Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 14 /11:10

R.Karbauskis jau planuoja vaikus aprengti ne tautiniu kostiumu, o jo stilizacija

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis, Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis antradienį pranešė, kad pakito dar viena jo iškelta ir šurmulį sukėlusi idėja. Jis sakė, kad vaikams numatoma dovanoti ne tradicinius tautinius kostiumus, o stilizuotus drabužius.
Juozo Statkevičiaus 2017 m. pavasario-vasaros kolekcija
Juozo Statkevičiaus 2017 m. pavasario-vasaros kolekcija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

R.Karbauskis teigė, kad planuojami ikimokyklinukams dovanoti drabužiai turėtų būti labai patogūs, vaikų mielai dėvimi ir turėtų prisidėti prie to, kad vaikai vėliau norėtų dėvėti tautinį kostiumą.

„Tai nebus tautinis kostiumas, kaip mes suvokiame“, – žadėjo R.Karbauskis.

Jis pakartojo, kad vaikams pritaikytų tautinių drabužių dovanojimas yra privati iniciatyva, ji valstybei nieko nekainuos.

„Pradedant jaunimu, vaikais, tautinis kostiumas turi užimti vis svarbesnę vietą. Tautiškumas yra visos Europos Sąjungos ir mūsų valstybės stiprybės dalis“, – sako R.Karbauskis.

Anot jo, tautinį ir stilizuotą kostiumą reikia atskirti. Vis dėlto pastarasis, R.Karbauskio teigimu, Lietuvos vaikams leistų suvokti tautinio kostiumo svarbą, galbūt užaugtų nauja karta, kurį nesigėdytų jo dėvėti.

„Tai nebus tautinis kostiumas klasikine prasme. Tai bus stilizuoti rūbai, kurie turi būti patogūs ir mielai nešiojami. Jie turi pasitarnauti tam, kad paaugę vaikai dėvėtų tautinį kostiumą. Tai privati iniciatyva. Jokių valstybės lėšų [tam] neplanuojame naudoti, – sako LVŽS pirmininkas. – Mūsų tikslas, kad kiekvieno lietuvio spintoje kabėtų kostiumas, kad lietuvis galėtų juo didžiuotis“.

Tačiau tautinių kostiumų dėvėjimas, LVŽS pirmininko nuomone, vertybių nesuformuos: „Mums svarbu, kad etninė kultūra būtų švietimo dalimi, kad vaikai lankytų kuo daugiau muziejų“.

R.Karbauskis tikisi, kad Lietuvos vaikus stilizuotų tautinių kostiumų dovana pasieks jau kitais metais, o Seime valstybinių švenčių metu vis daugės politikų dėvinčių tautinį kostiumą.

Stilizuotus tautinius kostiumus vaikams turėtų sukurti garsus dizaineris Juozas Statkevičius, kuris neseniai pristatė 2017 m. pavasario-vasaros kolekciją tautiniais motyvais. Šį projektą turėjo kuruoti R.Karbauskio pavaduotoja partijoje Greta Kildišienė, tačiau po skandalo ji pasitraukė iš Seimo.

Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktorius Saulius Liausa savo ruožtu per spaudos konferenciją sakė, kad tautinį kostiumą svarbu pritaikyti moderniam žmogui, jis, pavyzdžiui, galėtų atsispindėti gimnazistų uniformose. Jis taip pat pakvietė tautinių kostiumų dovanojimui skirti ne tik privačias, bet ir valstybės lėšas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius