Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 07

R.Karbauskiui panorėjus, V.Pranckiečiui paliepus: Seime pakeista tvarka leidimams dirbti su slapta informacija gauti

Iki šiol Seime leidimus dirbti su slapta informacija privalėjo gauti tik Seimo vadovybė, Nacionalinio saugumo ir gynybos, Užsienio reikalų ir Europos reikalų komitetų nariai. Tačiau Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis taip pat panoro tokio leidimo. Todėl Seimo pirmininkas „valstietis“ Viktoras Pranckietis vasario 1 dieną pakeitė pareigybių, kurias einantiems asmenims reikia leidimų, sąrašą.
Viktoras Pranckietis ir Ramūnas Karbauskis
Viktoras Pranckietis ir Ramūnas Karbauskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Praėjusią savaitę publikuotame interviu LRT.lt R.Karbauskis tikino iki šiol patyręs patyčias, nes tokio leidimo gauti negalėjo.

„Arba štai man sako, kad neturiu VSD pažymos, negaliu gauti. A.Kubilius puikiai žinojo, kad aš jos negaliu gauti ne todėl, kad niekas neduos, o todėl, kad man nepriklauso pagal įstatymą. Buvo tokia tvarka. Kultūros komiteto Seime pirmininkas net norėdamas negalėjo jos gauti. Ir štai vyksta patyčios – man sako, kad negaliu jos gauti, nors ir prašau. Man sako, kad negaliu gauti, nes esu Kultūros komiteto pirmininkas. Ir tik dabar priėmė tvarką, leidžiančią gauti pažymą visiems komitetų pirmininkams. Dabar jau galiu prašyti ir galėsiu gauti. Bet jie per tą laiką jau 25 kartus pasakė, kad esu rusų agentas. Net ne 25 kartus, o daugiau“, – LRT.lt kalbėjo R.Karbauskis.

V.Pranckietis nekomentuoja

Pareigybių Seime, kurias einantiems asmenims reikia leidimų dirbti su slapta informacija, sąrašą, pagal įstatymą, nustato Seimo pirmininkas.

Oficialių prašymų, registruotų Seimo kanceliarijos pavedimų kontrolės informacinėje sistemoje, nebuvo gauta, – nurodo A.Zeleniakas.

Tačiau V.Pranckietis atsisakė komentuoti, kodėl ir kada šią tvarką prireikė keisti. Seimo pirmininko atstovė spaudai Dalia Vencevičienė šiuo klausimu 15min patarė kreiptis į Seimo kanceliarijos Informacijos ir komunikacijos departamento Ryšių su visuomene skyrių.

Šio skyriaus vadovas Artūras Zeleniakas 15min patvirtino, kad pareigybių sąrašas buvo pakeistas vasario 1 dieną.

„Patikslintas sąrašas patvirtintas 2017 m. vasario 1 d. potvarkiu Nr. PP-22 „Dėl Lietuvos Respublikos Seimo pareigybių, kurias užimantiems asmenims reikia leidimų dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija, sąrašo patvirtinimo“, – nurodė A.Zeleniakas.

Tačiau, kodėl sąrašas buvo pakeistas, Seimo Ryšių su visuomene skyriaus vadovas negalėjo nurodyti, mat pats dokumentas taip pat įslaptintas – pažymėtas slaptumo žyma „Riboto naudojimo“. Esą atskleidus, kodėl sąrašas keistas, paaiškėtų ir kas jame pasikeitę.

Seimo kanceliarijos Ryšių su visuomene skyriaus vadovas vis dėlto patvirtino, kad sąrašas keistas be jokio oficialaus prašymo.

„Oficialių prašymų, registruotų Seimo kanceliarijos pavedimų kontrolės informacinėje sistemoje, nebuvo gauta“, – nurodo A.Zeleniakas.

Tvarką keitė be valdybos ir opozicijos žinios

Seimo vicepirmininkas, Seimo valdybos narys socialdemokratas Gediminas Kirkilas sako tik iš žiniasklaidos sužinojęs, kad leidimus dirbti su slapta informacija nuo šiol galės gauti daugiau Seimo narių.

„Atvirai kalbant, nežinau. Gal Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas žino, nes lyg tai buvo jo iniciatyva. Girdėjau, kad ji gali būti keičiama, bet priežasčių ir, ar ji bus griežtinama, ar silpninama, nežinau. Čia klausimas geras, tikrai nežinau, bet gal Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas žino ką nors“, – teigė Seimo valdybos narys.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas

Tačiau Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys konservatorius Arvydas Anušauskas apie pakeistą tvarką sako taip pats išgirdęs tik iš 15min.

„Čia aš jau neinformuotas. Galiu tik tiek pasakyt. Oficialiai Seimo vardu paslapčių tvarkytojas yra Seimo pirmininkas. Jis gali informuoti komitetą, bet derinti neturi. Čia jau darbo tvarka, praktika. Gali informuoti, gali ne, bet mes anksčiau ar vėliau sužinome, va, iš jūsų, pavyzdžiui“, – juokėsi A.Anušauskas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Arvydas Anušauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Arvydas Anušauskas

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas „valstietis“ Vytautas Bakas 15min patvirtino dalyvavęs diskusijose dėl potvarkio keitimo, tačiau daugiau komentuoti atsisakė, nes dokumentas „Riboto naudojimo“.

„Diskusija apie tai, kad reikėtų tobulinti tvarką, buvo“, – sakė V.Bakas.

Tačiau jis atsisakė pasakyti, ar diskusija vyko komitete, ar Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijoje.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Bakas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Bakas

R.Karbauskis žino daugiausiai

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas, partijos frakcijos seniūnas, Seimo Kultūros komiteto pirmininkas R.Karbauskis apie pakeistą Seimo pirmininko V.Pranckiečio potvarkį, atrodo, žino daugiausiai. Nors pats R.Karbauskis dar neturi leidimo dirbti su įslaptinta informacija, jis nurodo ir „Riboto naudojimo“ dokumento turinį.

Iki šiol galiojusi tvarka tokios teisės Kultūros ir daugelio kitų komitetų (švietimo ir mokslo, socialinių reikalų ir darbo ir pan.) pirmininkams nebuvo numačiusi, – teigia R.Karbauskis.

R.Karbauskio atsakyme 15min, kurį jis perdavė per frakcijos atstovę spaudai, nurodoma ne tik tai, kad potvarkis pakeistas pagal „vadovaujančias pareigas Seime užimančių Seimo narių poreikius“, bet ir išvardijamos „Riboto naudojimo“ dokumente įrašytos pareigybės.

„Pagal Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo 13 straipsnio 4 dalį Seimo Pirmininkas, kaip paslapčių subjekto vadovas, sudaro Seimo pareigybių, kurias užimantiems asmenims reikia leidimų dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija, sąrašą. Sąrašas sudaromas ir keičiamas atsižvelgiant į vadovaujančias pareigas Seime užimančių Seimo narių poreikius. Išsamus sąrašo turinys yra riboto naudojimo, todėl apibendrinta informacija apie bendrą gautų prašymų skaičių nėra teikiama.

Iki šiol galiojusi tvarka tokios teisės Kultūros ir daugelio kitų komitetų (švietimo ir mokslo, socialinių reikalų ir darbo ir pan.) pirmininkams nebuvo numačiusi. Atsiradus iniciatyvai iš komitetų pirmininkų sąrašas yra atitinkamai pakoreguotas ir Ramūnas Karbauskis jau gali kreiptis dėl leidimo dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija, tam ruošiami reikalingi dokumentai“, – teigiama R.Karbauskio atsakyme 15min.

Anksčiau gaudavo vos trečdalis? Netiesa

Anksčiau leidimai dirbti su slapta informacija, pasak G.Kirkilo, buvo būtini tik Seimo pirmininkui, jo pavaduotojams, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos, Užsienio reikalų ir Europos reikalų komitetų pirmininkams ir nariams.

„Leidimus turėdavo mažuma. Apie trečdalį Seimo narių. Privalu yra tik trims komitetams – Nacionalinio saugumo, Užsienio ir Europos reikalų. Kiti gali nesivarginti, kaip nori. Siūloma visiems, bet ne visi nori ten pildyti tas anketas“, – teigė G.Kirkilas.

A.Anušauskas taip pat sako, kad paprastai leidimus dirbti su įslaptinta informacija turėdavo apie 40 Seimo narių.

Tačiau abu parlamentarai klysta – praėjusios kadencijos Seime tokius leidimus turėjo 85 Seimo nariai, nurodė parlamento Ryšių su visuomene skyrius.

Šios kadencijos Seimo nariams jau išduoti 56 leidimai dirbti su įslaptinta informacija „Visiškai slaptai“, „Slaptai“, „Konfidencialiai“. 33 Seimo narių kandidatūros dar derinamos ar bus derinamos jiems užpildžius dokumentus.

Tiesa, A.Anušauskas pabrėžia, kad vien leidimą turėti nepakanka. Informacijos teikėjas visada atsižvelgia, ar asmeniui pagal pareigas būtina tą informaciją žinoti, ar ne.

Taigi net turintis leidimą asmuo negali susipažinti su bet kokia įslaptinta informacija, jei jam to tik norisi, bet nėra būtina darbui.

Pernai lapkritį Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderiai R.Karbauskis ir Saulius Skvernelis teigė, jog siekiant išsklaidyti skleidžiamas spekuliacijas dėl galimų sąsajų su Rusija, šios šalies specialiųjų tarnybų atstovais, visi Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos Seime nariai kreipsis dėl leidimų dirbti su įslaptinta informacija, idant būtų patikrinti Lietuvos saugumo tarnybų.

Sausio viduryje R.Karbauskis tikino dar neradęs laiko užpildyti prašymą leidimui gauti, bet dar nežinojo, kad leidimas jam pagal tuomet galiojusią tvarką nė nepriklausė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius