Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 07 /11:05

R.Karbauskis apie S.Skvernelio išėjimą: jis norėjo garantijų

Buvusiam premjerui Sauliui Skverneliui su dalimi parlamentinės „valstiečių“ frakcijos narių paskelbus apie naujos frakcijos subūrimą, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis sakė, kad įvyko tai, kas ir turėjo atsitikti. Esą S.Skvernelis iš „valstiečių“ reikalavo garantijų, kurių jie jam suteikti negalėjo, nes nesuprato, ko konkrečiai norima.

R.Karbauskio teigimu, įvyko tai, kas turėjo įvykti.

„Nes vieno dalyko, ko mes nesugebėjome padaryti, tai nesuteikėme S.Skverneliui garantijų, kai jis reikalavo. Ta prasme, mes nelabai supratome, kokios tos garantijos turi būti, bet, matyt, kad kažkas kitas jam suteiks jas didesnes tikriausiai“, – komentavo LVŽS pirmininkas.

Kokios tos garantijos yra, anot R.Karbauskio, S.Skvernelis apibrėžti iki galo negalėjo.

„Bet aš suprantu, kad tai yra susiję su ambicijomis kažkokiomis. Prezidento (rinkimų – 15min) ambicijas mes tenkinome – pusę milijono eurų jo kampanija kainavo, LVŽS už ją sumokėjo. Prie tos kampanijos nebuvo prileistas nė vienas LVŽS narys.

Čia ne kaltinimas, čia tiesiog konstatavimas. Tai šitoje vietoje, kol mes buvome reikalingi, mes buvome reikalingi. Dabar mes nereikalingi, matyt, kažkas kitas sugeba pasiūlyti geresnes sąlygas“, – svarstė jis.

Kartu R.Karbauskis sakė, kad tai ir vertybinis išsiskyrimas, tarkime, dėl požiūrio į prezidentą Gitaną Nausėdą.

Kalbėdamas apie LVŽS senbuvės Rimos Baškienės pasitraukimą, R.Karbauskis aiškino, kad tai – „ypatingas atvejis“.

„Nes Rima dar sugebėjo šiandien papasakoti kažkokių nesąmonių apie tai, kad su ja niekas nebendrauja. Ji buvo pakviesta Aušrinės Norkienės (Seimo LVŽS frakcijos seniūnė – 15min), kuriame turėjau dalyvauti ir aš, ir A.Norkienė, kaip seniūnė. Ir tas susitikimas turėjo įvykti šiandien.

Apie jį buvo šnekama daug anksčiau nei šiandien – penktadienį, ketvirtadienį. O šiandien straipsnyje šnekama apie tai, kad ji, matote, nebuvo kviesta, niekas su ja nebendrauja ir taip toliau. Aš manau, kad čia pirmiausia yra netiesa“, – kalbėjo „valstiečių“ lyderis.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Sauliaus Skvernelio ir kitų Seimo narių spaudos konferencija
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Sauliaus Skvernelio ir kitų Seimo narių spaudos konferencija

Pasak R.Karbauskio, R.Baškienės išėjimas susijęs su dalykais, vykusiais gruodį, kai ilgametė „valstietė“ netapo Seimo vicepirmininke, parlamentinės Etikos ir procedūrų komisijos vadove.

Esą išeiti iš partijos politikė ruošėsi jau seniai. R.Karbauskis tikino, kad Šiaulių rajono mero ir vicemero ji teiravosi, kiek LVŽS narių paliktų partiją, jei S.Skvernelis ką nors steigtų.

„Praktiškai mes gyvename tokioje situacijoje, kada žmonės, kurie turi kitas vertybes, turi norą būti valdžioje dėl valdžios, tai yra būti politikoje dėl valdžios. Mes, LVŽS, niekada politikoje nebuvome dėl valdžios ir niekada to nesuprasime, ir niekada to nepalaikysime. Nes tai mums pirmiausia yra vertybių klausimas.

Šitoje situacijoje išeina žmonės, kuriems valdžia yra tikslas. Na, tai ką padarysi. Galų gale LVŽS toliau atstovaus toms vertybėms, kurioms atstovavo iki šiol. Galbūt tik skaudu už savo kolegas, kurie iš tikrųjų tam tikrus dalykus darė vardan tų žmonių politinės karjeros, jų interesų. Jeigu ne prezidento rinkimai, jeigu ne mūsų parama 2016 metais, neaišku, kuo šiandien būtų S.Skvernelis ir daugelis kitų“, – sakė R.Karbauskis.

Jis neigė kalbas, kad LVŽS radikalėja, o jis, kaip jos vadovas, yra autoritaras.

„Jūs, kaip žurnalistai, puikiai žinote, kaip Saulius tvarkėsi Vyriausybėje, jūs puikiai žinote, ką reiškia autoritaras, ir galite paklausti bet kurio kolegos, kuris niekur neišeina, ar pas mus trūksta demokratijos partijoje. Tai atsakymas bus vienareikšmis: pas mus demokratijos partijoje yra per daug. Čia mano kolegos visi tą pakartos“, – teigė „valstiečių“ pirmininkas.

„Apgavo rinkėjus“

R.Karbauskis naujienų agentūrai BNS sakė nejaučiantis nuoskaudų iš „valstiečių“ frakcijos Seime pasitraukus dešimčiai jos narių, tačiau teigė besigailintis rinkėjų, kuriuos šie žmonės apgavo.

„Nuoskaudų jokių nėra, išskyrus tai, kad žmonės – tikriausiai ne vienas – naudojosi partija kaip tik galėjo ir kai jau nebetenkino kažkokių ambicijų, pradėjo ieškot kažko kito. Viskas gerai, tik gaila rinkėjų, kuriuos šitie žmonės bus apgavę, nes dauguma jų išrinkti pagal sąrašą. Belieka tik viltis, kad jie vertybine prasme nepradės elgtis kažkaip kitaip“, – BNS antradienį sakė „valstiečių“ lyderis.

LVŽS frakciją Seime antradienį paskelbė paliekantys 10 parlamentarų, tarp kurių – ekspremjeras Saulius Skvernelis, buvęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, buvusi Seimo vicepirmininkė Rima Baškienė.

Demokratų frakcijoje „Vardan Lietuvos“ taip pat dirbs Vytautas Bakas, Domas Griškevičius, Rūta Miliūtė, Laima Mogenienė, Laima Nagienė, Lukas Savickas, Algirdas Stončaitis, Zenonas Streikus, Tomas Tomilinas ir Algirdas Butkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius