Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 26 /12:04

R.Karbauskis siūlo partijoms susitarti nekelti panikos dėl koronaviruso, opozicija šypsosi

Valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis siūlo politinėms partijoms pasirašyti susitarimą ir įsipareigoti neskleisti panikos ir dezinformacijos dėl koronaviruso. Toks pasiūlymas, anot jo, bus aptartas penktadienį valdančiosios koalicijos taryboje. Opozicijos atstovė Viktorija Čmilytė-Nielsen tikina, kad susitarimai krizės neišspręstų.
Ramūno Karbauskio susitikimas su gyventojais Žasliuose
Ramūno Karbauskio susitikimas su gyventojais Žasliuose / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Anot R.Karbauskio, penktadienį neeiliniame koalicijos tarybos posėdyje bus aptartas Lietuvos valstybinių institucijų pasirengimas atremti ir suvaldyti ekstremalias situacijas, įskaitant ir plintančią pasaulyje koronaviruso (COVID-19) epidemiją.

Taryba, anot LVŽS pirmininko, taip pat tarsis, ar reikalingos papildomos priemonės, kurios padėtų plačiau informuoti Lietuvos žmones apie galimas grėsmes ir esamą situaciją, kad piliečiai jaustųsi ne tik fiziškai saugūs, bet ir turėtų visą reikiamą informaciją.

Ypač politikavimui sveikatos temomis vietos nėra ir tikiuosi, kad šioje situacijoje kiekvieno politiko elgesys bus atsakingas.

„Posėdyje taip pat bus aptartas partijų susitarimo projektas, kuriuo šalies politikai įsipareigotų neskleisti panikos ir dezinformacijos, būti politiškai korektiškais ir objektyvias, dirbti vieningai žmonėms, nesinaudoti koronaviruso situacija savo politiniams tikslams pasiekti. Susitarimą pasirašyti būtų kviečiamos visos parlamentinės partijos“, – feisbuke skelbia R.Karbauskis.

Anot jo, pasklidus žiniai apie galimą pirmą koronaviruso atvejį Lietuvoje, šiomis dienomis jau matome įvairius neatsakingus ir klaidinančia informacija besiremiančius politikų bei įvairių nuomonės formuotojų pasisakymus, kurie gali kelti nepagrįstą nerimą žmonėms.

„Pasėti paniką labai lengva, ypač kai žmonės seka kiekvieną naujausią informaciją, ne tik žiniasklaidos priemonėse, bet ir socialiniuose tinkluose. Tokia įtampa informacinėje erdvėje visuomenę paverčia pažeidžiama, jautria bet kokiai žiniai.

Šiuo metu visi, tiek nuomonių formuotojai, tiek politikai, tiek žiniasklaida turime būti visi vieningi ir galvoti apie Lietuvos žmonių saugumą bei sveikatą. Ypač politikavimui sveikatos temomis vietos nėra ir tikiuosi, kad šioje situacijoje kiekvieno politiko elgesys bus atsakingas“, – teigia R.Karbauskis.

Anot jo, šiandien Lietuvos žmonėms svarbu žinoti, jog:

  • Lietuvoje yra aktyvuoti visų institucijų, dalyvaujančių valdant koronaviruso infekcijos plitimo riziką – Sveikatos apsaugos ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų, kitų ministerijų, gydymo įstaigų – ekstremalių situacijų operacijų centrai. Tai reiškia, kad specialistai pasirengę į galimą krizinę situaciją reaguoti nedelsiant.
  • 5 ligoninės yra parengtos priimti tirti ir gydyti pacientus su COVID-19: Vilniaus universiteto Santaros klinikų Infekcinių ligų centras ir Vaikų ligoninė, Kauno klinikinė ligoninė, Klaipėdos universitetinė ligoninė, Respublikinė Panevėžio ligoninė ir Respublikinė Šiaulių ligoninė.
  • Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija turi visus reikiamus reagentus, kad galėtų nedelsiant atlikti mėginių tyrimus dėl galimos COVID-19 infekcijos. Tyrimo atsakymas gaunamas per 6-8 valandas.
  • Sveikatos apsaugos ministerija ir medikai atkreipia Lietuvos gyventojų dėmesį, kad šiuo metu šalyje yra gripo bei kitų kvėpavimo takų susirgimų sezonas, tad COVID-19 simptomai yra identiški kitų sezoninių virusų sukeliamiems negalavimams – aukšta temperatūra, sloga, kosulys, sąnarių ir raumenų skausmas ir pan., todėl pajutus pirmuosius simptomus nereikia panikuoti, bet susisiekti su gydymo įstaiga būtina.
  • Specifinio gydymo nuo COVID-19 ligos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas. Europos vaistų agentūra (EMA) bendradarbiauja su PSO ieškant veiksmingų antivirusinių vaistų ir jų derinių.
  • Gyventojai gali konsultuotis karštąja linija telefonu 8 618 79984 (visą parą konsultuoja Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai). Informacija taip pat teikiama NVSC ir Sveikatos apsaugos ministerijos svetainėje.

Tokią žinutę R.Karbauskis išplatino feisbuke trečiadienį, kai sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga vis dar komandiruotėje, o premjeras Saulius Skvernelis atostogauja. Vyriausybė trečiadienį svarstys, ar skelbti ekstremalią situaciją ruošiantis galimam koronaviruso plitimui šalyje.

Liberalų sąjūdžio pirmininkei V.Čmilytei-Nielsen LVŽS pirmininko pasiūlymas pasirašyti partijų susitarimą kelia tik šypseną.

„Valstiečių lyderio noras rengti partijų susitarimą dėl koronaviruso atspindi visą valdančiųjų politiką krizių akivaizdoje.

Alytaus gaisras, Grigeo tarša, valstiečių šaudomi saugomi gyvūnai, dabar – Europoje besiplečiantis koronavirusas, kuris gali pasiekti ir Lietuvą. Kaskart liūto dalis energijos nueina mėginant perkelti kaltę ir išvengti kritikos.

Ne partijų susitarimo reikia, o veiksmų plano, detalaus pasiruošimo, aiškių instrukcijų medikams ir visuomenei – kurių vis dar nėra“, – feisbuke rašo ji.

Pasak jos, „valstiečiams“ labai pasisekė, kad didžiąją jų valdymo kadencijos dalį jie dirbo ne tik ekonominio pakilimo sąlygomis, bet ir išvengė didelių krizių.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis komentuodamas iniciatyvą sako, kad „virusai nuo partijų susitarimų vaikšto laisvai“, pirmiausia reiktų klausti specialistų, kaip elgtis. Tai praneša BNS.

Žurnalistams jis taip pat teigė paprašęs, kad parlamente atsirastų galimybė dezinfekuoti rankas.

„Panikuoti nereikėtų, tai virusas kaip ir visi virusai. Paprašiau, kad Seime atsirastų galimybė dezinfekuoti rankas. Turbūt negražiai pasakysiu: gal žmonės galėtų mažiau sveikintis, nes tai yra perdavimo būdai“, – trečiadienį Seime sakė V.Pranckietis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius