-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 03 22

R.Palaitis ragina skolą pareigūnams pripažinti valstybės skola

R.Palaitis kreipėsi į ministro pirmininko tarnybą, siūlydamas pareigūnams nesumokėtos darbo užmokesčio dalies grąžinimą reglamentuoti specialiu įstatymu.
Vidaus reikalų ministras R.Palaitis dovanas pavaldiniams linkęs pirkti iš reprezentacijai skirtų lėšų.
Vidaus reikalų ministras R.Palaitis dovanas pavaldiniams linkęs pirkti iš reprezentacijai skirtų lėšų. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Dar kartą keliu klausimą, kas – valstybė ar statutinės įstaigos – privalės padengti tas darbo užmokesčio nepriemokas vidaus tarnybos pareigūnams, kurios susidarė ribojant priemokų dydį, – sako ministras R.Palaitis. – Nesutinku, kad iš tokių skurdžių statutinių įstaigų darbo užmokesčio fondų, kokie yra šiais metais, dar būtų užkrauta prievolė išmokėti pareigūnams 13,7 mln. Lt nepriemoką ir 1–1,5 mln. Lt jų samdytiems advokatams apmokėti. Šią finansinę naštą – nepriemokas, nelaukiant teismų papildomų sprendimų, privalo prisiimti valstybė, numatydama tinkamiausią skolos kompensavimo mechanizmą.“

Kaip teigiama VRM pranešime spaudai, Lietuvos teisinėje sistemoje jau taikyti neišmokėto darbo užmokesčio kompensavimo specialiu įstatymu atvejai (pvz., teisėjams nesumokėtos darbo užmokesčio dalies grąžinimo įstatymas).

Jei nebus sprendimo, padėsiančio išvengti bylinėjimosi su pareigūnais, Vidaus reikalų ministerija, siekdama užtikrinti esamą vidaus reikalų statutinių įstaigų funkcijų vykdymą, bus priversta kreiptis dėl papildomų valstybės biudžeto lėšų teismo sprendimams vykdyti, rašoma pranešime.

„Manau, kad Vyriausybė privalo pademonstruoti valstybinį požiūrį į šią problemą ir išspręsti ją su kuo mažesniais nuostoliais ir biudžetui, ir valstybei tarnaujantiems pareigūnams, – sakė R.Palaitis. – Jei valstybė neperims įsiskolinimo naštos tiesiogiai, tai teks daryti peržiūrint asignavimus ar ieškant papildomų lėšų rezervo fonde.“

Pasak ministro, vien tik policijos sistemoje nepriemokos pareigūnams sudaro 8,5 mln. Lt. (kartu su socialinio draudimo įmokomis). Tai sudaro 25 proc. vieno mėnesio darbo užmokesčio fondo.

„Ką turėtų daryti policijos įstaigų vadovai, gavę teismų sprendimus su tokia išmokų suma, kai policijos įstaigoms ir taip trūksta 11–12 mln. Lt minimaliems metiniams poreikiams patenkinti“, – retoriškai klausia ministras.

Praėjusios savaitės duomenimis, į teismą jau kreipėsi 701 pareigūnas, išnagrinėti 39 skundai, priteista 89 426 Lt.

„Tikėtina, kad ir kiti – iš viso 11 tūkstančių – pareigūnai, kuriems buvo nesumokėti darbo užmokesčio priedai, kreipsis į teismą, – neabejoja R.Palaitis. – Taip bus papildomomis bylomis užverstas teismas, o pareigūnai, vietoj to, kad dirbtų tiesioginį savo darbą, gaiš laiką teismuose. Atlikdami pareigą valstybei jie duoda didesnę naudą, nei bylinėdamiesi teismuose.“

Nepriemokos pareigūnams susidarė dėl valstybės tarnybos įstatymo nuostatų, galiojusių iki 2009 m. Šios nuostatos pripažintos antikonstitucinėmis. Šiuo metu priedų ribojimai už dirbtus viršvalandžius ar darbą švenčių dienomis nebetaikomi.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius