Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 20 /2023 03 21

R.Miliūtė paskelbė palikusi Lietuvos žurnalistų sąjungą

Žinoma žurnalistė, LRT televizijos ir Laisvės televizijos laidų vedėja Rita Miliūtė paskelbė išstojusi iš Lietuvos žurnalistų sąjungos.
Rita Miliūtė
Rita Miliūtė / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Savo paskyroje „Facebook“ ji skelbia priėmusi tokį sprendimą po to, kai, „Lietuvos žurnalistų sąjungos valdybos teigimu, keturi mano kolegos VU Žurnalistikos bakalauro studijų programos komitete siekia susidoroti su p. Jolanta Mažyle ir „kaip su dėstytoja, ir kaip su žmogumi“, nes leido sau paprašyti, kad Universiteto etikos komisija įvertintų docentės dalyvavimą Rūtos Janutienės kanale“.

„Po to, kai LŽS valdyba vienbalsiai atrado VU studijų komitete ne kokybiškesnių studijų siekimą, bet mobingą, man bus lengviau, kad nebebūsiu Vilniaus skyriuje, kuriam pirmininkauja – gal ir nepatikėsite, bet p. Mažylė.

LŽS įstatai nenumato galimybės stabdyti narystę iki geresnių laikų, iš jos galima būti pašalintam arba išstoti savo noru. Jei būdama narė klausčiau, kas nutiko LŽS valdybai, kad abejones dėl VU dėst. Mažylės profesinės kompetencijos ji vadina bandymu susidoroti, pati galėčiau būti apkaltinta mobingu ir išmesta, dėl to renkuosi antrą variantą. Be to, bus etiškiau, jei apie tai kalbėsiu, nebūdama LŽS narė. Dėl to ir nebesu“, – rašo R.Miliūtė.

Kritikos banga Nacionalinio transliuotojo vadovės Monikos Garbačiauskaitės-Budrienės adresu kilo, kai prieštaringai vertinama žurnalistė Rūta Janutienė paviešino vaizdo įrašus, kaip Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Žurnalistikos bakalauro studijų programos komiteto posėdžiuose svarstomas dėstytojos J.Mažylės dalyvavimas R.Janutienės laidoje. Minėtos laidos vaizdo įrašas nebepasiekiamas. „Laisvės TV“ vadovas ir visuomenininkas Andrius Tapinas dar 2022 m. lapkritį rašė, kad šioje laidoje J.Mažylė ne tik kritikavo Lietuvos žiniasklaidą, bet ir kvestionavo perkamą paramą kovojančiai Ukrainai.

Kai kuriems politikams, žurnalistams, akademinio pasaulio atstovams užkliuvo LRT vadovės M.Garbačiauskaitės-Budrienės išsakytos pastabos apie Vilniaus universiteto dėstytoją J.Mažylę.

LŽS valdyba pranešė, kad vasario 23 dieną gavo Vilniaus universiteto doc. dr. Jolantos Mažylės pranešimą apie jos atžvilgiu taikomą mobingą Vilniaus universitete. Dėstytoja pateikė Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Žurnalistikos bakalauro studijų programos komiteto oficialius posėdžių vaizdo ir garso įrašus, taip pat posėdžių išrašus ir komiteto kreipimąsi į VU centrinę etikos komisiją.

Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) valdyba kreipėsi į Vilniaus universitetą dėl mobingo ir nepagrįsto persekiojimo. M.Garbačiauskaitė-Budrienė teigia, kad LŽS pozicija yra nepagrįsta, o ji rūpinosi studijų kokybe.

„Šį LŽS valdybos sprendimą vertinu kaip tendencingą ir visiškai nepagrįstą, netgi kaip dalyvavimą artėjančių LRT generalinio direktoriaus rinkimų kampanijoje“, – LRT pranešime spaudai buvo cituojama M.Garbačiauskaitė-Budrienė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Monika Garbačiauskaitė-Budrienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Monika Garbačiauskaitė-Budrienė

Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultetas išplatino pranešimą spaudai, kuriame teigė, kad iškilus klausimui dėl doc. dr. J. Mažylės pasisakymų viešoje erdvėje ir jų suderinamumo su Universiteto vertybėmis, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Žurnalistikos bakalauro studijų programos komitetas nusprendė pasinaudoti galimybe kreiptis į Vilniaus universiteto Centrinę akademinės etikos komisiją, kad būtų išaiškinta, ar tam tikra akademinės bendruomenės nario veikla dėl santykio su trečiąja šalimi nekenkia universiteto reputacijai.

„Pažymėtina, kad Universiteto akademinės etikos kodeksas garantuoja Universiteto bendruomenės nariams akademinę laisvę, kuri reiškia bendruomenės narių teisę atvirai dėstyti požiūrį į dėstymą, studijų ir mokslinių tyrimų organizavimą ir administravimą, išreikšti savo kritines pastabas, todėl vien faktas, kad tokia situacija buvo svarstoma studijų programų komitete ir bendru sutarimu buvo nutarta kreiptis į Vilniaus universiteto centrinės akademinės etikos komisiją, negali būti vertinamas kaip mobingas doc. dr. J. Mažylės atžvilgiu, – rašoma pranešime. – Priešingai, draudimas Studijų programos komitetui inicijuoti diskusijas ir kreiptis į Universiteto akademinės etikos komisiją, būtų laikomas akademinės laisvės suvaržymu. Todėl susipažinus su Komunikacijos fakulteto Žurnalistikos bakalauro programos komiteto posėdžių vaizdo įrašais ir atsižvelgiant į išdėstytas aplinkybes, šio komiteto narių elgesys negali būti vertinamas kaip bandymas susidoroti su doc. dr. J. Mažyle.“

Studentai išplatino kreipimąsi

Žurnalistas Šarūnas Černiauskas savo paskyroje „Facebook“ paviešino Vilniaus universiteto Žurnalistikos studijų studentų kreipimąsi į fakulteto vadovybę. Jį pasirašė 96 studentai, daugiausia iš I-III kursų.

Studentai savo rašte kelia klausimų dėl dėstytojos J.Mažylės kompetencijos ir profesionalumo, teigia nesantys patenkinti jos paskaitų kokybe. Studentai teigia, kad J.Mažylės dalyvavimas minėtoje laidoje prieštarauja jų vertybėms ir supratimui apie kertinius žurnalistikos principus.

Studentai prašo išsamiai ištirti J.Mažylės dėstomų dalykų kokybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius