Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 05

R.Povilaitį glumina Generalinės prokuratūros neveiksnumas

Vilniaus miesto apylinkės teismas paliko galioti Generalinės prokuratūros sprendimą nepradėti ikiteisminio tyrimo dėl SSRS prezidento ir vyriausiojo karinių pajėgų vado Michailo Gorbačiovo atsakomybės 1991-ųjų Sausio 13-osios įvykiuose. Sausio 13-osios byloje nukentėjusiu pripažintas Robertas Povilaitis stebisi tokiu sprendimu ir teigia, kad M.Gorbačiovas išteisintas avansu.
Albertas Buta, Robertas Povilaitis
Robertas Povilaitis ir Albertas Buta / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Atsisakymą pradėti ikiteisminį tyrimą M.Gorbačiovo atžvilgiu vertiname kaip Generalinės prokuratūros nuomonę, kad nusikalstama veikla nebuvo padaryta, o tuometinis SSRS prezidentas M.Gorbačiovas [...] niekaip nėra susijęs su Sausio 13-osios įvykiais“, – teigia R.Povilaičiui atstovaujantis advokatas Albertas Buta.

R.Povilaitis siekia atkreipti visuomenės dėmesį ir kelia klausimus apie Generalinės prokuratūros darbą, kuri, anot jo, nors ir neprivalo, bet gali imtis iniciatyvos kviesti M.Gorbačiovą ir kitus Sausio 13-osios bylai svarbius asmenis liudyti.

„Aš sakyčiau, kad tai yra Michailo Gorbačiovo išteisinimas avansu atsisakant net vykdyti tyrimą ir taip pat užkertant kelią šio klausimo nagrinėjimui teisme“, – konstatuoja R.Povilaitis.

Šių metų gegužę R.Povilaitis Vilniaus apygardos teismui, nagrinėjančiam Sausio 13-osios bylą, įteikė prašymą inicijuoti tiesioginę M.Gorbačiovo kaip ypatingos reikšmės liudytojo apklausą, tačiau, jo teigimu, teisėjų kolegija prašymo nepaviešino ir nenagrinėjo.

„Mes kreipėmės į apygardos teismą su klausimu, kodėl prašymas yra nesvarstomas ir kada bus nagrinėjamas. Gavome atsakymą, kad šis prašymas bus nagrinėjamas, kai bus pradėta nukentėjusiųjų apklausa“, – pasakoja R.Povilaitis ir teigia, kad Vilniaus apygardos teismas nesiima veiksmų ir vilkina procesą.

„Mano supratimu, jis [M. Gorbačiovas – aut. past.] yra ypatingos svarbos liudytojas. Jis būtinai turi dalyvauti teisminiame procese. Sakyčiau, ne aš turėčiau teismui siūlyti kviesti Michailą Gorbačiovą liudyti, o prokuratūra turėtų siūlyti šį asmenį kviesti liudyti“, – sako R. Povilaitis.

Nors A.Butos teigimu, šių metų rugpjūtį Vilniaus apygardos teismas gavo pakartotinį prašymą su rekomendacija paspartinti veiksmus dėl M.Gorbačiovo apklausos organizavimo, tačiau vis dar nesiėmė jokių veiksmų ir nepriėmė jokio procesinio sprendimo.

„Kad Michailas Gorbačiovas atvyktų, tikimybė yra labai maža, tačiau pats kvietimo išsiuntimas liudyti šioje byloje yra labai svarbus [...]. Jeigu teismas neišsiųs tokio kvietimo ar net nesvarstys tokio klausimo, tokiu atveju atsakomybė teks teismui ir Lietuvai, kad mes kaip valstybė nebūsime padarę visko siekdami išsiaiškinti tiesą“, – teigia R.Povilaitis.

Anksčiau R.Povilaitis kelis kartus kreipėsi į Generalinę prokuratūrą su prašymais pradėti ikiteisminį tyrimą M. Gorbačiovo atžvilgiu, suteikti jam specialaus liudytojo statusą ir inicijuoti M.Gorbačiovo apklausą. Tačiau Generalinė prokuratūra, argumentuodama, kad pagrindo pradėti tyrimą nėra, R.Povilaičio prašymus atmetė.

Vilniaus miesto apygardos teismas 1991 m. sausio 13-osios įvykių bylą pradėjo nagrinėti šių metų sausį. Tai – viena didžiausių baudžiamųjų bylų nepriklausomos Lietuvos teismų istorijoje. Kaltinamieji teisiami dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmogiškumui.

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių. Vienas jų buvo R.Povilaičio tėvas, Apolinaras Povilaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius