Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 07 26

R.Šimašius žada svarstyti tolimesnės koalicijos su konservatoriais Vilniuje perspektyvą

Vilniaus meras, Liberalų sąjūdžio vadovas Remigijus Šimašius žada, jog artimiausiu metu bus svarstoma tolimesnė buvimo koalicijoje su konservatoriais Vilniaus taryboje perspektyva.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Meras tokią galimybę įvardijo po to, kai trečiadienį Vilniaus savivaldybės taryboje sugriuvus kvorumui liko nesvarstyti siūlymai suteikti ilgosios gimnazijos statusą trims tautinių mažumų mokykloms. Kvorumo neliko salę palikus valdantiesiems Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD), „Lietuvos sąrašo“ atstovams, taip pat Artūro Zuoko vadovaujamiems opoziciniams Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) frakcijos nariams.

„Matau, kad susiformavo naujas tandemas, bent jau šiam posėdžiui, t.y. A.Zuoko ir konservatorių frakcijų, kurie nusprendė boikotuoti tarybos darbą. Kurį laiką jiems nepavyko, bet galiausiai pavyko sugriauti kvorumą“, – BNS sakė R.Šimašius.

Anot jo, LLS (liberalai) pasinaudojo „bet kokia proga“, kad nebūtų priimami įvairūs sprendimai.

„O Tėvynės sąjungos vertinimą dar reikės mums pasidaryti patiems labai rimtai, nes, natūralu, kad buvimas koalicijoje su partneriais, kurie sąmoningai, intensyviai ir labai atkakliai, brutaliai, kai kuriais atvejais neetiškai sugriauna posėdį – ar reikia būti koalicijoje su tokiais partneriais, reikės įsivertinti. Akivaizdu, kad artimiausiu metu reikės – tikrai situacijos, kurią turime su konservatoriais šiandien, toli gražu nepavadinčiau komfortiška“, – teigė jis.

R,Šimašiaus teigimu, konservatoriai prieš kurį laiką stabdė naujų autobusų įsigijimo procesą, kitus sprendimus.

Ilgosios gimnazijos statusą, kuris leistų išsaugoti 1-12 klases, taryboje trečiadienį siūlyta suteikti trims tautinių mažumų ugdymo įstaigoms, kuriose dėstoma lenkų ir rusų kalbomis – šie klausimai planuojami svarstyti artimiausiuose posėdžiuose. Klausimus teikė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA), taip pat socialdemokratų atstovai.

Vilniaus Aleksandro Puškino mokyklai, kurioje mokoma rusų kalba, siūlyta leisti persitvarkyti į ilgąją gimnaziją su Humanistinės kultūros meninės veiklos samprata, taip pat šį statusą siūloma suteikti lenkų kalba moksleivius mokančioms Simono Konarskio mokyklai bei Adomo Mickevičiaus gimnazijai – jos atitinkamai įgytų novatoriško verslumo ugdymo ir ekologijos ir aplinkos technologijų ugdymo pakraipas.

Meras sako pritariantis siūlymams dėl A.Mickevičiaus ir S.Konarskio ilgųjų gimnazijų, sakydamas, kad sprendimams jas reorganizuoti nepasiruošta, taip pat yra „nepalankus tarptautinis kontekstas“, būtų pažeisti teisėti kai kurių moksleivių interesai.

„Iki tų klausimų nepriėjome – buvo stengiamasi sugriauti kvorumą prieš tuos klausimus, net neabejoju tuo“, – teigė meras.

Vicemeras konservatorius Valdas Benkunskas kaltina liberalus nesąžiningumu primindamas, kad sprendimai reorganizuoti mokyklas dėl per mažo moksleivių skaičiaus buvo priimti dar 2015-ųjų pavasarį, o šiuo metu sprendimus, anot jo, „bandoma pakeisti pagal lenkų pageidavimą“.

„Mums kelia klausimų, kodėl meras ir liberalų frakcija pakeitė poziciją tais klausimais. Jei pasakytų, kad yra kažkokia pagalba dėl tų balsavimų, oficialiai deklaruotų savo santykius su šia politine jėga, būtų viena situacija. Bet kadangi neigiama, kad yra bet koks bendradarbiavimas, tą situaciją taip ir matome (...). Šiandien savo balsavimu parodėme, kad mes niekada neleisime švietimo padaryti politinės prekybos elementu“, – BNS sakė vicemeras.

Jis kol kas neįvardija, ar frakcija svarstys klausimą dėl buvimo koalicijoje – anot V.Benkunsko, liberalus ir konservatorius koalicijoje vienija „programa, susitarimai ir vertybės“.

R.Šimašius sako, kad „per anksti kalbėti“ apie koaliciją su LLRA bei žadama artimiausiu metu dėl kylančių įtampų kalbėtis su konservatoriais.

Šiuo metu Liberalų sąjūdis Vilniaus miesto savivaldybės taryboje turi 15 narių, Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai – 8, LLRA – 10 tarybos narių. Be liberalų ir konservatorių, valdančiojoje koalicijoje yra 4 „Lietuvos sąrašo“ ir 4 socialdemokratų atstovai, dalį sprendimų palaiko ir buvę koalicijos partneriai – „Tvarkos ir teisingumo“ frakcija, turinti 3 narius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius