-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 20 /09:05

R.Paksui, A.Zabuliui ir G.Vainauskui – teismo rytas: nė vienas kaltės nepripažino

Vilniaus apygardos teismas imasi bylos dėl prekybos poveikiu, kurioje kaltinimai pareikšti buvusiam „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininkui, europarlamentarui Rolandui Paksui ir „Lietuvos ryto“ žiniasklaidos grupės vadovui Gedvydui Vainauskui, o viename bylos epizode figūruoja ir verslininkas Antanas Juozas  Zabulis.
Gedvydas Vainauskas ir Rolandas Paksas
Gedvydas Vainauskas ir Rolandas Paksas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Ankstų trečiadienio rytą į posėdį susirinko visi bylos dalyviai. Kaltinamasis G.Vainauskas atvyko su dviem advokatais, kiti kaltinamieji atsivedė po vieną gynėją.

Kaltinamieji su advokatais įsitaisė prie vieno stalo.

„Lietuvos ryto“ žiniasklaidos grupės vadovo advokatas Sigitas Židonis iškart kreipėsi į teisėją su prašymu. Jis siūlė prijungti prie bylos medžiagos kalbos specialisto Antano Smetonos išvadą apie slaptųjų tarnybų fiksuotų pokalbių turinį, kurie šioje byloje yra svarbūs įrodymai. Teisme paskelbta 10 min. pertrauka, kad su pateiktu dokumentu galėtų susipažinti prokuroras Gedgaudas Norkūnas.

Valstybinį kaltinimą palaikantis prokuratūros atstovas nutarė šiam prašymui paprieštarauti. „Antanas Smetona peržengė savo kompetencijos ribas“, – pareiškė prokuroras, kad tik teismas gali nustatyti, ar kaltinamieji padarė jiems inkriminuojamą nusikaltimą, ar ne.

G.Norkūnas klausė, kodėl G.Vainauskas su gynėju nepaprašė ikiteisminio tyrimo pareigūnų pasirūpinti šia išvada, o ėmėsi iniciatyvos ją užsakyti patys. Be to, prokuroras stebėjosi, kad išvada pernykštė, o į bylą teikiama tik dabar. Advokatas S.Židonis oponavo, kad savarankiškai rūpintis ikiteisminio tyrimo medžiagos gausa jam neuždrausta. Tai, kad A.Smetonos išvada teikiama tiesiai teismui, gynėjas irgi vertina kaip normalią praktiką.

Teisėja Virginija Pakalnytė-Tamošiūnaitė nutarė kalbos specialisto išvadą prijungti, o jos naudingumą įvertinti vėliau.

Bylą kuruojančio prokuroro paprašyta pagarsinti kaltinamąjį aktą. G.Norkūnas pradėjo skaityti tekstą tokia greitakalbe, kad iš dokumento turinio buvo galima girdėti tik pavienes frazes. Gelbėjo tik tai, kad visi proceso dalyviai su medžiaga susipažinę, o viešo posėdžio žiūrovų salėje, išskyrus žurnalistus, nėra.

„Esmė kaltinimo – šie asmenys už kyšius susitarė paveikti valstybės tarnautojus, kad jie priimtų atitinkamus sprendimus. Nenorėčiau daryti išvadų, manau, kad į visus klausimus, ar buvo padaryta nusikalstama veika, atsakymus pateiks teismas“, – po posėdžio žurnalistams sakė prokuroras.

Prienų „Norfos“ statybų užkulisiai

Bylos duomenis, 2015 metais būdamas „tvarkiečių“ lyderiu R.Paksas pažadėjo ir susitarė priimti 15 tūkst. eurų kyšį iš G.Vainausko. Abu asmenys kaltinami dėl prekybos poveikiu.

VIDEO: Prokuroras Gedgaudas Norkūnas: „Šie asmenys už kyšius susitarė paveikti valstybės tarnautojus“

Teisėsauga įtaria, jog už kyšį R.Paksas turėjo paveikti statybų inspektorius, kad šie leistų naudoti naują parduotuvę „Norfa“ Prienuose. Pagal Specialiųjų tyrimų tarnybos skelbtą nusikaltimo schemą, „Norfos“ ir ją stačiusios statybų įmonės atstovas kreipėsi į G.Vainauską, o šis savo ruožtu susisiekė su R.Paksu.

Kaip anksčiau skelbė 15min, uoliai R.Pakso nurodymus vykdžiusiam tuomečiam viceministrui Algirdui Genevičiui prokurorai priekaištų neturi, byloje jis – tik liudininkas. Prokurorams taip ir nepavyko gauti duomenų, kad pinigai buvo perduoti.

Išskirtinius kadrus šios bylos tyrimo metu 15min skelbė 2016 vasario 29 d., kai po slapto susitikimo su R.Paksu STT agentai Vilniaus centre sulaikė G.Vainauską.

VIDEO: Nufilmuota: po slapto susitikimo su R.Paksu sulaikytas G.Vainauskas

A.Zabulis: buvo kalba apie reklamą

Kitame ikiteisminio tyrimo epizode figūruoja verslininkas Antanas Juozas Zabulis. Teisėsauga įtaria, kad G.Vainauskas galėjo pasinaudoti savo poveikiu nutraukti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos tyrimą dėl sukčiavimo stambiu mastu.

STT ir prokuratūros surinkti duomenys leidžia įtarti, kad G.Vainauskas susitarė priimti nuo 14 iki 43 tūkst. Eur kyšį už savo poveikį FNTT pareigūnams, kad šie priimtų įmonės vadovui, kuriam esą tarpininkavo A.J.Zabulis, palankų sprendimą. Dėl šio epizodo G.Vainauskui pareikšti kaltinimai prekyba poveikiu, dėl to kaltinimai pareikšti ir verslininkui A.J.Zabuliui.

„Nekalbėjau aš jokiais būdais“, – prieš posėdį žurnalistus tikino pastarasis kaltinamasis, pridūręs, kad organizuoti FNTT darbą yra nei jo, nei G.Vainausko kompetencija: „Mes nekalbėjom apie jokias sumas, buvo kalba apie reklamą, apie naujai atsidarančios gamyklos Vilniaus priemiestyje viešinimą. Nei mano, nei paties Gedvydo Vainausko kompetencija kalbėtis su FNTT.“

VIDEO: Gedvydas Vainauskas: „Man gėda dėl Lietuvos prokurorų“

Tarptautinės prekybos naftos produktais asociacijos vadovu prisistatęs A.J.Zabulis teigė esantis pakankamai ramus prieš teismo posėdį: „Pažiūrėsim, ko verti tie įrodymai.“

„Jei tik dėl tokių dalykų žmonės tampomi po teismus, tai man gėda dėl Lietuvos prokurorų!“, – žurnalistams pareiškė teisiamasis G.Vainauskas.

G.Vainauskas sako, kad jis jaučiasi teisus ir niekuo nenusikaltęs ir tikįs teisingumu. „Yra pokalbis, kaip jis rutuliojosi, čia kita kalba. Bet iš to kurpti bylą... tai yra primityvu ir politinis bandymas kažką pamokyti“, – G.Vainauską cituoja BNS. Jis mano, kad jo byla baigsis „šnipštu“. Jis sakė, kad jau 30 metų kaip žiniasklaidos grupės vadovas kovoja su korupcija, o įkalinimas šioje byloje „būtų įdomus žurnalistinis eksperimentas karjeros pabaigai“.

„Kaip aš galiu paveikti FNTT? Matyt, kažkas įsivaizduoja, kad aš esu galingesnis nei esu“, – žurnalistams sakė G. Vainauskas.

R.Paksas už grotų studijuotų

„Jokiu būdu nepripažįstu“, – teisėjos paklaustas, ką mano apie jam pareikštus kaltinimus, atsakė G.Vainauskas.

„Ne“, – lakoniškai į tą patį klausimą atsakė kiti du kaltinamieji.

„Aš nepriimu, nesutinku ir niekad nepriimsiu“, – apie kaltinimus sakė R.Paksas. Jis mano, kad jo byla susijusi su siekiu jį pašalinti iš dalyvavimo rinkimuose. Jis sakė nieko nežinąs apie G.Vainausko esą vykdytą žurnalistinį tyrimą. Jis sakė, kad jeigu pakliūtų už grotų, studijuotų filosofiją, psichologiją skaitytų knygas, tačiau kartu vylėsi, kad Lietuvoje yra teisingumas ir jis nekalės.

VIDEO: Vėl teisiamuoju tapęs Rolandas Paksas tikino esąs nekaltas

Tęsinys – tik kitąmet vasarį

A.J.Zabulio advokatas Arūnas Petrauskas pasiūlė atleisti jo klientą nuo dalyvavimo byloje, kuomet bus nagrinėjami epizodai, kuriuose figūruoja tik du kiti kaltinamieji.

Visi kaltinamieji panoro duoti parodymus tik nagrinėjimo pabaigoje. Todėl, nustatęs įrodymų tyrimo tvarką, teismas pirmiausiai kvies į posėdžius liudytojus.

Teismas tęs darbą tik vasario 12 d. popietę. Iki tol visi proceso dalyviai dėl suplanuotų atostogų ar užimtumo kitose bylose susitikti negali. Teisėja 2018 m. planuoja mažiausiai 8 posėdžius.

Liudyti į artimiausią posėdį kviečiamas ir minėtasis buvęs viceministras A.Genevičius. Teisėja su visais proceso dalyviais atsisveikino, palinkėdami vieni kitiems gražių švenčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius