-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 25

R.Šimašiaus kelerius metus kartotą pažadą nugriauti „Maskvos namus“ perima kitas kandidatas į merus

Laikas iki artėjančių savivaldos ir merų rinkimų – pažadų metas. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos kandidatas į sostinės merus vicemeras Valdas Benkunskas kaip vieną iš savo rinkiminės programos dalių įvardijo būtinybę nugriauti „Maskvos namus“ Vilniaus centre. Tiesa, dabartinis meras Remigijus Šimašius tokį pažadą davė dar sausį, o kalbėjo apie tai dar nuo 2018 metų.
Meno projektas „Do Peremogi“ ant Maskvos namų pastato
Meno projektas „Do Peremogi“ ant Maskvos namų pastato / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Sausio vidury Sostinės meras Remigijus Šimašius pranešė, kad Vilniaus centre esantys nebaigti statyti „Maskvos namai“ bus nugriauti. Laimėjus teismus, sklypas grąžinamas valstybei, o nugriovus statinį ketinama teikti pasiūlymus, kaip geriau panaudoti sklypą.

Maždaug po mėnesio, vasario vidury, Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) nusprendė prieš terminą nutraukti valstybinės žemės panaudos sutartį su „Maskvos namais“. Balandį teismas įpareigojo šio pastato savininkę, viešąją įstaigą, įpareigojo jį nusigriauti per pusę metų. Tai padaryta nebuvo.

Kito kandidato pažadas tas pats

Tad dabar nuo 2018 metų R.Šimašiaus kartotą mintį apie šio statinio griovimą kaip vieną iš savo rinkiminių pažadų pateikia kitas kandidatas – Valdas Benkunskas.

„Yra praėję visi terminai, kada šio pastato savininkai turėjo nugriauti šitą statinį po teismo sprendimo, spalio 18 dieną suėjo ta data. Ir dabar jau valstybė turi pati teisę ir labai didelę pareigą pasirūpinti, kad šitas šnipų taškas, kuris buvo kuriamas tam, kad turėtume akivaizdžiau šnipinėjimo namus Vilniuje, būtų nugriautas.

Šiandien aš kreipiausi į Statybų inspekciją, kad ji nieko nedelsdama išsiimtų teismo pavedimą ir pradėtų statybos rangos darbus nugriaunant šitą statinį“, – spaudos konferencijoje sakė V.Benkunskas.

Anot V.Benkunsko, išlaidas valstybė galės reikalauti padengti pastato savininkės, bet ar tai bus sėkmingas procesas, nėra aišku.

Ne vieta

Savo ruožtu R.Šimašius dar sausį feisbuke rašė: „Propagandos mašinos projektas Vilniuje uždaromas dar net neatidarytas! Beveik užbaigtus statyti Maskvos namus radau kaip palikimą tapęs meru 2015 metais.

Ir architektūriškai, ir geopolitiškai pastatas būtų svetimkūnis Vilniaus širdyje, o ir pastatytas, kaip vėliau paaiškėjo, pastatytas ne pagal statybos leidimą. Tuomet galimybė nutraukti šį Maskvos projektą daugeliui atrodė mažai tikėtina, bet nuėjome ilgą teisinį kelią ir esame štai čia – Maskvos namai bus demontuoti.“

Meras tuomet teigė, kad šio pastato neįmanoma pritaikyti kitoms reikmėms – „jis pastatytas aukštesnis, nei leistina, architektūriškai svetimkūnis, funkciškai neišbaigtas bei neracionalus“.

„Tačiau viena aišku – ši vieta priešais Gedimino pilį neteks propagandos mašinai.

Sklypas grįš Lietuvai, plytos galės keliauti į Maskvą. Ten kažkam, tikėtina, labai skaudės, nes turiu pagrindo įtarti, kiek pinigų Maskva šiam projektui iššvaistė toms pačioms plytoms ar pro šalį“, – rašė R.Šimašius.

Idėja Vilniuje pastatyti Maskvos namus gimė 2004 metų liepą, kai karaliaus Mindaugo karūnavimo 750 metų jubiliejaus iškilmėse lankėsi tuometis Maskvos meras Jurijus Lužkovas. Tuomet nutarta panašų projektą vykdyti ir Maskvoje.

Viešoji įstaiga, turėjusi įgyvendinti šį projektą, įsteigta 2006 metais, viena iš jos dalininkių buvo ir Vilniaus miesto savivaldybė.

„Vilniaus namai“ Maskvoje taip ir nebuvo net pradėti statyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius