-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 25

R.Karbauskio siūlymas: LRT valdymo struktūrų nariai – tik nepartiniai

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis ketvirtadienį pranešė inicijuojantis Konstitucijos pataisas, kurios užkirstų kelią Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) valdymo struktūrų nariams dalyvauti partijų ir politinių organizacijų veikloje. Tiesa, naujausių įregistruotų teisės aktų projektų bazėje tokia pataisa kol kas nėra registruota.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Anot R.Karbauskio, „kitoms valdžioms atrodė, kad aktyvus politikų, partijų narių, dalyvavimas valdymo struktūrose yra normalus ir savaime suprantamas dalykas“.

„Tuo tarpu mums atrodo, kad tokiu būdu pažeidžiami pamatiniai nepriklausomos bei objektyvios žiniasklaidos principai.

Tarptautinės organizacijos taip pat pabrėžia išskirtinių skaidrumo ir nepriklausomumo standartų būtinybę, pažymėdamos, kad visuomeninis transliuotojas turi tarnauti visuomenei, o ne politikams ar jų atstovaujamoms partijoms“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas „valstiečių“ frakcijos Seime seniūnas.

Jo bendražygė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė ne kartą minėjo, kad LRT tarybai priklauso politinių partijų nariai.

„[LRT] yra politizuota. Ten yra politikai, kurie iš esmės dirba, priklausantys politinėms partijoms. Vienas iš LRT tarybos narių labai ilgai leido socialdemokratų laikraštį. Aš nežinau, ar jis dabar yra redaktorius“, – internetinei televizijai „Laisvės TV“ anksčiau sakė politikė.

R.Karbauskis taip pat siūlo Konstitucijoje įtvirtinti visuomeninio transliuotojo nepriklausomumo principą, nustatant, kad jį, kaip pamatinę objektyvios ir nešališkos informacijos rengėjo vertybę, saugo įstatymas.

Anot politiko, Konstitucinis Teismas 2006 metais atskleidė Lietuvos radijo ir televizijos įstatymo, kaip visuomeninio transliuotojo nepriklausomumo garanto, reikšmę ir šiame įstatyme įtvirtintą LRT nepriklausomumo principą pripažino Konstitucijos saugoma vertybe.

Pagal Lietuvos Konstituciją, piliečiams laiduojama teisė laisvai vienytis į bendrijas, politines partijas ar asociacijas, jei šių tikslai ir veikla nėra priešingi Konstitucijai ir įstatymams.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos radijas ir televizija
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos radijas ir televizija

Ketvirtadienį Seimas planuoja tvirtinti parlamentinio tyrimo išvadas dėl LRT veiklos. Trečiadienį šioms išvadoms pritarė pagrindiniu paskirtas Teisės ir teisėtvarkos komitetas. Jis atmetė Audito komiteto raginimą daryti pertrauką, kol tyrimo komisijos sudarymą įvertins Konstitucinis Teismas.

Seimo komisijos išvadose siūloma steigti naują LRT valdymo organą – valdybą. Taip pat siūloma koreguoti LRT tarybos narių skyrimo tvarką, susiejant su skiriančiosios institucijos kadencija, trumpinti tarybos narių kadenciją.

LRT vadovybė nuogąstauja, kad tokie pakeitimai kelia grėsmę LRT nepriklausomumui.

Išvadose minimi ir viešųjų pirkimų pažeidimai, padaryti prie ankstesnės vadovybės. Konstatuota, kad Viešųjų pirkimų tarnyba nuo 2005 metų sistemingai fiksavo pažeidimus, bet nėra duomenų, kad tuometinė LRT vadovybė būtų ėmusis priemonių užkirsti jiems kelią.

Seimas gruodžio pabaigoje sudarė komisiją LRT finansams tirti. Jai pavesta nustatyti, ar LRT iš prodiuserių perkamos paslaugos atitinka rinkos kainas, išnagrinėti LRT pirkimus, vadovybės struktūrą, jos atitikimą europinei praktikai ir t.t.

Seimo tyrimo metu pasikeitė LRT vadovybė. Pasibaigus ankstesnio LRT vadovo Audriaus Siaurusevičiaus antrajai kadencijai, generaline direktore kovo mėnesį išrinkta Monika Garbačiauskaitė-Budrienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius