Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 18

R.Karbauskis: nei Vyriausybė, nei valdantieji neturi ketinimų kištis į radijo rinką

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis tikina, kad nei jis, nei Seimo valdantieji, nei Vyriausybė nepalaikys Seimo konservatoriaus Vytauto Kernagio iniciatyvos įvesti kvotas Lietuvos radijo stotims.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„LVŽS pirmininko Ramūno Karbauskio teigimu, nei Vyriausybė, nei ši Seimo dauguma neturi ketinimų kištis į radijo rinką ir privačių radijo stočių grojamo turinio reguliavimą.

R.Karbauskis Seimo nario V.Kernagio iniciatyvos nepalaikys“, – rašoma Seimo Kultūros komiteto pirmininko atsakyme, kurį 15min perdavė jo patarėja viešiesiems ryšiams Dalia Vencevičienė.

Seniūnas: frakcijos nariai balsuoja laisvai

Įstatymo projektą, pagal kurį radijo transliuotojai 35 proc. muzikai numatyto eterio laiko turėtų skirti Lietuvoje sukurtiems kūriniams, be V.Kernagio pasirašė tiek Seimo opozicijos, tiek pozicijos atstovai, pavyzdžiui, „valstiečių“ deleguotas ūkio ministras Virginijus Sinkevičius, frakcijos nariai Rima Baškienė, Robertas Šarknickas, Stasys Tumėnas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./LVŽS sąskrydis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./LVŽS sąskrydis

Klausiamas, kaip vertintų jų pasirinkimą palaikyti siūlymą, R.Karbauskis tikina, kad LVŽS frakcijoje visos nuomonės – gerbiamos.

„Kaip ir gerbiama kiekvieno Seimo nario teisė savo nuožiūra balsuoti priimant Seimo sprendimus. LVŽS frakcijos nariai sprendimus priima ir balsuoja laisvai“, – priduria frakcijos seniūnas.

Ūkio ministras V.Sinkevičius sako, kad priėmus įstatymo projektą Lietuvos atlikėjai galėtų tikėtis didesnio užmokesčio.

„Jeigu po šio įstatymo projekto daugiau pinigų liks Lietuvos atlikėjams ir tai taip pat galimai padės jiems tobulėti, – aš esu tik už tai, – savo sprendimą pritarti iniciatyvai komentuoja ministras. – Kiek man projektą pristatė Vytautas, jis yra atlikęs studiją, ją pristatys ir Seime, kur tai (kvotos radijo stotims – 15min) nėra naujiena Europos Sąjungoje, tokias kvotas turi ne viena valstybė. Man bent jau taip buvo pristatyta, kad mes tikrai čia nebūsime išskirtiniai.“

Projektą pasirašęs V.Sinkevičius: diskutuosime

Premjero Sauliaus Skvernelio vadovaujama Vyriausybė tikslų, susijusių su radijo rinka, programoje išsikėlusi nėra.

„Vyriausybės programoje, be jokios abejonės, [tokio tikslo] nėra. Tai yra Vytauto Kernagio asmeninis siūlymas, kurį pasirašė daug Seimo narių. Tai nėra Vyriausybės siūlymas. Jūs turbūt matot, kad Vytautas Kernagis nėra Vyriausybės narys, nėra valdančiosios daugumos narys“, – dėsto V.Sinkevičius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Virginijus Sinkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Virginijus Sinkevičius

Komentuodamas R.Karbauskio teiginį, kad nei jis, nei Seimo dauguma, nei Vyriausybė nepalaikys konservatoriaus iniciatyvos, ūkio ministras tikina, kad dėl jos bus diskutuojama.

„Aš manau, klausimas nebuvo pristatytas. Kai jis bus pristatytas, tada ir bus diskutuojama“, – sako jis.

Buvęs atlikėjų ir įrašų gamintojų teises ginančios asociacijos „Agata“ tarybos narys Seimo konservatorius V.Kernagis siūlo įpareigoti Lietuvos jurisdikcijai priklausančius radijo transliuotojus 35 proc. muzikai numatyto eterio laiko skirti nacionaliniams kūriniams. Iš šių kūrinių kas ketvirtas turėtų būti sukurtas per pastaruosius trejus metus.

Nacionaliniais kūriniais būtų laikomi:

  • tie, kurie atliekami lietuvių kalba;
  • tie, kurie sukurti ir / ar įrašyti Lietuvoje;
  • tie, kurių bent vieno autorių ar pagrindinių atlikėjų buveinė arba nuolatinė gyvenamoji vieta yra Lietuva;
  • tie, kurių turinys neatsiejamas nuo Lietuvos nacionalinio konteksto ir kultūrinių ypatumų (juo siekiama išsaugoti, puoselėti ir / ar propaguoti nacionalinės kultūros tapatumą, savitumą ir suverenumą, etninę kultūrą ir vietos tradicijas, kultūros paveldą, lietuvių kalbą, jos apsaugą ir tęstinumą, meno bei kūrybos sklaidą ir plėtrą).

Pagal siūlymą, ši nacionalinė kūryba šalies radijo stotyse turėtų skambėti nuo 6 iki 23 val.

Muzikantai galėtų tikėtis didesnio atlygio

„Lietuvoje, kitaip nei daugelyje Vakarų valstybių, Visuomenės informavimo įstatymas nenurodo kiek procentų laiko radijo stotys turi transliuoti nacionalinį turinį. Tai išsigimsta į faktą, jog daugelyje radijo stočių Lietuvos kūrėjų muzikai tenka minimali laiko dalis“, – rašoma pataisų aiškinamajame rašte.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Kernagis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Kernagis

„Šito įstatymo mintis yra ta, kad mes pagaliau atvertumėm duris Lietuvos kūrėjams. Tiek seniems, tiek jauniems. Ypač jauniems. Kuriems yra be galo sunku prasimušti, kuriems be galo sunku būti išgirstiems“, – anksčiau savo iniciatyvą 15min komentavo V.Kernagis.

Socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje jis nurodo, kokios kvotos radijo stotims taikomos kitose valstybėse: Islandijoje – 50 proc., Švedijoje – 50 proc., Kroatijoje – 50 proc., Prancūzijoje – 35 , iš kurių 45 proc. naujiems kūriniams, Lenkijoje – 33 proc., iš kurių 25 proc. naujiems kūriniams, ir panašiai.

Radijo transliuotojų atstovai Seime registruotą įpareigojimą dažniau groti Lietuvoje kuriamą muziką vertina skeptiškai. Apie tai daugiau – čia.

Jei parlamentas siūlomą teisės aktą priimtų, jis įsigaliotų nuo sausio 1-osios.

TAIP PAT SKAITYKITE: Seimo narys V.Kernagis proteguoja Lietuvos muzikantus: siūlo kvotas radijo stotims

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius