Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 12 /16:14

R.Karbauskis žada naują tyrimo komisiją: politikų ir verslo ryšius tirs iki rinkimų

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis žada inicijuoti naujos specialiosios komisijos, kuri tirtų politikų ir verslo ryšius, subūrimą. Apie tai žurnalistams jis sakė antradienį, po Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio susitikimo su Seimo frakcijų seniūnais. Pasak R.Karbauskio, pasiūlymai dėl naujo tyrimo Seime bus pateikti ketvirtadienį.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tuo tarpu opozicijos lyderis Gabrielius Landsbergis 15min sakė, kad toks tyrimas būtų beprasmis ir diskredituotų Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) tyrimo išvadas.

R.Karbauskis: matėme siužetą be kai kurių veikėjų

„Jeigu mes matėme paveikslą ir siužetą, tai siužetas buvo be tam tikrų veikėjų. Reikia, kad visi veikėjai būtų siužete. Ne tik verslas, bet ir politikai“, – žurnalistams sakė R.Karbauskis.

Jo teigimu, tokį tyrimą atlikti turėtų ne Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK), o specialiai suburta komisija. Naujas tyrimas turėtų trukti apie metus – iki kitų metų gegužės. Bus tiriamas maždaug tas pats laikotarpis, kurį nagrinėjo NSGK, komisija pratęs NSGK tyrimą.

Pasak taip pat frakcijų seniūnų pasitarime dalyvavusio socialdemokrato Algirdo Syso, jam pasirodė, kad pateikti tokius pasiūlymus R.Karbauskį išprovokavo liberalas Eugenijus Gentvilas, paklausęs, ar bus toliau tiriami konservatorių ir „valstiečių“ ryšiai ir išsišokimai. Į tai R.Karbauskis atsakęs, kad taip, bus, o siūlymas bus pateiktas ketvirtadienį.

Pasak A.Syso, socialdemokratai tokiai iniciatyvai nepritars.

„Mes nedirbam Lietuvos žmonėm, o aiškinamės tarpusavio santykius, kuris kuriam labiau įspirs į užpakalį“, – sakė A.Sysas.

„Įdomiausias žanras, ką girdžiu, kad Bakas važinės po Lietuvos miestus ir pristatinės NSGK išvadą. Alytuje yra jau numatyta, Alytus iškabintas plakatais, kad Bakas atvažiuoja ir pristato NSGK išvadą. Čia naujas žanras Lietuvoj“, – su šypsena kalbėjo socialdemokratas.

Mišrios Seimo narių grupės seniūnas Bronislovas Matelis svarstė, kad Ramūnas Karbauskis taip iš anksto ruošiasi 2019 m. laukiantiems rinkimams.

„Metus dirbs komisija, iki kitų rinkimų, kad galima būtų pasakyti, va – gerieji, va –blogieji“, – teigė R.Matelis.

G.Landsbergis: R.Karbauskis vadovaujasi P.Gražulio dėsniu

15min paprašytas įvertinti R.Karbauskio idėją dėl naujos komisijos, didžiausios opozicinės partijos Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderis Gabrielius Landsbergis iš pradžių su šypsena užsiminė, kad, matyt, R.Karbauskis seka Petro Gražulio pėdomis.

„Yra toks Petro Gražulio dėsnis Seime: su kiekvienu tyrimu prieš konservatorius didėja tikimybė įrodyti, kad konservatoriai yra partija, turinti teroristinės organizacijos požymių. Aš manau, kad Ramūnas Karbauskis, vadovaudamasis Petro Gražulio dėsniu, turėtų prieiti prie to, kad įrodys dar kartą šitą Petro Gražulio jau įrodytą tezę“, – sakė G.Landsbergis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Čia pat surimtėjęs G.Landsbergis pabrėžė savo ironija norintis pasakyti, kad gilesniam tyrimui nemato prasmės, nors pripažino, kad „valstiečiams“, jei jie norės, turėtų pakakti balsų, kad toks tyrimas vyktų.

Konservatorių lyderio teigimu, naujas tyrimas diskredituotų tiek NSGK pirmininką Vytautą Baką, tiek NSGK darbą bei išvadas, nes parodytų, kad valdantiesiems tos išvados netinka.

„Nors Seimas jas (NSGK tyrimo išvadas, – 15min) patvirtino, metam jas į šiukšlyną, darom naują. Ne aiškinamės, ką padaryti, kad ta situacija nesikartotų. Ne aiškinamės ir padėkojam V.Bakui, kad jis atliko gerą darbą. Bet nubraukiam jį. Tai yra didelė reputacinė žala ir pačiam V.Bakui. Jis praėjusią savaitę vaikščiojo besididžiuodamas, atlikęs gerą darbą, žmogus jį atliko visai neblogai, o dabar visa tai eis į šiukšlyną“, – kalbėjo G.Landsbergis.

NSGK išvadas patvirtino praėjusią savaitę

Seimas praėjusią savaitę patvirtino NSGK parlamentinio tyrimo išvadas. Jomis grėsme valstybės sąrangai ir nacionaliniam saugumui pripažintas neteisėtas Rusijos energetikos bendrovės „Rosatom“ ir lietuviško koncerno „MG Baltic“ veikimas.

Taip pat konstatuota, kad politikai, verslininkai ir žiniasklaidos atstovai siekia apeiti draudimą juridiniams asmenims finansiškai remti partijas. Tokiu atveju remiama grynaisiais pinigais, suteikiant nuolaidas, per įvairius fondus apmokant sąskaitas, užslėptą reklamą.

Anot išvadų, galiojantis viešųjų ir privačių interesų deklaravimo mechanizmas yra formalus ir proaktyviai nekontroliuojamas, atkreiptas dėmesys į neteisėto ir neskaidraus lobizmo atvejus, rašoma ir apie neteisėtą žiniasklaidos naudojimą – ji išnaudojama pasiekti sau naudingų sprendimų, proteguoti partijas, laimėti valstybės užsakymų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius