-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 02

R.Karbauskis: manau, kad prezidentas, kuris atsako už užsienio politiką, dabar už galvos susiėmęs

Didžiausią opozicinę frakciją Seime turinčios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis kritikuoja Vyriausybės narių gebėjimus dirbti ir tvarkytis savose srityse. Jo žodžiais, kai kurios ministrės net sekretorės darbą nelabai gautų. Apskritai, politiko nuomone, Vyriausybėje yra žmonės, kurie niekada gyvenime nieko nepadarė, neturi žalio supratimo apie vadybą ir dar ambicingi tiek, kad nesupranta, jog turi šalia turėti pakankamai rimtus talkininkus. Todėl, R.Karbauskio vertinimu, situacija beveik visose srityse bloga.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Anot R.Karbauskio, vienintelis ministras, kuris kol kas atrodo geriau, – krašto apsaugai vadovaujantis Arvydas Anušauskas.

Tačiau esą ir tai tik dėl to, kad gynyba yra NATO politika. Tad, jo teigimu, šioje pozicijoje labai lengva būti ir pastebimu, ir neatrodyti kvailai.

R.Karbauskis skeptiškai vertina galimybes Seime atstatydinti užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį, kuriam opozicija rengia interpeliaciją.

„Seimas to nepadarys, nes santykis tarp S.Skvernelio ir G.Landsbergio yra labai senas, teigiamas“, – laidai „15/15“ sakė opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Pasigenda greitų sprendimų

– Su iššūkiais ir sunkumais susiduria visa Europa. Kalbama, kad iš tiesų laukia labai sudėtinga žiema. Pirmiausia dėl galimo dujų trūkumo, infliacija didžiulė, galimas ekonomikos nuosmukis, recesija.

Kaip, jūsų galva, šitiems sunkumams, iššūkiams pasirengė mūsų šalis? Kaip atrodo mūsų galimybės įveikti ir išgyventi šitą laikotarpį?

– Kad išgyvensime, tai faktas. Bet šnekant, kaip pasiruošėme, – mes, valstybė – turiu omeny valdžia, darėme viską, kad būtų kuo blogiau.

Ir santykiai su Kinija, ir visi kiti klausimai – jie tik blogino situaciją.

Bet šiandien, sakyčiau, kad yra galimybė priimti sprendimus, kurie galėtų mūsų problemas spręsti į ateitį.

Aš prieš daug metų – gal prieš 12 metų, čia, Seime, pas Seimo pirmininką sakiau: nesuprantu jūsų energetikos politikos. Kodėl jūs nieko nedarote, kad vystytumėme savo pačių generaciją?

Kodėl jūs plepate apie kažkokias naujas atomines elektrines ir taip toliau, kada visiškai aišku, kad perspektyva ne ten. Mes galime šnekėti apie vėją, apie biometaną, apie kažką dar.

Tai – tokia sena istorija. Aš apie tai šnekėjau seniai, dabar aišku, jog mes turėjome tuos namų darbus daryti tada.

Yra minusų, yra pliusų. Kur minusas? Mes to nepadarėme, dėl to turime šiandien labai mažą generaciją, esame visiškai priklausomi ir dėl to mokame be galo daug už elektros energiją.

Yra vienas pliusas. Dėl to, kad mes nieko nedarėme, šiandien, per tuos 12 metų, technologijos yra tiek pasikeitusios, kad galime tai padaryti moderniai – daug moderniau, nei turi Vakarų Europa.

Mes galime turėti pigesnę vėjo energetiką negu Europoje. Mes galime turėti saulės energiją, pigesnę negu Europoje, nes visa tai darome dabar, kada pasikeitė technologijos.

Ginos Kubiliūtės/15min.lt nuotr./Vėjo jėgainės Šilutės rajone
Ginos Kubiliūtės/15min.lt nuotr./Vėjo jėgainės Šilutės rajone

Kitaip tariant, iššūkiai – dideli, bet jie mus gali priversti ir valdžią priversti galų gale padaryti sprendimus, kurie atvertų galimybes verslui užsiimti tais dalykais, kurie mūsų valstybei labai svarbūs.

Mes po dvejų metų, mano įsitikinimu, galime turėti pačią pigiausią elektros energiją Europoje.

Būtent vėjas ir saulė, ypač – vėjas.

– Bet, žinote, po dvejų metų – tai dar tolima perspektyva. Reikia žmonėms gyventi šiandien, kainų šoką išgyventi.

– Aš suprantu. Bet aš pasiklausau dabartinės valdžios – jie pradeda šnekėti, kad dabar užsako tyrimą, studiją Jungtinėse Amerikos Valstijose. Kad ta studija bus 2024–2025 metais.

Tai yra beprotybė. Jeigu mes dabar nedarysime sprendimų ir jeigu mes dabar nestatysime vėjo jėgainių parkų ir taip toliau, mes tiesiog neturėsime ateities.

Kada pradedama šnekėti apie Visagino atominę elektrinę, tai pasakysiu paprasčiausiai, kad žmonės suprastų: jos dabar nebūtų. Ji būtų 3 kartus brangesnė, negu buvo planuojama.

Dėl ko tai sakau, dėl ko tai teigiu? Dėl to, kad aš matau pavyzdžius – Suomijos atominė elektrinė ir taip toliau.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Akcijos „Pabusk“ akimirka 2012 metais
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Akcijos „Pabusk“ akimirka 2012 metais

Kita vertus, elektros energija iš atominės elektrinės būtų žymiai brangesnė negu iš atsinaujinančių energijos šaltinių.

Ir šitoje situacijoje aišku viena: man atrodo, kad šita valdžia tiesiog nenori nieko spręsti.

– Bet žiūrėkite, pone Karbauski, aštuonerius metus ne konservatoriai arba ne centro dešinieji buvo valdžioje. „Valstiečiai“ ketverius metus, prieš tai socialdemokratai vadovavo Vyriausybei.

Kodėl tuo metu nebuvo niekas daroma, kad, kaip sakote, dabar gyventume geriau bent jau šitame kontekste?

– Aš ir bandau pasakyti tai, kad šita situacija privers arba gali priversti valdžią, valstybės vadovus, ministerijas daryti sprendimus ir greitai, tokius, kokių reikia.

Mes per daug gerai gyvenome tą laikotarpį. Mes turėjome pigią elektros energiją, nes pigiai ją importuodavome. Mes buvome BRELL tinkle, mes turėjome ir Rusijos pigią elektros energiją. Tai niekam neatrodė, kad tai yra problema.

Ir jeigu nebūtų dabar kilęs karas, jeigu Rusija nebūtų užpuolusi Ukrainos ir tas kainų augimas nebūtų toks drastiškas, koks įvyko, tai šiandien motyvacijos valdžiai daryti kažkokius sprendimus būtų labai menkai.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Nord Pool
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Nord Pool

Jūs turbūt prisimenate tikriausiai, kad jie daug šnekėjo apie vėjo jėgaines jūroje ir jie šnekėjo seniai, konservatoriai – ypač.

Tai aš uždaviau energetikos viceministrei klausimą. Sakau: jūs nors centą ruošiatės valstybės pinigų tam išleisti? Jeigu jūs nors centą išleisite valstybės pinigų šitam, tokiu atveju aš jus apkaltinsiu korupcija dėl vieno cento.

Nes antžeminės vėjo jėgainės jau nereikalauja jokių valstybės investicijų, jokių subsidijų – nieko. Tai yra komerciškai atsiperkantys projektai.

Šitoje situacijoje akivaizdu, kad prieš, sakykime, 4–5 metus, jeigu būtų vystyti vėjo jėgainių parkai, būtų reikėję subsidijuoti kainą. Dabar to nebereikia daryti, nes vėjo jėgainių galingumai gerokai pakilo.

Kitaip sakant, aš neteisinu tų, kurie buvo. Aš tiktai sakau tai, kad tuo momentu, prieš 4–8 metus, situacija buvo visiškai kitokia ir mąstymas tų žmonių, kurie priiminėjo sprendimus, buvo paprastas: jeigu mes turime pigią energiją, ko čia per galvą verstis.

O mes ją turėjome dėl to, kad jos buvo, ji buvo pigi aplink mus, mes galėjome importuoti.

Dabar turime padaryti taip, kad mes patys galėtume eksportuoti. Galime tai padaryti. Iš tikrųjų mes daug elektros energijos galime pasigaminti – daug daugiau nei suvartojame. Tai yra faktas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Elektros stulpai
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Elektros stulpai

O dveji metai – ar tai daug, ar mažai? Kaip sakau, mes tikrai išgyvensime, Lietuva išgyvens, nes iš tikrųjų mes turime ir suskystintų gamtinių dujų terminalą, turime ir pakankamus ryšius tam, kad nepristigtų elektros energijos.

Taip, ji brangi. Bet dveji metai greitai praeis.

– Energetikos ministras ir Energetikos ministerija rengia planą, kaip padėti gyventojams taupyti elektros energiją. Vyriausybė su premjere Ingrida Šimonyte priešaky žada kompensuoti, rengia planą, kaip bus kompensuojamos išaugusios energijos kainos.

Ko tikitės iš tų planų?

– Aš manau, kad dabar teisingas sprendimas būtų padėti žmonėms išgyventi energetinę krizę. Tai yra nepapulti į vadinamąjį energetinį skurdą, kad neišsimokės žmonės sąskaitų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius