Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 09

R.Karbauskis mano, kad socialdemokratų nesutarimai koalicijos darbui nesutrukdys

Socialdemokratų partijos pirmininko Algirdo Butkevičiaus bei kitų partijos derybininkų vidiniai nesutarimai dėl koalicijos neturėtų pakenkti būsimam valdančiųjų darbui, sako Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis.
Algirdas Butkevičius ir Ramūnas Karbauskis
Algirdas Butkevičius ir Ramūnas Karbauskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Aš galvoju, kad visi supranta, kad kumščiais po mūšio nemosuojama ir pereiname į antrąją fazę, tai didžiulis darbas, kuris mūsų visų laukia ir aš tikiuosi, jis bus sėkmingai daromas“, – BNS sakė R.Karbauskis, paklaustas, ar socialdemokratų nesutarimai nepakenks koalicijos darbui.

Jis taip pat pažymėjo, kad būtent jo iniciatyva įvyko susitikimas su Algirdu Butkevičiumi ir dabartine frakcijos seniūne Seime Irena Šiauliene, po kurio apsispręsta socialdemokratams žadėtą Socialinės apsaugos ir darbo minsterijos vadovo postą iškeisti į ūkio ministro portfelį. R.Karbauskis teigė, kad vykdyti derybas dalyvaujant mažiau žmonių nuspręsta dėl kai kurių socialdemokratų derybininkų viešų pasisakymų apie būsimus postus.

„Galiu pasakyti viena neslėpdamas, tai buvo mano iniciatyva, nes pradėjau matyti, jog viešoji erdvė naudojama išsakyti savo derybinėms pozicijoms. Buvo tokia nekorektiška situacija, tada mes sutarėme, kad nešnekame apie pozicijas konkrečiai (viešai), nes tai yra visiškai derybų objektas ir jis nėra nuspręstas. Pasigirsta televizijoje ar kitur, tam tikri derybinės grupės žmonės pradeda dėstyti, kaip jiems atrodo. Tai nekorektiška mūsų atžvilgiu, nekorektiška ir jų pačių kolegų atžvilgiu“, – sakė R.Karbauskis

„Įsiskaudinimai arba užsigavimai tikriausiai yra dėl to, kad mūsų koalicijos partneris iki galo nebuvo sutaręs dėl atsakomybių. Suprantu demokratinius procesus, bet nereikia nekorektiškų dalykų daryti“, – pridūrė jis.

VIDEO: Ramūnas Karbauskis ir Algirdas Butkevičius pasirašė koalicijos sutartį

Keturi socialdemokratų derybininkai – Andrius Palionis, Gintautas Paluckas, Julius Sabatauskas ir Algirdas Sysas – trečiadienį išplatino pareiškimą, kuriame išreiškia nepritarimą, kad socialdemokratai vadovautų priskirtoms Užsienio reikalų, Teisingumo ir Ūkio ministerijoms. Didžiausias pasipiktinimas kilo būtent dėl pastarosios, į kurią iškeistas anksčiau suderėtas ministro postas Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje, šis sprendimas pavadintas „kuluariniu“.

Laiške taip pat nurodomas nepritarimas, kad partijai atitektų Užsienio reikalų ministerija, pabrėžiama, jog derybinė grupė įpareigota tartis ir dėl ketvirto ministro portfelio, bet tai nebuvo padaryta. Derybininkus taip pat piktina, kad koalicijos sutartyje nėra aiškios takoskyros dėl klausimų, kuriais socialdemokratai turi tvirtą nuomonę, t.y. asmenvardžių rašymas, šeimos sąvoka Konstitucijoje, partnerystės įteisinimas, dirbtinis apvaisinimas.

Algirdo Butkevičiaus bei kitų partijos derybininkų vidiniai nesutarimai dėl koalicijos neturėtų pakenkti būsimam valdančiųjų darbui, sako Ramūnas Karbauskis.

Kaip BNS sakė G.Paluckas, apie partijų vadovų priimtą sprendimą keisti ministerijas sužinota tik atsisėdus prie derybinio stalo. Tuo metu A.Sysas Žinių radijui trečiadienį tikino, kad socialdemokratų viena pralaimėjimo rinkimuose priežasčių ir buvo tai, jog socialinė sritis Vyriausybėje buvo užleista koalicijos partneriams „darbiečiams“, o kritiką dėl problemų buvo skiriama premjerui.

Trečiadienį „valstiečių“ ir socialdemokratų vadovai pasirašė valdančiosios koalicijos sutartį, pagal kurią premjero ir Seimo pirmininko postai teko LVŽS, o postai Seime ir Vyriausybėje bus paskirstyti atsižvelgiant į iškovotų mandatų parlamente skaičių, tačiau konkrečiai, kurioms ministerijoms kurios partijos vadovaus, sutartyje neįrašyta.

Per derybas sutarta, kad „valstiečiai“ teiks kandidatus į 11 ministerijų vadovus, socialdemokratai – į trijų. Per spalį vykusius Seimo rinkimus „valstiečiai“ iškovojo 56 parlamentarų mandatus, socialdemokratai – 17.

VIDEO: Algirdas Butkevičius: „Mokslo ir švietimo sistemoje laukia didelė reforma“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius