-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 16

R.Karbauskiui dėl verslininkus į kandidatų sąrašą atvedusio A.Vaitkaus galvos neskauda

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis nemato nieko blogo, kad partijos kandidatas į Klaipėdos merus, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto vadovas Arvydas Vaitkus į partijos kandidatų sąrašą atsivedė įmonių, kurie vysto verslą Klaipėdos uoste, vadovus.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

LRT trečiadienį paskelbė, kad su R.Karbauskio baltarusiškų trąšų verslu susiję verslininkai paaukojo lėšų LVŽS.

Tačiau ne mažiau skandalinga ir tai, kad A.Vaitkus į šios partijos kandidatų Klaipėdoje gretas atsivedė įmonių, vystančių verslą Klaipėdos uoste, vadovus.

Tai sukėlė klausimų, ar A.Vaitkus nepainioja viešų ir privačių interesų, mat jo vadovaujamas priima sprendimus, nuo kurių priklauso verslininkų sėkmė dirbant Klaipėdos uoste.

Tad dabar susiklostė keista situacija, mat valstybinės įmonės vadovas A.Vaitkus ir verslininkai dabar – viena komanda.

Klausimą, ar viskas atrodo šioje situacijoje gerai ir ar joje nėra A.Vaitkaus interesų painiojimo, 15min uždavė R.Karbauskiui, tačiau jis arba nesuprato klausimų, arba nenorėjo į juos atsakyti.

„R.Karbauskio teigimu, asmenų dalyvavimas polinėje veikloje nėra privatus interesas. Tai – asmens teisė, įtvirtinta Konstitucijoje ir kituose teisės aktuose“, – teigiama raštu 15min pateiktuose LVŽS lyderio atstovės spaudai Dalios Vencevičienės atsakymuose.

Juose priduriama, jog kandidatai, pretenduojantys tapti savivaldybių tarybų nariais, privalo užpildyti ir pateikti privačių interesų deklaracijas, kuriose nurodoma informacija apie asmenų darbovietes, pareigas, kiti duomenys, galintys kelti viešųjų ir privačių interesų konfliktus.

„Jeigu kandidatai į Klaipėdos miesto savivaldybę taps tarybos nariais (kandidatas į merus – bus išrinktas meru), jie privalės laikytis Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymų nuostatų (įskaitant nusišalinti nuo atitinkamų sprendimų rengimo, svarstymo ir priėmimo)“, – teigiama LVŽS pirmininko atsakyme.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Sergejus Muravjovas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Sergejus Muravjovas

„Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas, atsakydamas į klausimą, ar skaidrumo prasme viskas normalu, kai uosto vadovas, nuo kurio sprendimų priklauso verslininkų verslas, tuos pačius verslininkus įrašo į kandidatų sąrašą 15min teigė, jog iš pateiktų duomenų sunku pasakyti, ar tai, kad minėti verslininkai ir A.Vaitkus yra tame pačiame sąraše, yra problema.

„Būtų svarbu suprasti, koks tiksliai ryšys šiuo metu yra tarp verslininkų ir Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos, ar, pavyzdžiui, ponas Vaitkus tiesiogiai priima ar priiminėjo sprendimus dėl šių verslininkų. Jei taip, kokius? Bet kokiu atveju aišku, kad šis atvejis dar sykį primena, kad verslo ir viešojo sektoriaus atstovai dažnai gali būti susiję, be to, vis daugiau verslininkų siekia dalyvauti politikoje“, – teigė jis.

Buvusį partietį socialdemokratai apskundė STT

Reaguodami į trečiadienį paskelbtą informaciją socialdemokratai Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) apskundė buvusį savo narį A.Vaitkų.

Jie atkreipė dėmesį, kad A.Vaitkus yra Klaipėdos uosto vadovas tuo pačiu savo kompetencijoje priimantis sprendimus dėl ūkinės – komercinės veiklos uoste, tuo metu Klaipėdos uoste dirbančių verslo įmonių vadovai ne tik dalyvauja A.Vaitkaus sąraše į savivaldą „Klaipėdos komanda“, tačiau ir keturi asmenys (verslininkai, akcininkai) maksimaliai leistinomis sumomis (po 8800 eurų) parėmė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą, kuri bendradarbiauja ir remia „Klaipėdos komandą“.

STT socialdemokratai prašo įvertinti šią situaciją antikorupciniu požiūriu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius