-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 22 /2018 03 23

R.Karbauskis vėl turi deklaravimo problemų: nuslėpė beveik 900 tūkstančių eurų sandorį

Ramūnas Karbauskis turi nuolatinių interesų deklaravimo problemų. Šį kartą 15min išsiaiškino, jog Seimo narys nuslėpė beveik 900 tūkstančių eurų sandorį dėl akcijų pirkimo iš „Agrokoncerno“ .
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Per protestą, neseniai vykusį prie Seimo, žmogus klausė R.Karbauskio, ar jis prieš kitus rinkimus tikrai nepamirš ko nors deklaruoti, nes toks politiko elgesys dažnai kartojasi. Bet kitų rinkimų laukti nereikės, yra mažiausiai vienas sandoris, kurio R.Karbauskis buvo nedeklaravęs.

Pagal įstatymą, kandidatai į Seimo narius, taip pat ir Seimo nariai privačių interesų deklaracijose turi nurodyti visus galiojančius sandorius, kurie yra didesni nei 3 tūkstančiai eurų. Tačiau R.Karbauskis nedeklaravo daug didesnio sandorio.

Pats R.Karbauskis pripažįsta nedeklaravęs tūkstantinio sandorio su savo verslu ir žada deklaraciją papildyti.

Nedeklaruotas beveik 900 tūkst. eurų sandoris

15min pastebėjo, kad „Agrokoncerno“ finansiniuose dokumentuose nurodoma, jog akcininkas yra įsiskolinęs įmonei 869 tūkst. eurų. Vienintelis „Agrokoncerno“ akcininkas yra „valstiečių“ lyderis R.Karbauskis.

Nors pagal įstatymą politikai privalo deklaruoti visus galiojančius sandorius, šios informacijos R.Karbauskio deklaracijoje rasti nepavyko.

Pats R.Karbauskis paaiškino, kad toks sandoris iš tiesų buvo, jis pirko akcijas iš savo įmonės.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Agrokoncerno būstinė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Agrokoncerno būstinė

„Jūsų nurodyta suma nėra mano skola UAB „Agrokoncernas“. 2014 m. gruodžio 22 d., keičiant „Agrokoncerno“ įmonių grupės struktūrą, buvo sudaryta akcijų pirkimo – pardavimo sutartis tarp manęs (pirkėjo) ir UAB „Agrokoncernas“ (pardavėjo) dėl UAB „Agrokoncerno grupė“ akcijų įsigijimo. Pagal sutartį už įsigytas akcijas privalau atsiskaityti iki šių metų gruodžio 30 d.“, – rašoma R.Karbauskio atsakyme.

Po 15min klausimų deklaraciją papildė

R.Karbauskis teigia, kad sandorį ketino nurodyti vėliau, vis dėlto po 15min žurnalistų klausimų jis deklaraciją iki šiol neatskleistu sandoriu papildė.

„Įvykdžius sutartį, t.y. sumokėjus bendrovei už akcijas, sandoris būtų nurodytas mano privačių interesų deklaracijoje. Visgi, atsižvelgiant į jūsų klausimus, dėl šio sandorio deklaravimo nedelsiant sandorį deklaruosiu ir kreipsiuosi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją“, – komentavo R.Karbauskis.

15min taip pat kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) dėl galimai laiku nedeklaruoto politiko sandorio. VTEK informaciją teigė išanalizuosianti.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./VTEK posėdis dėl Petro Gražulio
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./VTEK posėdis dėl Petro Gražulio

„Valstiečių“ lyderis sako, kad kaip verslininkas vykdo daug sandorių: „Kartu atkreipiu jūsų dėmesį, jog būdamas verslininku buvau sudaręs daug verslo sandorių ir jokiu būdu neturėjau tikslo juos nuslėpti. Esu deklaravęs visus su manimi susijusius fizinius ir juridinius asmenis (įskaitant UAB „Agrokoncernas“ ir UAB „Agrokoncerno grupė“, kurių akcininkas esu).“

Deklaraciją R.Karbauskis papildė ketvirtadienį jau po 15min publikacijos. Jis nurodė, kad iš viso iš „Agrokoncerno“ nusipirko akcijų už 1,1 mln. eurų.

Viešųjų ir privačių interesų derinimo ekspertas: sandoris seniai turėjo būti deklaruotas

Nors R.Karbauskis aiškino, kad sandorį deklaruoti planavo tik tada, kai už akcijas bus visiškai atsiskaitęs ir sutartis bus pasibaigusi, viešųjų ir privačių interesų derinimo ekspertas Gediminas Sakalauskas 15min teigė, kad toks sandoris turėjo būti deklaruotas dar tuomet, kai R.Karbauskis kandidatavo į Seimą.

Artūro Steponavičiaus nuotr./Gediminas Sakalauskas
Artūro Steponavičiaus nuotr./Gediminas Sakalauskas

„Kandidatai į valstybės politikus, t. y. Seimą, savivaldybių tarybų narius privalo pildyti privačių interesų deklaracijas. Viena iš taisyklių – reikia nurodyti galiojančius sandorius, kurių vertė daugiau kaip 3 tūkstančiai eurų.

Šioje vietoje, jeigu 2014 metais buvo sudarytas sandoris, kandidatas į Seimą deklaruoja galiojantį sandorį, nesvarbu, ar prieš du metus, ar prieš penkis metus jis sudarytas. Jis jau kaip kandidatas turėjo deklaruoti, jeigu sandorį sudarė kaip fizinis asmuo“, – sakė G.Sakalauskas.

Ne pirmas kartas, kai R.Karbauskis pamiršta kažką deklaruoti

Primename, kad tai nėra pirmas kartas, kai šią kadenciją R.Karbauskis pamiršta laiku deklaruoti sandorius ir vėliau papildo savo privačių interesų deklaraciją.

Šiuo metu Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) vykdo tyrimą dėl to, kad R.Karbauskis galimai laiku nedeklaravo daugiau nei 3 milijonų eurų, padovanotų savo vaikams.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Dar anksčiau, 2017 metų balandį VTEK konstatavo, jog R.Karbauskis pažeidė įstatymą, kai laiku nedeklaravo visų savo ir sutuoktinės sandorių. Tuo metu „valstiečių“ lyderis laiku nedeklaravo, kad iš Ispanijos banko paėmė 770 tūkst. eurų paskolą, taip pat žmonos ryšių su įmone Ispanijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius