Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 03

R.Karbauskis tarp savų turi maištininkų: kas jie ir kodėl neprieštarauja svaigalams prie jūros?

Seimas, į kurį valdantieji atėjo su antialkoholine darbotvarke, nuo rugpjūčio paplūdimiuose vėl leido pardavinėti silpnus svaigiuosius gėrimus. Tuo besipiktinęs valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis tikino, jog sprendimą nulėmė opozicijos ir koalicijos partnerių „socialdarbiečių“ balsai. Tačiau jis ne visai teisus – „už“ balsavo ir penki „valstiečiai“. Kokie jų motyvai? Ar pasipriešinę bendrai frakcijos pozicijai politikai negavo pylos?
Palangos paplūdimys
Palangos paplūdimys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Siūlymą leisti paplūdimiuose prekiauti ne daugiau kaip 15 laipsnių stiprumo alkoholiu palaikė „valstietis“ Antanas Baura. Jo įsitikinimu, tai drausti neadekvatu.

„Greta viso 2017 metų alkoholio paketo – prieinamumo, reklamos, amžiaus – visas tas paketas, mano galva, pasiteisino ir tuo reikia džiaugtis. O šitoje vietoje, kas konkrečiai liečia sezonines kavines, biškučiuką perlenkta lazda. Tą įrodė ir praktika“, – savo sprendimą aiškino politikas.

Be to, jis pabrėžė, jog to paties siekė ir Vyriausybė.

„Šiuo konkrečiu atveju palaikiau Vyriausybės nuomonę“, – teigė A.Baura.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Antanas Baura
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Antanas Baura

Dėl kitokio požiūrio pylos iš frakcijos kolegų jis tikino nesulaukęs.

„Aš tikrai negavau jokios pylos. Aš nė kiek nesigailiu dėl šito padaryto žingsnio“, – pridūrė politikas.

Už pasiūlymą dėl prekybos alkoholiu paplūdimiuose Seimas nubalsavo paskutiniame žingsnyje, kai iš esmės siekta priimti kitą nuostatą – atšaukti draudimą svaigalais prekiauti lauko kavinėse, kurios neturi stacionarios prekybos vietos. To, teikdami pataisas, siekė „valstiečiai“ Gediminas Vasiliauskas ir Aušra Papirtienė.

Būtų „nei šis, nei tas“, jei bendražygių iniciatyva dėl kito siūlymo taip ir liktų nepriimta, teigė A.Baura.

„Aš kreivai žiūriu į tai, kad teisės aktas, kuris yra laukiamas, būtų nepriimtas. Vėl nei šis, nei tas“, – kalbėjo politikas.

G.Vasiliauskas: sugadino įstatymo projektą

„Balsavau „už“, nes buvau viena iš įstatymo teikėjų. Man pasirodytų labai nelogiška, jeigu aš nebalsuočiau už savo įstatymo projektą“, – aiškino A.Papirtienė.

Ji teigė „nelabai gerai“ vertinanti tai, jog su leidimu prekiauti alkoholiniais gėrimais paplūdimiuose esą nusisukama nuo LVŽS inicijuotų ribojimų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušra Papirtienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušra Papirtienė

„Aš tikrai buvau už Valstiečių ir žaliųjų sąjungos alkoholio kontrolės politiką, dėl to visuose balsavimuose ją palaikiau. Šitame balsavime, kada buvo balsuojama už kolegų pasiūlymą, kuriuo buvo grąžinta prekyba alkoholiu paplūdimiuose, balsavau susilaikydama, taigi aš jam tikrai nepritariau. Tačiau už visą įstatymo projektą aš balsavau „už“, – komentavo Seimo narė.

Didelį nusivylimą dėl to, kuo virto jo teiktas projektas, išreiškė „už“ per balsavimą spaudęs G.Vasiliauskas.

„Turėjau labai per save perlipt – labai stipriai – nes esu kategoriškai prieš. Paplūdimiuose, manau, negalima vartoti alkoholinių gėrimų. Daug nuskendimų būna, vaikai galų gale būna šalia, neprižiūrimi.

Jau buvau linkęs irgi nebalsuoti, nes labai man [projektą] sugadino. Esu labai nepatenkintas tuo įstatymo projektu, bet tada būtų nukentėję ir kitos kavinės, kur savivaldybių tarybos nustato poilsio, turizmo teritorijas“, – kalbėjo politikas.

Turėjau labai per save perlipt.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gediminas Vasiliauskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gediminas Vasiliauskas

V.Rinkevičius: draudimu nieko nepasieksime

O Seimo „valstietis“ Viktoras Rinkevičius tikino, jog neturime atsilikti nuo Vakarų Europos – esą ten paplūdimiuose alkoholinių gėrimų įsigyti galima lengvai, tad kodėl reikėtų išsiskirti?

„Nemačiau, kad alkoholis Vakarų Europoje būtų draudžiamas. Netgi sakyčiau, ten per daug agresyviai siūlomas. Nemanau, kad tai labai gerai, bet vis tik žmonės, kurie nori, turi poreikį, turėtų galėti gauti vietoje, kad nebūtų taip, jog eitų į parduotuves, prisineštų, tada, aišku, tas kiekis būna su atsarga, kad nepritrūktų. O kai vietoje gali įsigyti, niekada to kiekio nebūna per daug – bet čia aš pagal save sprendžiu“, – argumentus dėstė parlamentaras.

Drausdami paplūdimiuose įsigyti svaigiuosius gėrimus, jo įsitikinimu, alkoholio vartojimo nesumažinsime.

„Tą reikia daryti, darom ir gana sėkmingai, džiaugiuosi tuo, bet paplūdimiuose uždraudę tikrai to tikslo, kokio norim, nepasieksim“, – tikino V.Rinkevičius.

LVŽS frakcija, pasak jo, diskutavo apie siūlymą lengvinti alkoholio prieinamumą.

Rekomendacija buvo, kad nepalaikyt šito, bet nėra tokio įsakymo.

„Rekomendacija buvo, kad nepalaikyt šito, bet nėra tokio įsakymo. Nebuvo tokio „jūs privalot“, – teigė Seimo narys ir pridūrė, kad kiekvienas parlamentaras balsuodamas vadovaujasi savo protu.

Pylos, kad balsavo ne kaip didžioji dauguma frakcijos, V.Rinkevičius tikino negavęs: „Ne, absoliučiai. Nei gero, nei blogo žodžio nebuvo. Jokių po to vertinimų, diskusijų negirdėjau.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktoras Rinkevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktoras Rinkevičius

O gal ir balsavo kitaip, nes su „valstiečiais“ nebeketina dalyvauti Seimo rinkimuose?

„Nežinau. Kad aš niekada labai nebuvau priklausomas. Visada sprendžiau, kaip man atrodė. Dauguma atvejų mūsų pozicijos sutapdavo. O kur nesutapo... Ne pirmas kartas, kai nepritariau bendrai frakcijos nuomonei“, – atsakė V.Rinkevičius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Virginija Vingrienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Virginija Vingrienė

Pataisas, kuriomis įteisinta prekyba alkoholiu paplūdimiuose, palaikė ir „valstietė“ Virginija Vingrienė. Ji balsuodama teigė paprasčiausiai suklydusi.

„Aš tiesiog balsuodama suklydau“, – trumpai, kodėl balsavo „už“, pakomentavo ji.

Seimui leidus paplūdimiuose ir vėl prekiauti silpnu alkoholiu, draudimas prekiauti ir vartoti stiprų alkoholį paplūdimiuose galios toliau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius