-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 01 17 /16:02

R.Karbauskio susitikimas su prezidentu G.Nausėda: vienas „rūkė taikos pypkę“, kitas – ne

Penktadienio popietę į prezidentūrą įžengė valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis. Po susitikimo R.Karbauskis pareiškė, kad konfrontacijos tarp valdančiųjų ir prezidento nėra, tiesiog yra skirtingos nuomonės. G.Nausėda susitikimą pakomentavo raštu ir atšovė, kad nuomonės dėl susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus visgi skiriasi kardinaliai.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Galiu užtikrinti visuomenę, kad jokios konfrontacijos tarp prezidentūros ir Seimo, ir Vyriausybės nėra. Tiesiog yra skirtingos nuomonės dėl ministro J.Narkevičiaus, bet mes to klausimo stengėmės visai neliesti, nes bet kokiu atveju atsakomybę už ministrą prisiėmė ministras pirmininkas. Koalicija padarė savo sprendimą, dėl to prezidentas net nebandė tuo klausimu šnekėti“, – darė prielaidą R.Karbauskis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Jis teigė su prezidentu aptaręs Seimo pavasario sesijos darbus.

„Yra aptarta tikriausiai apie dešimt įstatymų, kurių įstatymų leidybos iniciatyvą turės prezidentūra. Aptarėm požiūrį į tuos įstatymus, koks yra mūsų požiūris. Sakyčiau, mūsų požiūris sutampa absoliučiai. Tikiuosi, kad tie įstatymai bus parengti, pateikti Seimui ir mes juos priimsime“, – reiškė viltį Seimo narys.

Iš prezidentūros atkeliausiančios įstatymų pataisos, anot jo, susijusios su aplinkosauga, kova su korupcija. Ir prezidentas esą gali tikėtis, kad iniciatyvos bus priimtos.

„Mūsų nuomonės gali nesutapti, bet susipriešinimo jokio nėra. Kartais paprasčiausiai persistengia patarėjai su savo nuomone, ją bandydami pateikti taip, kad nebesuprasi čia kieno nuomonė. O taip – jokio susipriešinimo nėra“, – tikino „valstiečių“ lyderis.

Tiesa, R.Karbauskis taip pat užsiminė, kad G.Nausėda vieną parlamento patvirtintą įstatymą – Turto civilinio konfiskavimo – vetuos.

„Bet mes sutarėm su prezidentu, kad bus pataisos – vetuos su pataisomis. Ir tokiu atveju mes galėsime labai drąsiai tą veto tenkinti ir įstatymą priimti su pataisomis“, – dėstė LVŽS vedlys.

Bet mes sutarėm su prezidentu, kad bus pataisos – vetuos su pataisomis.

Klausiamas, ar su prezidentu aptarė informaciją apie neva susisiekimo ministro J.Narkevičiaus įdarbintus partijos bendražygius ministerijai pavaldžiose įstaigose, R.Karbauskis iš pradžių teigė su G.Nausėda visiškai apie tai nekalbėjęs. Vėliau patikslino, kad ši tema buvo „truputį paliesta“.

„Mes truputį palietėm tą temą, dar sykį pasakant, kad pati pažyma labai keista (Specialiųjų tyrimų tarnybos pažyma apie susisiekimo sektoriuje įsidarbinusius asmenis, susijusius su Lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) – 15min). Čia jau truputį šnekėjom“, – pakartojo R.Karbauskis ir teigė, kad asmenų, susijusių su LLRA-KŠS ir įsidarbinusių susisiekimo sektoriuje, sąrašą reikėtų paviešinti. Ar tai galima padaryti, Duomenų apsaugos inspekcijos yra atsiklaususi Seimo narė Agnė Širinskienė.

Šią savaitę Seimui priėmus prezidento grąžintą įstatymą dėl rinkimų kartelės, R.Karbauskis pareiškė, kad šiuo klausimu į jį telefonu kreipėsi prezidento vyriausiasis patarėjas Povilas Mačiulis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Povilas Mačiulis, Gitanas Nausėda
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Povilas Mačiulis, Gitanas Nausėda

„Aš jums nesakysiu teksto, kurį jis sakė, bet toks tekstas, kuris man buvo sakomas, neturėtų būti sakomas Seimo nariams. Tokių skambučių buvo daug ir tokių Seimo narių yra labai daug“, – anksčiau kalbėjo jis.

Šią situaciją R.Karbauskis penktadienį teigė aptaręs ir su G.Nausėda.

„Aš pasakiau prezidentui tiktai tai, kad patarėjas P.Mačiulis komentuoja kai kuriuos dalykus tikriausiai savo asmenine iniciatyva, nes šnekėjimas P.Mačiulio apie tai, kad bus panaikinta kartelė ir bus panaikintos vienmandatės apygardos, pasirodo, yra prezidento patarėjo savivalė – jo nuomonė, asmeninė. Prezidentas jau pasakė ir viešai [...], kad jis pasisako prieš vienmandačių apygardų panaikinimą“, – aiškino parlamentaras.

Bendrai pokalbį su G.Nausėda LVŽS lyderis apibūdino kaip konstruktyvų.

„Kalbant metaforiškai, jeigu būtų rūkymas kokios nors taikos pypkės, tai tikrai galima tai vadinti labai konstruktyviu pokalbiu, labai geru“, – šyptelėjo R.Karbauskis.

G.Nausėda: yra esminių nuomonės skirtumų

Bet G.Nausėda LVŽS lyderio palyginimui paprieštaravo.

„Klausimais, dėl kurių yra esminių nuomonės skirtumų, taikos pypkės nerūkomos“, – žiniasklaidai išplatintame pranešime pabrėžė jis ir pridūrė, kad nuomonės susisiekimo ministro klausimu nekeičia.

Šalies vadovas tikino susitikimo metu su R.Karbauskiu aptaręs tolimesnį darbą su valdančiąja koalicija, pagrindines teisėkūros iniciatyvas, kitas politines aktualijas.

R.Dačkus/ Prezidento kanceliarijos nuotr./ Ramūnas Karbauskis ir Gitanas Nausėda
R.Dačkus/ Prezidento kanceliarijos nuotr./ Ramūnas Karbauskis ir Gitanas Nausėda

„Nepaisydami tebevykstančių karštų diskusijų įvairiomis temomis, privalome ir toliau labai atsakingai bei kokybiškai rengti įstatymų pataisas, sutelkti energiją diskusijai svarbiausiais valstybei klausimais“, – dėstė G.Nausėda.

Seimo pavasario sesijos metu jis teigė ketinantis pateikti Viešųjų pirkimo įstatymo pataisas, papildomą laisvadienį vaikus auginantiems tėvams suteiksiančias Darbo kodekso pataisas, Korupcijos prevencijos ir kitų įstatymų pakeitimus.

R.Karbauskio vizitas prezidentūroje įvyko po to, kai valdančioji koalicija atsisakė atstatydinti susisiekimo ministrą J.Narkevičių, nors G.Nausėda ne kartą ragino tai padaryti.

Valdantiesiems šią savaitę taip pat nepavyko atmesti prezidento veto dėl žemesnės Seimo rinkimų kartelės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius