-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 21

R.Karbauskis iš savo įmonės nusipirko milijoninės vertės rezidenciją ant Kauno marių kranto

Ramūnas Karbauskis oficialiai nusipirko užbaigtą milijoninės vertės rezidenciją ant Kauno marių kranto. Nors didelėje aptvertoje teritorijoje išdygęs gyvenamasis kompleksas jau ilgai vadinamas būsima R.Karbauskio rezidencija, jį statė ne pats politikas, o viena iš jo įmonių. Taip verslas galėjo apeiti kai kuriuos mokesčius. Dabar R.Karbauskis sako, kad šiuo sandoriu sumokama daugiau nei 3 milijonai eurų mokesčių.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis

Šiais metais Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderio R.Karbauskio „Agrokoncerno“ valdoma bendrovė „Žemės ūkio inovacijų centras“ oficialiai baigė gyvenamojo namo ir poilsio pastato statybas vaizdingoje vietoje, Kauno marių regioniniame parke, Kaišiadorių rajone, Jakštonių kaime, apie 17-os hektarų aptvertoje teritorijoje.

Dar 2018-ųjų metų balandį 15min tyrimas atskleidė, kad R.Karbauskio verslas politikui stato asmeninę rezidenciją ir taip gali apeiti mokesčius, kurie namą statantiems fiziniams asmenims būtų neišvengiami. Statybų vykdymas per įmonę leidžia apeiti pajamų mokestį ir atidėti ar net išvengti pridėtinės vertės mokesčio mokėjimo.

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) ne kartą buvo nustačiusi, kad schemos, kai turtas kuriamas ne įmonės, o jos savininko reikmėms, yra neteisėtos. R.Karbauskio rezidencijos statybų metu patikrinimą atlikusi VMI pažeidimų nenustatė, bet teigė vertinsianti faktinį pastato panaudojimą, kai objekto statybos bus baigtos.

Tiek R.Karbauskis, tiek jo verslas anksčiau neigė, kad prie Kauno marių dygsta asmeninis politiko turtas, ir tvirtino, jog objektas bus naudojamas verslo reikmėms. Anksčiau R.Karbauskis yra sakęs, kad ten statomi ne jo namai, o mobili asteroidų stebėjimo stotis.

„Čia bus mobili asteroidų, kurie kelia grėsmę žemei, observatorija stebėsenai. Į ją internetu galės prisijungti viso pasaulio mokslininkai, studentai“, – anksčiau portalas „Kas vyksta Kaune“ citavo R.Karbauskį.

Čia bus mobili asteroidų, kurie kelia grėsmę žemei, observatorija stebėsenai.

Tačiau dabar, oficialiai pabaigus statybas, padėtis pasikeitė.

Registrų centro duomenimis, rugpjūčio 8-ąją R.Karbauskis su žmona iš savo įmonės „Žemės ūkio inovacijų centras“ asmeniškai įsigijo gyvenamąjį namą, poilsio pastatą ir dalį sklypų.

Rezidenciją stačiusi įmonė savo finansiniuose dokumentuose pernai statybas įvertino 7,6 milijono eurų.

R.Karbauskis sandorio vertės 15min kol kas neatskleidė. Vis dėlto netrukus jis privalės šį sandorį ir jo vertę nurodyti savo interesų deklaracijoje. Pagal įstatymus, tam jis dar turi laiko.

R.Karbauskio atstovė Dalia Vencevičienė BNS teigė, kad komplekse įrengta ir mobili žemei grėsmę keliančių asteroidų observatorija. „Observatorija pastatų komplekse yra ir jos paskirtis išlieka tokia pati, kaip ir minėta anksčiau“, – BNS sakė D.Vencevičienė.

Teigia, kad šiuo sandoriu sumokama 3 mln. mokesčių

15min klausė R.Karbauskio, kodėl jis dabar asmeniškai nusipirko turtą, kurį anksčiau sakėsi naudosiąs verslo ir įmonės reikmėms. Jis teigė, kad buvo įvertintos rinkos sąlygos.

R.Karbauskis pabrėžė, kad su juo susijusias įmones ne kartą tikrino įvairios institucijos ir nustatė, kad jo verslas veikia teisėtai. Jis taip pat teigė, kad vykstant rezidencijos statyboms, jo koncerno įmonę tikrino VMI, bet pažeidimų nenustatė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„VMI atliko patikrinimą ir patvirtino, kad bendrovė teisės aktų reikalavimų nepažeidžia, t.y. projektą vykdo skaidriai. <...> Atsakingų institucijų atlikti tyrimai paneigė viešai mestus tiesos neatitinkančius kaltinimus su R.Karbauskiu siejamam verslui, kuris tapo opozicinių jėgų šmeižto objektu, siekiant eliminuoti R.Karbauskį iš politikos, pažeminti jį visuomenės akyse, bandant įteigti, esą šis politikas yra amoralus ir suktas“, – rašoma R.Karbauskio atstovės Dalios Vencevičienės 15min pateiktame atsakyme.

R.Karbauskis tvirtino, kad turto įsigijimo sandoriu sumokami milijoniniai mokesčiai.

„Mokesčiai, kurie sudaro daugiau nei 3 000 000 EUR, mokami teisės aktuose nustatyta tvarka ir terminais“, – komentavo R.Karbauskio atstovė.

R.Karbauskio komentare rašoma, kad sandoris netrukus bus deklaruotas įstatymų numatyta tvarka ir atitinkamai su juo susijusi informacija bus vieša ir prieinama visuomenei. Jis teigė neabejojantis, kad šis sandoris taps oponentų taikiniu, todėl iš karto ragino abejojančius sandorio teisėtumu kreiptis į atsakingas institucijas.

„Kad šios įvertintų, ar tiek būsimi atitinkamų politikų, tiek Jūsų įtarimai yra pagrįsti ir kad visuomenę pasiektų objektyvi ir tikra, o ne neteisingais duomenimis ir spėlionėmis grindžiama informacija“, – rašoma R.Karbauskio atstovės laiške.

VIDEO: Ramūno Karbauskio verslo statybos prie Meilės įlankos be meilės mokesčiams

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius