-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 06 02

R.Skyrienė: lobizmo taisyklės yra neaiškios

Lobizmo taisyklės ir ribos tarp teisėtos bei neteisėtos lobistinės veiklos Lietuvoje yra neaiškios ir kartais nelogiškos, sako asociacijos „Investors' Forum“ („Investuotojų forumas“) vykdomoji direktorė.
Rūta Skyrienė
Rūta Skyrienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Taip Rūta Skyrienė, komentuodama Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidento Valdo Sutkaus ir Lietuvos bankų asociacijos (LBA) vadovo Manto Zalatoriaus sulaikymą įtarus neteisėtu poveikiu teisėkūrai sakė, kad tai turės neigiamos įtakos verslo ir lobistinėms organizacijoms.

R.Skyrienė sakė kol kas ne visai suprantanti, už ką buvo suimti V.Sutkus ir M.Zalatorius.

15min montažas/Valdas Sutkus, Mantas Zalatorius
15min montažas/Valdas Sutkus, Mantas Zalatorius

„Mano pirma reakcija buvo, kad baisu. Nesinori tikėti. Klausiau ir spaudos konferenciją, jie negali visko atskleisti, bet kol kas ir nelabai galiu suprasti, už ką areštavo. Vienintelis įkaltis nebent yra tas, kad yra didelė suma ir nepaaiškinta, iš kur ji gauta“, – BNS sakė R.Skyrienė.

Pasak jos, lobizmo taisyklės ir ribos tarp teisėtos ir neteisėtos lobistinės veiklos nubrėžtos neaiškiai ir nelogiškai.

„Tarkime, jeigu tave pakvietė į Seimo komiteto posėdį asmeniškai, tai viskas kaip ir gerai. Bet jeigu tavęs asmeniškai nepakvietė, yra tikimybė, kad jeigu kažkas paskųs, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) gali pasakyti, kad jūs darėte neteisėtą lobizmą, ypač jeigu jūs nesate registruotas lobistas“, – sakė investuotojų atstovė.

Pasak jos, Tarptautinės ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) taisyklės numato, kad dalyvavimas įrašomuose ir viešai skelbiamuose renginiuose, tarkime, parlamento komitetų posėdžiuose, negali būti traktuojamas kaip neteisėta lobistinė veikla.

Pasak R.Skyrienės, V.Sutkaus ir M.Zalatoriaus sulaikymas turės „aiškiai neigiamą įtaką“ verslo ir lobistinėms organizacijoms.

„Tai yra viešas, įrašytas renginys, be to, komitetų posėdžiai yra atviri. Matai komitetų posėdyje tau įdomų klausimą, prašaisi leidimo ir tave įleidžia. Kokią tu gali padaryti neteisėtą lobistinę veiklą, jei atėjai į viešą renginį?“ – klausė R.Skyrienė.

Ji prisiminė atvejį, kai „Investuotojų forumo“ atstovas buvo nubaustas už dalyvavimą Seimo komiteto posėdyje, nes nebuvo registruotas lobistu.

„Buvo nubaustas mūsų žmogus, dalyvavęs komiteto posėdyje, su mūsų teiktomis pastabomis, tiesa, jis nebuvo registruotas lobistu. Tiesiog buvo vasaros laikas ir aš pati negalėjau dalyvauti“, – pasakojo R.Skyrienė.

VTEK viešai skelbiamame lobistų sąraše nei V.Sutkaus, nei M.Zalatoriaus nėra.

Pasak R.Skyrienės, V.Sutkaus ir M.Zalatoriaus sulaikymas turės „aiškiai neigiamą įtaką“ verslo ir lobistinėms organizacijoms.

„Pirmiausia dėl to, kad dialogas apskritai su politikais, valstybės tarnautojais bus su reputaciniu šešėliu visiems. Ir taip valdininkai kartais bijo priimti sprendimus, ką matome ir su lėtu paramos įsisavinimu, dėl to, kad bijo suklysti, būti įtarti negeru veiksmu ar panašiai“, – sakė R.Skyrienė.

„Dabar gali būti dar sunkiau, žmonės bus dar labiau įsitempę. Bendradarbiavimas su Vyriausybės institucijomis gali tapti dar sudėtingesnis. Dabar reikia visiems įrodyti, kad dirbame sąžiningai ir bandyti atstatyti reputaciją“, – pridūrė ji.

M.Zalatorius ir V.Sutkus antradienį sulaikyti Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) ir Generalinei prokuratūrai atliekant tyrimą dėl įtariamo stambaus masto kyšininkavimo, papirkimo, prekybos poveikiu, turto iššvaistymo ir dokumentų klastojimo.

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis antradienį teigė, kad kyla pagrįstų klausimų, jog žala galėjo būti padaryta visai valstybei, valstybės biudžetui, dėl M.Zalatoriaus ir V.Sutkaus veiksmų galėjo padidėti mokestinė našta gyventojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius