Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2021 01 27

R.Urbonaitė: jei nesidomi politikais, jie tavim pasidomės nemaloniausiu būdu ir suvalgys kaip žuvelę

Politologė Rima Urbonaitė pastebi, kad dažnas lietuvis negaili kritikos išrinktai valdžiai, tačiau atėjus rinkimams, į juos žiūri pro pirštus. Norint pakeisti „blogą valdžią“, balsuoti reikėtų ateiti atsakingai pasiruošus, o ne kliaujantis kaimyno nuomone. „Bloga valdžia neatsiranda iš niekur – tu gali ją kontroliuoti“, – sako ji.
Rima Urbonaitė
Rima Urbonaitė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

R.Urbonaitė atkreipia dėmesį, kad dažnas lietuvis skundžiasi priimamais blogais valdžios sprendimais, tačiau patys gyventojai įsitikinę, jog politika yra neįdomi ir niekaip jų neliečia.

„Ar mokyklose, į kurias einate, viskas yra gerai? Turite išmaniąsias lentas, geriausios pedagogus, mokančius naudotis technologijomis ir galite su jais susikalbėti? Tikriausiai dar pasakysite, kad mokomų dalykų programos yra superinės? Įtariu, kad taip nėra, ir priekaištų mokyklai turite. Jūs nesidomite tais, kurie priima sprendimus, pagal kuriuos gyvenate“, – sako politologė.

R.Urbonaitė pabrėžia, kad mokyklos valgyklos meniu, kurį mokiniai linkę kritikuoti, pirmiausia yra sudaromas pagal politikų nurodymus, o tik vėliau viskas priklauso nuo virėjų. Todėl politika aktuali tiek tėvams, tiek jų vaikams.

Norint netapti iškepta politikų žuvele, politologė ragina nenumoti ranka į balsavimą per rinkimus.

„Turite teisę balsuoti, tėvai ir močiutės tą daro, tačiau jūs balsuoti neinate. Kaip galvojate, kodėl išrenkama bloga valdžia? Nes jūs neinate balsuoti. Nėjimas balsuoti ir vėliau skundimasis bloga valdžia yra tas pats, kas bandyti užsiregistruoti pas gydytoją net nepaskambinus į registratūrą, o vėliau eiti ir visiems aiškinti, kokios ilgos eilės“, – tikina R.Urbonaitė.

Kita klaida, kurią dažnai daro žmonės, yra ta, kad balsuoti jie ateina ne itin pasidomėję kandidatų ar politinių partijų darbais. Be to, už ką balsuoti dažnai nusprendžiama pagal politiko išvaizdą ar pasikliaujama kaimyno atsiliepimais.

„Bloga valdžia neatsiranda iš niekur – tu gali ją kontroliuoti. Neužtenka tik šiek tiek pasidomėti, už bet ką pabalsuoti ir mokėti mokesčius. Reikia tikrinti, ką su jais „bloga valdžia“ daro.

Jeigu tu nesidomi politikais, jie tikrai pasidomės tavimi pačiu nemaloniausiu būdu ir suvalgys kaip žuvelę. Geresnės valdžios be mūsų pačių tikrai nebus“, – teigia politologė.

Daugiau kviečiame žiūrėti vaizdo įraše su politologe R.Urbonaite:

VIDEO: STUDFESTAS: Rima Urbonaitė – „Bloga valdžia“. Kas kaltas: politikai ar vis dėlto mes patys?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius