-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 12 21 /13:27

R.Karbauskis po metų nori įvesti privalomą karinį ugdymą studentams ir moksleiviams

Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis trečiadienį komitetui svarstant Nacionalinio saugumo strategiją pasiūlė jau 2018-aisiais pradėti pilotinį privalomo karinio ugdymo projektą. Pasak jo, pirmiausia rezervistus turėtų pradėti rengti Lietuvos edukologijos universitetas (LEU) ir kurios nors vienos savivaldybės bendrojo lavinimo mokyklos.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Turėtume svarstyti visuotinį rezervo ruošimą, bet truputį reikėtų paaiškinti tą mintį, kad mūsų mintis yra tai, kad aukštosiose mokyklose, technikumuose, visur, galėtų atsirasti katedros, kurios ruoštų rezervistus, aišku, ne karininkus, galbūt truputį kito lygmens nei tie, kurie yra pašaukiami, bet visuotinis rengimas vaikinams ir merginoms. Tai yra jei tu eini studijuoti tai būtų integruota į studijų programą. Visuotinumas būtų pasiekiamas per tai, kad kas mokosi, būtų apmokomas studijų metu, kas neina mokytis – tas pašaukiamas.

Dabar mūsų jaunimas net supratimo neturi, kas tai yra per daiktas tas ginklas. Tik iš kompiuterinių žaidimų. Ir tik berniukai.

Anot R.Karbauskio, pirmiausia programa galėtų būti pradėta mokytojų kalvėje – Lietuvos edukologijos universitete.

„Mano siūlymas yra Edukologijos universitetas, vienas kol kas, kaip pilotinis modelis, dėl to, kad ten ruošiami būsimi mokytojai ir ten tai turėtų didžiausią naudą“, – aiškino jis.

R.Karbauskis mano, kad tokie mokymai galėtų būti pradėti jau 2018-aisiais. Juose, pasak politiko, turėtų dalyvauti ir merginos.

Pasak R.Karbauskio, ši idėja nėra nauja. Tai esą buvo fiksuota jo vadovaujamos Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos rinkimų programoje.

Jis pripažįsta, kad aukštosiose mokyklose parengti rezervistai neprilygtų tam rezervui, kuris mokomas 9 mėnesių privalomosios karo tarnybos kursuose.

„Tas, kuris šaukiamas 9 mėnesiams, ta rezervo dalis, ji būtų ta aukštesnė kategorija, jie galbūt galėtų paskui į profesionalią tarnybą pereiti, o šitoj vietoj, aišku, analogiškai paruošti, kaip 9 mėnesius pakvietus į tarnybą, neįmanoma aukštojoje mokykloje. Ko jis vertas? Tai jis vertas to, kad jauni žmonės, ir merginos, ir vaikinai, jie turėtų bendrus pagrindus, žinotų, ką daryti, jei kyla grėsmės, jie galėtų būti šaukiami į stovyklas po tam tikro laiko, jiems tiesiog galėtum duoti esant problemai ginklą į rankas ir jie žinotų, ką su juo daryti.

Dabar mūsų jaunimas net supratimo neturi, kas tai yra per daiktas tas ginklas. Tik iš kompiuterinių žaidimų. Ir tik berniukai“, – aiškino R.Karbauskis.

Dabar Lietuvoje atlikti privalomąją karo tarnybą šaukiami jaunuoliai nuo 19 iki 26 metų. Kasmet pakviečiama ne daugiau kaip 3,5-4 tūkst. šauktinių.

Mokyklose – nauji etatai

Tuo tarpu mokyklose, pasak politiko, turėtų būti stiprinamas patriotinio ugdymo pamokos. Jas vesti esą turėtų atsargos karininkai.

„Mokyklose yra patriotinis ugdymas. Paprasčiausiai apie tai šneka visų mokyklų vadovai, kad yra mokyklų, kuriose praktiškai vyro nėra kaip tokio, kaip mokytojo. Atsiradimas tose mokyklose žmonių, buvusių karininkų atsargoj, kurie būtų paruošti specialiuose kursuose tam, kad galėtų dirbti su vaikais, tikrai labai daug pasitarnautų patriotiniam ugdymui“, – teigė R.Karbauskis.

Geriausia, anot politiko, būtų išbandyti programą vienos savivaldybės visose mokyklose nuo 5 klasės.

Pasak jo, tokie mokymai smarkiai skirtųsi nuo Rusijos okupacijos laikais buvusių privalomų mokymų, kaip surinkti ginklą, numesti granatą, žygiuoti.

„Nemanau, kad čia turėtų būti kažkokios analogijos su tais laikais, kurie buvo prieš 26 metus. Bet, ar į tą programą būtų įtraukta, pavyzdžiui, pažinimas ginklo, čia techniniai dalykai, susiję su saugumu vaikų susiję. Paprasčiausiai ir istorinis toks pjūvis yra, ir galbūt lankymasis kareivinėse, stebėjimas veiksmų. Tai nebūtinai turi būti tas, kas buvo tais laikais, kai mus mokė šaudyti arba surinkti ginklus. To nelabai įsivaizduočiau. Mes dabar tiesiog ir infrastruktūros neturime tokios, bet bendras parengimas, netgi bendravimas vaikų su karininkais, kurie rūpinasi šalies saugumu arba rūpinosi juo, kai tarnavo, yra labai svarbus vaikinų, jaunimo ugdymui“, – sakė R.Karbauskis.

Anot jo, karininkai turėtų dėstyti ne nemokamai, o jiems turėtų būti steigiami papildomi etatai. Juos paruošti esą turėtų Lietuvos edukologijos universitetas.

„Realiai mes galėtume galvoti, jeigu labai greitai tai bandyti įgyvendinti, tai tikriausiai kitų metų mokslo metų pradžioje pavyktų tai padaryti, nors man kiltų abejonių, ar įmanoma suspėti tai padaryti, nes reikia paruošti žmones“, – sakė jis.

Tuo tarpu konservatorius Vytautas Juozapaitis stebėjosi, kad šio klausimo Kultūros komiteto pirmininkas ėmėsi net nesitaręs su Seimo Švietimo ir mokslo komitetu ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetu. Konservatorius taip pat stebėjosi, kad R.Karbauskis jau spėjo pasirinkti ir universitetą, kuris turėtų tapti pilotiniu rezervistų rengėju.

„Šiandien pasakant kad vienas, o ne kitas universitetas taps pilotiniu, tai šiek tiek keistai skamba. Aš siūlyčiau Muzikos ir teatro akademiją tada“, – kalbėjo V.Juozapaitis pabrėždamas, kad pats tik juokauja.

Negana to, Nacionalinio saugumo strategijoje Kultūros komitetas matytų ir vietos specialioms karinio parengimo stovykloms paaugliams.

Anot R.Karbauskio, kariniai mokymai turėtų būti finansuojami iš bendro gynybos biudžeto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius