Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 15

R.Karbauskis „pasinaudojo autoritetu“: Seime juda klausimas dėl pokyčių sveikatos sistemoje

Antradienį pratęstos Seimo rudens sesijos metu parlamentarai po pateikimo pritarė valdančiųjų „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio siūlymams įvesti kadencijas ir nepriekaištingos reputacijos reikalavimus sveikatos priežiūros įstaigų vadovams. Panašias pataisas savaitgalį Seimui teikė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, bet jo bandymas žlugo, balsuojant susilaikė dalis valdančiųjų.
Aurelijus Veryga ir Ramūnas Karbauskis
Aurelijus Veryga ir Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Situaciją komentavęs R.Karbauskis anksčiau išreiškė lūkestį, kad jam imantis pataisų teikimo iniciatyvos, ji sulauks didesnio palaikymo.

„Aš pats pristatinėsiu projektą, pats argumentuosiu. Jeigu kažkas nepasitiki ministru, abejoja juo, jo tikslais, tai tokiu atveju turės dabar nepasitikėti manimi, mano žodžiais.

Situacijose, kai kyla abejonių, visi klausimai susiveda į žmogaus autoritetą. Mano autoritetas ir mūsų frakcijoje, ir koalicijoje yra galbūt didžiausias iš visų mūsų kolegų, Seimo narių. Aš tuo ir planuoju pasinaudoti“, – pirmadienį Lrt.lt komentavo R.Karbauskis.

A.Matulas: lazda yra perlenka

Antradienį Seimo posėdžio metu parlamentaras aiškino, kad teikiamas įstatymo projektas dar galės būti taisomas.

Socialdemokratas Algirdas Sysas ir konservatorius Antanas Matulas atkreipė dėmesį, kad pastabų dėl projekto yra išsakiusi medikų bendruomenė (su pastabomis galite susipažinti žemiau).

„Gaila, kad jūs neskaitėt Medikų sąjūdžio argumentų. Ten labai gražiai sudėliota ir netgi parašyta: jie mano, kad ministras kerštauja medikams, nes tokios reputacijos, nepriekaištingos, reikalavimų nėra nei teisėjams, nei statutiniams pareigūnams.

Tarp kitko, jūsų ministras irgi neatitiktų reikalavimų, negalėtumėt būti vyr. gydytojais, nes VTEK'as ir jus, ir A.Verygą yra pripažinęs pažeidus [įstatymą]“, – kalbėjo A.Matulas ir paprašė suorganizuoti partijų ir sveikatos priežiūros įstaigų atstovų pasitarimą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Antanas Matulas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Antanas Matulas

„Lazda yra perlenkta“, – tvirtino konservatorius ir pažymėjo, kad Santarų klinikose esą trūksta sesučių, o štai „valstiečiai“ siūlo į jų pareigas organizuoti konkursus.

„Aš šioj vietoj nesiruošiu įrodinėti, kad tai, kas parašyta įstatymo projekte, negali būti taisoma“, – taip A.Matului atsakė R.Karbauskis.

R.Karbauskis: projektas bus taisomas

„Pastabų dėl šitų siūlymų iš klinikų nebuvo, bet iš principo šnekant apie situaciją, tikrai, įstatymo projektas iki priėmimo bus taisomas [...]“, – vėliau pakartojo jis.

Dėl įstatymo projekto pasisakė ir anksčiau panašų į šį teikęs sveikatos apsaugos ministras A.Veryga.

„Dėl nepriekaištingos reputacijos reikalavimo. Buvo išsakyti dalykai, kurie neatitinka tikrovės. Nėra tokio reikalavimo, kaip jūs minėjote, griežtesnių negu STT pareigūnams ir panašiai, todėl, kad yra perkeltos nuostatos iš valstybės tarnybos reikalavimų, kurie yra keliami nepriekaištingai reputacijai. Aš manau, mūsų sektorius nėra niekuo išskirtinis ir turėtumėm reikalauti tokių skaidrumo dalykų.

Kai jūs keliate priekaištus dėl manęs, aš galiu užtikrinti, kad neisiu ir į jokios įstaigos vadovus nekandidatuosiu“, – posėdžio metu kalbėjo ministras.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Dėl universitetinių ligoninių konkursų. Ir šiandien tie konkursai yra taikomi, ir universitetinės ligoninės nebuvo išsakiusios pastebėjimų dėl darbuotojų priėmimo viešo konkurso būdu. Tai yra puikiai veikianti praktika ir yra reikalinga“, – tvirtino jis.

Nepalaikę pataisų nebalsavo išvis

Antradienį už R.Karbauskio pateiktą Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo projektą balsavo 46 parlamentarai, prieš – 25, 12 jų susilaikė. Iš valdančiųjų, kaip ir anksčiau, balsuodamas susilaikė tik Seimo „tvarkietis“ Algimantas Dumbrava.

Praėjusį kartą tokių Seimo narių buvo daugiau. Susilaikė: „valstiečiai“ Raimundas Martinėlis, Viktoras Rinkevičius ir Valerijus Simulikas, Seimo „socialdarbiečiai“ Gediminas Kirkilas, Juozas Bernatonis, Algirdas Butkevičius, Petras Čimbaras, Andrius Palionis, taip pat – „tvarkiečiai“ Kęstutis Bartkevičius, Juozas Imbrasas, Vytautas Kamblevičius bei Ona Valiukevičiūtė.

Šį kartą R.Martinėlis, V.Rinkevičius, V.Simulikas J.Bernatonis, A.Butkevičius, P.Čimbaras, K.Bartkevičius, J.Imbrasas, O.Valiukevičiūtė ir V.Kamblevičius nebalsavo apskritai, G.Kirkilas ir A.Palionis balsavo už.

Dėl pataisų Seimas balsuos dar du kartus. Klausimas į parlamentą sugrįš vasarį.

Vadovams – ne daugiau nei dvi kadencijos iš eilės

Jei Seimas R.Karbauskio teikiamas pataisas priimtų, sveikatos priežiūros įstaigų vadovams, jų pavaduotojams, padalinių ir filialų vadovams, vyriausiesiems finansininkams (buhalteriams) galiotų nepriekaištingos reputacijos reikalavimai; įstaigų vadovai pareigas galėtų eiti ne daugiau kaip dvi penkių metų kadencijas iš eilės.

Tiesa, sveikatos priežiūros įstaigose, kuriose dirba 10 ar mažiau specialistų, turinčių medicinos praktikos ar odontologijos praktikos licenciją, vadovų kadencijų ribojimas nebūtų numatomas.

Siūloma, kad vyriausiojo finansininko (buhalterio) statusas, tiek jam dirbant kaip padalinio vadovui, tiek ir dirbant kaip pavienės pareigybės atstovui, būtų suvienodinamas.

Taip pat – jeigu vadovaujančiajam darbuotojui pareiškiami įtarimai, kaltinimai dėl nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo valstybės tarnybai ar viešiesiems interesams, ar korupcinio pobūdžio nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo padarymo, jam pradėtas tyrimas dėl galimo šiurkštaus interesų derinimo reglamentavimo pažeidimo arba galimo šiurkštaus darbo pareigų pažeidimo, darbuotojui sustabdomas mėnesinės algos kintamosios dalies mokėjimas.

Medikų sąjūdis: pataisos ydingos

Lietuvos medikų sąjūdžio (LMS) nuomone, pataisos yra ydingos ir ragino jas atmesti.

„LMS sutinka, kad Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos (LNSS) įstaigų valdymui bei tinklui yra būtinos reformos, tačiau reformos turi būti apgalvotos, nuoseklios, proporcingos bei orientuotos į ilgalaikius tikslus. Būtent visų šių esminių dalių teikiamame Pakeitimo įstatyme trūksta“, – rašoma organizacijos socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Ligoninė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Ligoninė

Anot medikų, priešingai deklaruojamam „skaidrumui“, įstatymo projektu „sudaromos politikų tiesioginio kišimosi į Lietuvos gydymo įstaigų valdymą prielaidos, sudaromos sąlygos mažų rajonų ir miestų gydymo įstaigų sveikatos priežiūros specialistų liustracijai, diskriminuojama ištisa sveikatos priežiūros darbuotojų – universitetų ligoninių visų lygių
specialistų – grupė“.

Nepriekaištingos reputacijos reikalavimus medikų atstovai įvardija kaip neproporcingus.

„[Įstatymo projektu] siekiama įteisinti kaltumo prezumpciją Lietuvos nacionalinėje sveikatos sistemoje, formuojant mediko – nusikaltėlio įvaizdį“, – dėsto LMS.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius