Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 06

R.Karbauskis: LRT pertvarkos imtis galima ir be komisijos išvadų

Antradienį Seimas turėtų priimti sprendimą dėl LRT veiklą tyrusios komisijos išvadų. Jei parlamentas išvadoms pritartų, įstatymų pataisas parengtų Ramūno Karbauskio vadovaujamas Kultūros komitetas. Pats R.Karbauskis prieš Seimo posėdį sakė, kad LRT pertvarkos imtis galima ir be komisijos išvadų.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Seimo posėdyje numatyti abu žingsniai iki galutinio Seimo pritarimo išvadoms – ir svarstymas, ir priėmimas. Tvirtinant darbotvarkę konservatorius Jurgis Razma siūlė, kad LRT išvadų klausimas kartu su kitais dviem klausimais būtų svarstomas posėdžio pradžioje, tačiau Seimas tokiam siūlymui nepritarė.

Spalio pabaigoje opozicija pareikalavo pertraukos priimant sprendimą, teigdama, kad LRT veiklą tyrusios komisijos išvadas svarstęs pagrindinis Teisės ir teisėtvarkos komitetas pažeidė Seimo statutą – išvadą pateikė nesulaukęs papildomo Žmogaus teisių komiteto sprendimo ir pasiūlė daryti pertrauką, kol savo išvadas paskelbs Konstitucinis Teismas.

Skundą ištyrusi Seimo Etikos ir procedūrų komisija teigia pažeidimų nenustačiusi. Pasak komisijos, Žmogaus teisių komitetas, registruodamas siūlymus, padarė techninę klaidą, todėl pagrindinis Teisės ir teisėtvarkos komitetas galėjo išvadas svarstyti.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./LRT
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./LRT

R.Karbauskis: LRT pertvarkos imtis galima ir be komisijos išvadų

Kultūros komiteto, kuris turėtų ruošti įstatymo dėl LRT valdymo pataisas, pirmininkas R.Karbauskis antradienį žurnalistams sakė, kad laikinosios komisijos išvadų net nereiktų tam, kad būtų galima pateikti įstatymo projektus dėl visuomeninio transliuotojo pertvarkos.

„Niekas nesiginčija su išvadomis, kurios liečia betvarkę, kuri buvo LRT iki kol pasikeitė LRT vadovybė. Dabar tie pakeitimai, kurie yra ruošiami, manau, net gali būti registruoti prieš priimant sprendimą dėl komisijos išvadų. Jie bus pirmiausia nukreipti į LRT depolitizavimą“, – tikino „valstiečių“ lyderis.

Pasak jo, bus siūloma sumažinti Seimo ir prezidentūros teikiamų narių skaičių į LRT tarybą bei kad LRT tarybos nariais negalėtų būti politikai. Pasiūlymai, kaip sakė R.Karbauskis, bus registruoti ir pateikti artimiausiu metu.

Svarstė 5 komitetai

LRT veiklą tyrusios komisijos išvadoms pritarė trys iš penkių Seimo komitetų, du – Audito ir Žmogaus teisių – siūlė sulaukti Konstitucinio Teismo išvados dėl komisijos sudarymo. Papildomi – Biudžeto ir finansų bei Kultūros komitetai – bei pagrindinis Teisės ir teisėtvarkos komitetas išvadoms pritarė.

Į Konstitucinį teismą dėl to, ar LRT veiklą ir finansus tirianti speciali parlamentinė komisija neprieštarauja Konstitucijai, dar sausį kreipėsi opozicinė Seimo narių grupė.

Išvados, kuriame rekomenduojamas keisti LRT valdymo modelis (mažinant Tarybos galias ir siejant jų narių kadencijas su skiriančiųjų institucijų kadencijomis), susilaukė daug kritikos ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė tokius siūlymus vadina atviru keliu į nacionalinio transliuotojo politizavimą.

Kad valdantieji tiesiog siekia įgyti daugiau politinės kontrolės visuomeniniam transliuotojui, būgštauja ir prezidentūra.

„Galima matyti, kad tos (politinės, – ELTA) įtakos norima turėti daugiau. Tai ir vertiname pakankamai kritiškai“, – naujienų agentūrai ELTA antradienį teigė prezidentės patarėjas Mindaugas Lingė.

Paramą Lietuvos visuomeniniam transliuotojui prieš antradienio posėdį Seime išreiškė Vokietijos tarptautinis transliuotojas „Deutsche Welle“ ir Rygoje veikiantis Baltijos žurnalistinio meistriškumo centras „Baltic Centre for Media Excellence“.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./LRT
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./LRT

„Mums, kaip ir Europos transliuotojų sąjungai bei kitoms tarptautinėms organizacijoms, kelia nerimą pastangos daryti politinį spaudimą Lietuvos nacionaliniam radijui ir televizijai, – rašoma „Deutsche Welle“ akademijos išplatintame pranešime. – Postsovietinėje Europoje LRT tapo visuomeninio transliavimo flagmanu, suvaidinusiu esminį vaidmenį Baltijos šalių demokratizacijos procese. Tikimės, jog į Lietuvos Seimas ir Laikinoji komisija LRT veiklai tirti gerbs ir rems LRT nepriklausomumą dabar ir ateityje.“

Politikų ketinimus dėl LRT kritikuoja ir Europos transliuotojų sąjunga, Estijos visuomeninis transliuotojas, Latvijos televizija, UNESCO.

Spalio pabaigoje kreipimąsi į Lietuvos Seimo narius išplatino ir Tarptautinis spaudos institutas. Jis vienija redaktorius, žiniasklaidos priemonių vadovus ir žinomus žurnalistus visame pasaulyje. Kreipimesi reiškiamas didžiulis susirūpinimą dėl iniciatyvų stiprinti politinę LRT kontrolę.

„Mes primygtinai siūlome, kad LRT finansinės ir ūkinės veiklos tyrimas, jeigu toks yra tikrai būtinas, būtų patikėtas atlikti kompetentingoms institucijoms, tokioms kaip Valstybės kontrolė, Viešųjų pirkimų tarnyba ar Specialiųjų tyrimų tarnyba ir kt., bet jokiu būdu ne politikams. Šiandien kreipiamės į Jus primygtinai ragindami užkirsti kelią LRT politizavimui, išsaugoti visuomeninio transliuotojo nepriklausomumą, žodžio laisvę ir demokratišką valdyseną“, – rašoma IPI direktoriaus pavaduotojo Scotto Griffeno laiške Seimo nariams.

Taip pat spalį Lietuvos žurnalistų draugijos pirmininkė Gražina Petrošienė, Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius, Interneto žiniasklaidos asociacijos pirmininkė Aistė Žilinskienė ir Regioninių radijo stočių vadovas Liudas Ramanauskas kreipėsi į Seimo narius, kuriame paragino visus Seimo narius diskutuoti, kelti klausimus ir gauti atsakymus iš Seimo laikinosios tyrimo komisijos išvadų rengėjų, kad neliktų jokių abejonių, ar Seimo nutarimas pritarti išvadoms pagal priėmimo tvarką neprieštaraus Konstitucijai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Tarptautinėje arenoje ketinimai dėl LRT dažnai lyginami su Lenkijos visuomeniniu transliuotoju, kuris po panašių pokyčių tapo labiau valstybiniu.

Pats R.Karbauskis sako, kad planuojamais pokyčiais visai neketinama LRT veiklos politizuoti, o tik efektyvinti. Jis pabrėžia, kad keičiant įstatymus, susijusius su LRT, galės dalyvauti visi norintys.

Ketvirtadienio rytą Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partija išplatino pranešimą spaudai, kad R.Karbauskis inicijuoja Lietuvos Respublikos Konstitucijos pataisas, kurios esą padės užtikrinti visuomeninio transliuotojo nepriklausomumą bei apsaugos jį nuo tiesioginės politinių partijų įtakos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius