Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 04

R.Šimašius – apie knygą, priešus ir pažadą naujam merui nepatarinėti „nuo užpakalinės sėdynės“

Remigijui Šimašiui liko kiek mažiau nei pusmetis Vilniaus mero pareigose – 3 mėnesiai iki rinkimų ir dar keli po jų. Jis sako neretai pagalvojantis, kad gerai, jog taip anksti paskelbė nekandidatuosiąs, kitaip gal būtų apsigalvojęs. 15min studijoje su R.Šimašiumi kalbėjome ir apie rinkimus, ir apie darbus sostinėje, ir apie jo knygą, kuri pasirodys netrukus.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Lukas Balandis / BNS nuotr.

– Prieš kelias savaites paskelbta, kad netrukus pasirodys jūsų knyga. Ar tai savotiška dovana sau baigiant antrąją kadenciją?

– Oi ne, tai nėra dovana. Kai paskelbiau, kad nekandidatuosiu, žinojau, kad norisi ir praktiką apibendrinti, ir papasakoti, ir padėti žmonėms suprasti, kaip vyksta pokyčiai ir kaip gyvena miestas, šiek tiek užsklandą praskleisti, užkulisius parodyti, kiek leidžia etika. Norėjosi tuo pasidalinti. Kaip sakoma, jeigu gali nerašyti – tai nerašyk, bet aš turbūt negaliu. Labai norėjosi pasidalinti ir labai tikiuosi, kad bus įdomu skaityti.

– Knyga vadinasi „Miestas ir meras“, tai ji labiau apie miestą ar labiau apie merą?

– Sakyčiau, labiau apie miestus, nes jeigu kyla klausimas, ar Vilnius, ar miestas, tai miestas yra svarbesnė dalis negu Vilnius. Žinoma, Vilniaus patirtis labiausiai atsiskleidžia, bet yra apie miestus. O meras... Aš meras. Iš mano perspektyvos žiūrint natūraliai taip išėjo. Bet tai ne tik mano perspektyva, kitų žmonių irgi, nes tai ne monologas, o dialogas su keliolika skirtingų žmonių, su kuriais šnekamės. Noras yra kalbėti apie miestus ir apie pokyčius, kaip tie pokyčiai vyksta, kuo gyvena miestai šiandien, kokie iššūkiai laukia. Ir įdomybių bei aktualijų visokių bus.

– Nebijote, kad vilniečiai, skaitytojai pagalvos, jog štai – baigiate kadenciją, nekandidatuojate į merus vėl, tad norite pasigirti, kiek ko padarėte miestui?

– Viena vertus, pasigirti yra natūralus žmogiškas dalykas, jeigu yra kuo. Aš labai gerai suprantu, kad manęs daug kas netenkina, kažko nespėji, norisi į ateitį daug ką Vilniuje padaryti. Kaip jau esu sakęs – jei dalyvaučiau mero rinkimuose, irgi daug ką ne taip pat daryčiau, o naujai ir aukščiau. Kita vertus, užfiksuoti tai, kas yra gerai, kaip ir tai, kad nepavyko, irgi labai svarbu.

Kalbant apie tą „gerai“, tai čia ne apie savo knygą noriu sakyti, bet apskritai labai dažnai mes Lietuvoje esame linkę aptarinėti bet ką – megztukus, eglutes, žolę ar dar kažką. Dažnai sakome, kad kažkas negerai. Man atrodo, reikia labiau aptarinėti tai, kas yra gerai, mokytis ir tai plėsti. Tada mes būtume dar sėkmingesni. Labai to linkėčiau.

Kaip jau esu sakęs – jei dalyvaučiau mero rinkimuose, irgi daug ką ne taip pat daryčiau, o naujai ir aukščiau.

Knyga gimė ir pozityvaus požiūrio, bet, gink Dieve, ne iš panegiriško požiūrio.

– Bet su politiniais oponentais nesikalbėjote?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius