Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 03 22 /14:59

R.Šimašius: nors Sveikatos apsaugos ministerija gąsdina STT ir FNTT, paramą iš verslo priimsime

Vilniaus meras Remigijus Šimašius fesibuke teigia, kad iš Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Vilniaus savivaldybė sulaukė paauklėjimo, kad dėl verslo paramos tyrimo jau ėmėsi STT. Tačiau esą be maisto ir vandens savanorių, padedančių siaučiant koronavirusui, savivaldybė tikrai nepaliks. O ir Specialiųjų tyrimų tarnyba esą merą užtikrino „nesąmonėmis neužsiimanti“. Aurelijus Veryga teigia, kad verslo parama ne tik galima, bet ir laukiama.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Meras feisbuke rašo, kad „kažkas akivaizdžiai turi per daug laiko šiuo metu daryti darbus, kurie krizės metu ne tik nesvarbūs, bet ir kenksmingi“. Esą tai ne tik trukdo, bet ir gąsdina Vilniaus savivaldybės darbuotojus ir tai turi liautis.

Sako išgirdę gąsdinimų

„Daugelis savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų centro komandos narių daro daug daugiau, nei priklausytų jiems pagal pareigas, dirba praktiškai be poilsio, niekas nesiskundžia, kad nebeturi laiko šeimai, miegui, visi turi bendrą priešą, kurį reikia įveikti – virusą. Suprantu, kad ir kitos institucijos susiduria su įtampomis ir krūviais, todėl gali atsirasti ir klaidų.

Tačiau yra riba, kurios peržengti nereikėtų. Sveikatos apsaugos ministerijos darbuotojai sugebėjo paauklėti ir pagąsdinti mūsų komandą, kad mūsų gaunamą pagalbą iš verslo neva jau tiria STT ir FNTT, ir kad turėtume pagalvoti apie tai prieš priimdami ją“, – rašė meras.

Jo teigimu, tai tikrai nėra pokštas – taip esą buvo pasakyta nurodant ir tam tikrus įstatymo straipsnius.

Žada paramos neatsisakyti

„Kovos su virusu savanorių alkio ir troškulio malšinimas nuo šiol gali būti traktuojamas kaip korupcija!

Mobiliuose tyrimų punktuose dirbantiems žmonėms ir savanoriams reikėtų išbūti be maisto ir gėrimų, todėl mes mielai priimame ir priimsime verslo pagalbą – vandenį, obuolius, maistą, kurį jie atveža. Operacijų centrui vienas prekybos centras padovanojo kuponų apsipirkti, kurie kasdien virsta kibinais ar kitais užkandžiais. Pradėjome rūpintis ir ligonėse tyrimų laukiančiais, kurie ištisas valandas turi sėdėti alkani – koordinuojame, kad jiems būtų nuvežta maisto dovanų. Visa tai vyksta su didžiuliu verslo susitelkimu – tokių pasiūlymų vis dar gauname kasdien. Ačiū už tai.

Sveikatos apsaugos ministerijos darbuotojai sugebėjo paauklėti ir pagąsdinti mūsų komandą, kad mūsų gaunamą pagalbą iš verslo neva jau tiria STT ir FNTT.

Ir dabar mums grasinama, kad mūsų žmonės bus tiriami ir baudžiami už tai? Rimtai? Galbūt geriau energiją nukreipti rūpinantis medikų apsauga, o ne mūsų žmonių, kurie dirba paromis, gąsdinimui? Arba verslo, kuris nori paremti, atbaidymui?“ – rašė R.Šimašius.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vilnius per karantiną
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vilnius per karantiną

Ir pridėjo prašymą: „Mieli biurokratai, neberaganėkite, negąsdinkite mūsų žmonių, nekeršykite verslui už jų paramą, kurios nebūtų reikėję, jei viskas Lietuvos biurokratijoje būtų veikę tobulai, ir viskam būtų pasiruošta.

Labai tikiuosi, kad jei COVID-19 ir įveiks ką nors Lietuvoje, tai bus biurokratijos dinozauras, o ne mūsų žmonės, ir juo labiau, mūsų žmonių pilietiškumas.“

Sulaukė STT vadovo skambučio

Meras R.Šimašius 15min sakė, kad tai jau kelių dienų istorija, tiesiog nebuvo skubama jos viešinti ir kažką smerkti. „Bet supratau per vakar ir šįryt, kad tai tikrai žmonėms daro labai rimtą įtaką, nes žmonės daug dirba, pervargę, įsitempę ir, natūralu, kai gavo tokių pamokymų, jog jūs čia pagalvokite ir gal to nereikia daryti, žmonės susigūžę ir jaučiasi nesaugūs.

Tada klausimas – ar čia didesnę biurokratiją užsuksime ir darbų tada nespėsime padaryti? Natūralu, tą ir paviešinau turėdamas tikslą, kad visiems būtų aiškūs kriterijai ir standartai. Labai džiaugiuosi, kad ir STT vadovas paskambina ir pasakė, kad nesąmonėmis neužsiiminės“, – teigė meras.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Mobili koronaviruso mėginių paėmimo stotelė Vilniuje
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Mobili koronaviruso mėginių paėmimo stotelė Vilniuje

Vis dėlto R.Šimašius užtikrino, kad jeigu parama būtų gaunama didelė, tuomet ji būtų apskaitoma. Tačiau šiuo atveju tai kalba eina apie savanorių pamaitinimą prie mobiliųjų patikros punktų ir kitų vietų.

STT taip pat pateikė komentarą 15min: „Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pažymi, kad atsižvelgiant į susiklosčiusią padėtį, visuomenės (įskaitant ir verslą) pastangos prisidėti prie valstybės institucijų, medikų, savivaldybių pastangų suvaldyti koronaviruso protrūkį, yra sveikintinos. Siekiant išvengti bet kokių dviprasmiškų interpretacijų, prekės ir paslaugos turėtų būti priimamos laikantis Labdaros ir paramos įstatymo nuostatų, neatlygintinai, vengiant bet kokios korupcijos ar interesų konflikto regimybės, užtikrinant maksimalų skaidrumą ir viešumą.“

STT pažymi, kad visuomenės (įskaitant ir verslą) pastangos prisidėti prie valstybės institucijų, medikų, savivaldybių pastangų suvaldyti koronaviruso protrūkį, yra sveikintinos.

Norėjo nuraminti darbuotojus

Anot R.Šimašiaus, būtina pasirūpinti savanoriais, kurių atsirado ne tik buvusiose vietose, bet ir šalia Santaros klinikų, kur atvažiuoja tikrai daug žmonių, tad pagalba skirstant srautus praverčia.

„Ta parama yra koordinuojama ne šiaip chaotiškai, o su apskaitymu. O tos paramos tikrai yra daug, jos reikia dar daugiau, ir ji yra labai įvairiomis formomis – ir darbo rankomis, ir produktais greitai suvartojamais kaip pagalba savanoriams, ir pinigais – turime ir patys fondą, ir kitų fondų yra, mes bendradarbiaujame.

Yra ir tokių dalykų, kur mes suvokdami, kad Viešųjų pirkimų procedūros ilgesnės, nei nuperkant privačiai, kai žmonės kreipiasi norėdami paremti pinigais, mes tam tikrais atvejais nukreipiame pas pardavėją, su kuriuo jau sutarta, ir prašome geriau daiktais paremti“, – apie paramą kalbėjo meras.

Tačiau svarbiausia, anot R.Šimašiaus, kad žmonės, darydami gerus dalykus, jaustųsi saugūs: „Mane nelabai ir nustebino šis epizodas, nes visą laiką pasitaiko žmonių... Dabar yra ne taikos, o karo sąlygos tam tikra prasme, o dalis žmonių prisitaikę tik taikos sąlygomis galbūt tvarkingai tvarko dokumentus, įspėja dėl rizikos. Bet dabar visų pirma reikia galvoti apie rezultatą ir greitą rezultatą.“

Meras užtikrino nenorintis sakyti taip kalbėjusių asmenų pavardžių ar kaltinti sveikatos apsaugos ministro, tik siekęs nuraminti dirbančius savivaldybės žmones.

A.Veryga: verslo parama ne tik galima, bet ir laukiama

Praėjus kelioms valandoms po mero įrašo feibuke, ten pat jam atsakė ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga: „Verslo parama ne tik galima, BET IR LABAI LAUKIAMA!“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Anot ministro, jis ir pats yra ne kartą viešai dėkojęs verslams už pagalbą medikams, siūlymus dėl prekių pristatymo ir t.t.

„Ši situacija reikalauja ypatingo susitelkimo. Suprantu, kad visi jau pervargome, o sunkiausia dar priešakyje. Gerb. Mere, mes jau ne kartą bendravome ir bendrausime, kiek tik reikės, kad nekiltų jokių nesusipratimų sprendžiant problemas. Turite mano telefoną ir bet kada galite išsiaiškinti, kaip yra iš tiesų.

O dėl Jūsų įrašo FB, jei ir buvo toks pokalbis, greičiausiai tai buvo draugiškas priminimas, kaip reikėtų tinkamai įforminti iš verslo gaunamą paramą. Tai yra labai svarbu, net ir šioje ypatingoje situacijoje, kad vėliau, jai pasibaigus, nekiltų papildomų nesklandumų valstybės ir savivaldybių įstaigoms“, – rašo ministras.

A.Veryga taip pat priminė, kad SAM atstovai patys nuolat bendrauja su verslu, kurio pilietiškas požiūris ir pagalba yra labai reikalingi ir svarbūs šiuo metu.

„Dabar kaip niekad svarbus susitelkimas ir bendri darbai suvaldant koronaviruso plitimą Lietuvoje. Kolegos informavo, kad neseniai bendravo su įmone, kurios paramos asmens apsaugos priemonėmis atsisakė Vilniaus m. savivaldybė. SAM ją priima, ji bus tinkamai suforminta.

Ką tik kalbėjome su bendrove, kurios atstovas bendrauja su atsakingu mūsų specialistu, kad suteiktų informaciją, kokios turi būti asmens saugos priemonės, kad jos tiktų medikams, nes įmonė nori nupirkti ir paaukoti kai kurioms gydymo įstaigoms“, – teigė A.Veryga.

Ministras taip pat išvardijo, kokios paramos jau sulaukta:

„Šią savaitę sulaukėme paramos 20 000 vnt. kaukių ir 120 000 vnt. vienkartinių pirštinių kaip „Huawei“ and China Chamber of Commerce labdaros Lietuvai.

Bendrovė „Philip Morris“ taip pat nori padėti ir suteikti paramą, pristatydama asmens apsaugos priemones, kurių labai laukiame.

Be išimties bendraujame su visais verslo atstovais, kurie siūlo paramą, ir ją priimame, tinkamai įformindami. Neabejotinai, tai darysime ir toliau, nes tik visi kartu susitelkę ir bendromis jėgomis galime laimėti kovą prieš šį virusą!“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius