąjūdis neturi griežtos šiuo atveju nuostatos, kaip organizacija, kaip politinė partija, ir Seimo nariai leido sau balsuoti taip, kaip jie mano. Jei būtų konservatorių frakcijoje pasakyta, kad nereikia laikytis bendros pozicijos, ir ten, manau, būtų buvę balsuojančių už“, – kalbėjo „valstiečių“ pirmininkas.

Anot jo, balsavimas už biudžetą, vis dėlto nereiškia, kad liberalai J.Baublys, J.Liesys ir J.Varkalys gali pereiti į „valstiečių“ frakciją.

„Ne, nėra šnekėta su jais apie tai tikrai ir negaliu komentuoti – galėtų ar negalėtų, bet tai nėra požymis, jūs galite nusiraminti, kad tie žmonės dabar jungsis prie mūsų frakcijos. Tiesiog jie balsavo taip, kaip jiems sakė jų sąžinė, jų vertinimas biudžeto“, – juokdamasis kalbėjo R.Karbauskis.

J.Varkalys 15min teigė ne kartą sulaukęs "valstiečių" kvietimo pereiti į jų frakciją, tačiau to daryti neketina. Jis tvirtino biudžetą palaikęs, nes mano, kad jame yra teigiamų dalykų.

M.Bastys ir K.Pūkas – už

Iš opozicine frakcija pasiskelbusių „tvarkiečių“ už biudžetą balsavo Rimas Andrikis, Kęstutis Bartkevičius, Algimantas Dumbrava ir P.Gražulis.

Iš Mišrios Seimo narių grupės biudžetą palaikė du apkaltų proceso pabaigos laukiantys Seimo nariai Mindaugas Bastys ir Kęstutis Pūkas.

Tačiau už biudžetą balsavo ne visi „valstiečių“ frakcijos atstovai. Seimo narys Naglis Puteikis balsuodamas susilaikė. Žemės ūkio ministras B.Markauskas balsavime išvis nedalyvavo. Antradienį jo darbotvarkėje tuo metu, kai Seime balsuota dėl biudžeto, numatyti keli pasitarimai, bet su kuo tarsis ministras nenurodyta. R.Karbauskis sako, kad ministras įstrigo Londone.

Visus balsavimo rezultatus rasite čia.

Seime 57 atstovus turinti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga yra pasirašiusi koalicinį susitarimą su Lietuvos socialdemokratų darbo frakcija, turinčia 12 atstovų. Formaliai valdantieji turi 69 narius – t. y. mažiau nei pusę atstovų 141 vietos Seime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius