-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 11 /19:01

Į E.Jakilaičio klausimus apie trąšų verslą R.Karbauskis žada atsakyti Seimui priėmus biudžetą

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje parašytame įraše skelbia apie neaiškumus Seimui pateiktoje LRT ataskaitoje ir kaip pavyzdį pateikia su žurnalistu Edmundu Jakilaičiu susijusių įmonių finansus. Savo ruožtu E.Jakilaitis taip pat paskelbė įrašą, kuriame „valstiečių“ lyderiui užduoda 24 klausimus apie jo verslą. Į klausimus R.Karbauskis žada atsakyti, bet su sąlyga – „kai padarysime daug svarbesnius darbus Lietuvos žmonėms“.
Ramūnas Karbauskis ir Edmundas Jakilaitis
Ramūnas Karbauskis ir Edmundas Jakilaitis / 15min nuotr.

Pirmadienį LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis „Facebook“ pasidalijo įrašu, kuriame piktinasi LRT pateiktais atsakymais Seimui. Politikas kelia klausimus prodiuserinėms įmonėms, kurios, jo manymu, dirba neefektyviai.

R.Karbauskis kelia abejones dėl E.Jakilaičio mokesčių

Pavyzdžiui, kad įmonėse dirba po vieną ar du darbuotojus, sudaromos didelių sumų sutartys dėl laidų kūrimo, nors tas pačias laidas galėtų kurti LRT darbuotojai. Užkliuvo ir kiti finansiniai rodikliai: viena įmonė patiria keliolikos tūkstančių eurų nuostolį, o kita – nepateikė finansinių ataskaitų Registrų centrui. „Valstiečių“ lyderis teigia, kad klausimų LRT tarybai vis daugėja, kadangi norima skaidrumo, kur išleidžiami valstybės pinigai.

R.Karbauskis taip pat sukritikavo ir žurnalistą ir LRT laidų vedėją Edmundą Jakilaitį: trys su juo siejamos įmonės per metus uždirbo per 2,5 mln. eurų, tačiau sumokėta vos 8 tūkst. eurų mokesčių. E.Jakilaitis „Facebook“ atsakė, kad R.Karbauskiui pirmiausia reikėtų išmokti finansinio raštingumo, nes minėta suma yra pelno mokestis.

„Seimo narys nesupranta, kuo „mokesčiai“ skiriasi nuo „pelno mokesčio“. Žiauru. Registrų centre radęs pelno mokesčio duomenis, jis juos pateikia kaip neva visus mokesčius. Reikėtų paneigti“, – šaiposi žurnalistas.

Klausimai R.Karbauskiui

Tačiau E.Jakilaitis taip pat savo „Facebook“ paskyroje sureagavo į R.Karbauskio įrašą. Žurnalistas pažėrė tiradą klausimų apie R.Karbauskio verslo ryšius su Rusija, trąšų verslą, nuslėptus mokesčius, apie darbą K.Prunskienės vadovautoje Žemės ūkio ministerijoje, taip pat apie susijusias su R.Karbauskiu įmones.

E.Jakilaitis įraše sako, kad jau kuris laikas negalintis prisikviesti R.Karbauskio į laidą, todėl, vadovaudamasis Visuomenės informavimo įstatymu, per įstatymu nustatytus terminus paprašė jo atsakyti į klausimus raštu.

1. Kada ir kokiomis aplinkybėmis su jumis susijusios įmonės tapo Rusijoje gaminamų trąšų importuotojomis į Lietuvą?

2. Kiek su jumis susijusios įmonės per metus į Lietuvą įveža amonio salietros ir jos pakaitalų?

3. Kokią įtaką su jumis susijusioms įmonėms daro ES taikomi antidempingo muitai?

4. Kodėl, ES pradėjus taikyti antidempingo muitus Rusijos pagamintoms azotinėms trąšoms, su jumis susijusios įmonės pradėjo įvežti „nešvarią salietrą“ su keliais proc. fosforo ar kalio trąšų priemaišomis?

5. Mūsų šaltinių teigimu, su jumis susijusios įmonės per metus į Lietuvą įveža apie 65 000 tonų skirtingos sudėties azotinių trąšų. Ar galite patvirtinti arba patikslinti šią informaciją?

6. Kaip manote, ar su jumis susijusios įmonės iš tiesų įveža maišytas trąšas, siekdamos išvengti antidempingo muitų, ar tik pateikia Lietuvos institucijoms suklastotus dokumentus, esą, tos trąšos turi jau minėtų priemaišų, ir joms antidempingo muitai netaikomi?

7. Kaip manote, ar su jumis susijusios įmonės, įveždamos „nešvarią salietrą“ ir taip išvengdamos rusiškai amonio salietrai taikomo antidempingo muito, galėjo Lietuvai per metus nesumokėti maždaug 3 250 000 eurų mokesčių?

8. Prašau patikslinti, kiek mokesčių valstybei nesumokėjo su jumis susijusios įmonės, pasirinkdamos įvežti su kalio ir fosforo trąšomis maišytą amonio salietrą?

9. Kaip manote, ar paaiškėjus, kad Rusijos trąšų gamintojai su savo parankiniais Lietuvoje sugalvojo schemą, kaip apeiti antidempingo muitus, Europos Komisija tokius muitus turėtų taikyti visoms Rusijoje pagamintoms azotinėms trąšoms?

10. Kaip manote, ar Muitinės departamentas ir Mokesčių inspekcija neturėtų pradėti patikrinimų dėl galimai nuslėptų mokesčių į Lietuvą įvežant rusiškas trąšas? Ar tyrimų neturėtų pradėti ir kitos šalies institucijos, siekdamos nustatyti tikrąją į Lietuvą įvežamų trąšų sudėtį?

11. Pone Karbauski, gal galite papasakoti, kaip su jumis susijusios įmonės perėmė prekybos rusiška žemės ūkio technika verslą. Gal galite nurodyti, kada, iš ko ir už kiek įsigijote šį verslą?

12. Gal galite prisiminti aplinkybes, kuriomis K.Prunskienės vadovaujama Žemės ūkio ministerija grūdų valymą ir džiovinimą buvo prilyginusi perdirbimui?

13. Gal galite pasakyti, kokią naudą šis prilyginimas davė su jumis susijusioms įmonėms?

14. Gal galite papasakoti, kokie konkrečiai K.Prunskienės vadovautos Žemės ūkio ministerijos sprendimai leido su jumis susijusioms įmonėms įsirengti grūdų elevatorius Šeduvoje ir kt. vietovėse?

15. Ar galite patvirtinti, kad partijos, kurios vicepirmininkas minimu laikotarpiu buvote, vadovės K.Prunskienės vadovaujamos Žemės ūkio ministerijos skelbiami paraiškų priėmimo terminai galėjo būti tokie trumpi, kad paraiškas parengti galėjo spėti tik su jumis susijusios įmonės?

16. Ar su jumis susijusios įmonės neveikė grupėje su asmenimis, organizavusiais konkursus K.Prunskienės vadovautoje Žemės ūkio ministerijoje grūdų perdirbimo įrenginių finansavimui?

17. Pone Karbauski, gal galite nurodyti, kodėl su jumis susijusios įmonės superka maistinius, pašarinius kviečius ir kvietrugius, o parduoda daugiausia tik maistinius kviečius?

18. Gal galite nurodyti, kiek per pastaruosius trejus metus su jumis susijusios įmonės supirko maistinių kviečių, kiek pašarinių kviečių ir kiek kvietrugių? Taip pat prašau jūsų nurodyti, kiek per pastaruosius trejus metus parduota maistinių, kiek pašarinių kviečių, o kiek kvietrugių?

19. Kaip manote, ar superkant kviečius kaip pašarinius, o parduodant kaip maistinius gali būti mulkinami šalies žemdirbiai?

20. Ar su jumis susijusios įmonės didina pelną apgaudinėdamos šalies žemdirbius?

21. Gal galite papasakoti, kaip pašarinius kviečius ir kvietrugius paversti maistiniais kviečiais?

22. Gal galite papasakoti, kaip su jumis susijusios įmonės perimdavo žemę iš skolingų ūkininkų? Apibūdinkite veiklos modelį.

23. Lietuvoje nuosavybėje galima turėti iki 500 ha žemės. Gal galite nurodyti, kiek žemės turite jūs, jūsų šeimos nariai ir susiję juridiniai asmenys?

24. Kaip manote, ar kilus įtarimų, kad asmuo jūsų vadovaujamoje frakcijoje Seime įdarbintas fiktyviai tik todėl, kad kai kurie asmenys galėtų pasisavinti jo algą, turėtų būti pradėtas ikiteisminis tyrimas?

R.Karbauskis į klausimus žada atsakyti Seimui priėmus biudžetą

Reaguodamas į žurnalisto E.Jakilaičio įrašą, R.Karbauskis socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje paskelbė dar vieną įrašą – padėkojo už klausimus, pažadėjo į juos atsakyti nustatyta tvarka tada, kai „padarysime daug svarbesnius darbus Lietuvos žmonėms, tokius kaip valstybės biudžeto priėmimas.“

Be to, jis pridūrė į aukščiau užduotus klausimus atsakinėjęs rinkimų metu.

„Tikiuosi ir jūs atsakysite, kokia dalis su jumis siejamų įmonių pajamų gauta iš LRT, kodėl analogiškas sutartis su LRT turinti, Arūnui Valinskui priklausanti UAB „Valius“ uždirbo 72 kartus didesnį pelno procentą“, – neatlyžta Seimo narys.

akiVisi kaltinimai, dėl mano menamo prorusiškumo yra ne kas kita, kaip šmeižtas siekiant griauti mano reputaciją.

„Galiu patikinti, kad su manimi siejamos įmonės nevykdo jokios neteisėtos veikos, dirbama pagal LR įstatymus ir ES direktyvas. Valstybės saugumo departamentas man išdavė pažymą dirbti su slapta informacija, patikrinęs visus mano galimus interesus ir ryšius. Visi kaltinimai, dėl mano menamo prorusiškumo yra ne kas kita, kaip šmeižtas siekiant griauti mano reputaciją. Esu prisiekęs tik vienai valstybei – Lietuvai ir viską darysiu, kad ji būtu tokia, kokios tikisi visi Lietuvos žmonės – be klanų, be dvigubų standartų, be korupcijos ir kitų blogybių, kurios tempia mūsų valstybę žemyn“, – priduria jis.

Pagal Visuomenės informavimo įstatymą, informacija, kurią rengiant nereikia kaupti papildomų duomenų, viešosios informacijos rengėjams ir (ar) skleidėjams, žurnalistams pateikiama ne vėliau kaip per vieną darbo dieną, o informacija, kurią rengiant reikia kaupti papildomus duomenis, – ne vėliau kaip per savaitę.

Dėl biudžeto Seimas galutinai apsispręs antradienį.

Žodžių dvikova tęsiasi: R.Karbauskis teisus tik dėl apyvartos

Sulaukęs R.Karbauskio pasisakymo, socialinio tinklo paskyroje ir vėl komentuoja E.Jakilaitis.

„Ramūnas Karbauskis teisus tik dėl vieno – mūsų praėjusių metų apyvarta siekė 2.6 mln eur. Pelnas – kiek daugiau nei 50 tūkstančių. Sako – pelnas mažas. Aš manau, kad galimybė derėtis iki minimalaus pelno ir yra dar viena mūsų stiprybė. Taip, jis galėtų didesnis, bet ar tada mumis taip pasitikėtų svarbiausi televizijos kanalai, didžiausios verslo organizacijos ir kiti partneriai. Taip, galėjom statyti vieną laivą Nacionalinei ekspedicijai, o ne du. Galėjome daug ką. Bet mes dirbam taip kaip dirbam ir norim gyventi taip kaip norim“, – atkerta žurnalistas ir priduria, kad jo veiklos pajamos iš LRT nė vienais metais nesiekė 30 proc. apyvartos.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Laurynas Šeškus ir Edmundas Jakilaitis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Laurynas Šeškus ir Edmundas Jakilaitis

Žurnalistas teigia įkūręs kelias įmones su draugu Laurynu Šeškumi, kurios laidas kuria ne tik Lietuvoje, daugiausia LRT ir LNK televizijoms, bet ir Latvijoje. Ten per visuomeninę televiziją LTV, kaip pasakoja E.Jakilaitis, transliuojamas latviškas „Lietuvos tūkstantmečio“ vaikų atitikmuo.

„Esame „Discovery“ užsakymu sukūrę daugiaserijinį dokumentinį filmą „Zoltan the wolfman“, kuris rodytas 130 pasaulio teritorijų, filmavome pilotines laidas didžiausiai pasaulyje ispanakalbiai TV kompanijai „Televisa International“.

Rengiame sveikos gyvensenos festivalį „Sveika Neringa“, kuriame alkoholis nedraudžiamas, bet nėra girtų, neseniai atidarėme, mūsų nuomone, fantastišką objektą – „Telia Vilniaus istorijos nemuziejų“. Jei viskas bus gerai, per kelis metus atidarysime ir virtualų Lietuvos gamtos istorijos muziejų. Jau nekalbėsiu apie įvairius klipus, filmukus ir t.t. Būna taip, kad per savaitę parengiame 25 valandas baigtos vaizdo produkcijos", – apie savo, kaip prodiuserio darbą, pasakoja E.Jakilaitis.

„Ir dar – jei jau išėjo kalba – labai didžiuojuosi ne tik savo partneriu, bet ir visais, su kuriais visa tai kuriame ir kursime“, – tikina jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius