Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 09 /15:13

R.Žemaitaičiui dėl pasisakymo apie žydus – rimti nemalonumai: tiria prokurorai

Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio laukia nelengvos dienos. Jo pasisakymą apie žydus pasmerkė Izraelio ir Vokietijos diplomatai, vietos žydų bendruomenė, šalies vadovai. Pasisakymu dabar susidomėjo ir prokurorai. Pats politikas savo pasisakymo nesigaili ir siūlo prokurorams pradėti tyrimą prieš Izraelį.
Remigijus Žemaitaitis
Remigijus Žemaitaitis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Izraelio pajėgos sekmadienį nugriovė palestiniečių pradinę mokyklą okupuotame Vakarų Krante, paskui sulaukė Europos Sąjungos, kuri finansavo projektą, kritikos.

Ši žinia užkliuvo Seimo nariui R.Žemaitaičiui.

„Po tokių įvykių nelieka nuostabos, kodėl gimsta tokie pasakymai: Lipo žydas kopėčiom ir nukrito netyčiom. Imkit, vaikai, pagaliuką ir užmuškit tą žyduką“, – rašė parlamentaras.

Tokį politiko pareiškimą pasmerkė ir Izraelio ambasadorė Lietuvoje Hadas Wittenberg Silverstein bei Lietuvos žydų litvakų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Taip pat R.Žemaitaičio pasisakymą pasmerkė ir Vokietijos ambasadorius Lietuvoje Matthias Sonnas.

Aiškinsis prokurorai

Generalinės prokuratūros atstovė Gintarė Vitkauskaitė-Šatkauskienė antradienį informavo 15min, kad prokurorai dėl R.Žemaitaičio pasisakymo pradėjo ikiteisminį tyrimą.

„Vilniaus apylinkės prokuratūros prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl, įtariama, neapykantos skatinimo bei kurstymo prieš žmonių grupę dėl jų tautybės“, – teigė prokuratūros atstovė.

Prokuratūra
Prokuratūra

„Tyrimas pradėtas įvertinus Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtą įrašą, kuriame gali būti įžvelgiamos antisemitizmo ir neapykantos skleidimo formos“, – pridūrė ji.

Prokuratūros atstovė taip pat priminė, kad Baudžiamajame kodekse numatyta, kad tas, kas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, odos spalvos, tautybės, kalbos, kilmės, etninės kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir kontroliuoja Vilniaus apylinkės prokuratūros prokurorai, tyrimą atliks Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai.

„Gerai, kad pradėjo tyrimą“

Pats R.Žemaitaitis žinią apie prokurorų pradėtą ikiteisminį tyrimą sutiko ramiai.

„Tai labai gerai, kad pradėjo tyrimą. Sveikinu. Tegul tiria“, – pabrėžė parlamentaras.

Jo teigimu, bus proga visuomenei dar daugiau sužinoti apie Izraelio sprendimą griauti mokyklas, kurios statytos už Europos Sąjungos lėšas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Remigijus Žemaitaitis

Savo ruožtu, jis prokurorams siūlo atlikti tyrimą prieš Izraelį.

„Bus įdomu pažiūrėt, kaip prokurorai tai vertina. Ir Lietuva deda lėšas į Europos Sąjungos biudžetą, iš kurio yra finansuojamos įvairios programos. Ar tai nebuvo valstybės lėšų iššvaistymas, mūsų Lietuvos indėlio, ir galėtų pradėti tyrimą prieš Izraelio valstybę, kuri sugriovė mokyklą“, – kalbėjo R.Žemaitaitis.

Seimo pirmininkė: jis privalo atsakyti

Seimo vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen antradienį feisbuke pranešė, kad parlamente renkami parašai dėl kreipimosi į Etikos ir procedūrų komisiją.

Ji teigė palaikanti šią iniciatyvą.

„R. Žemaitaitis savo pareiškimuose turi pradėti jausti ribas ir privalo atsakyti už savo žodžius“, – pabrėžė Seimo pirmininkė.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Jos teigimu, opozicijai priklausantis parlamentaras, siekdamas išlaikyti socialinių tinklų gerbėjų dėmesį, „neretai nulysta į desperaciją“, o per ją ir į „neleistinus kraštutinumus“.

„Izraelio veiksmus dėl nugriautos mokyklos prilyginti Putino karui Ukrainoje ir tokiame kontekste ištraukti lietuviško buitinio antisemitizmo pavyzdį, taip pademonstruojant nepagarbą tiek Lietuvos, tiek viso pasaulio žydams, yra išskirtinis akibrokštas“, – tvirtino V.Čmilytė-Nielsen.

„Ir visa tai R. Žemaitaitis viešai paskelbė gegužės 8 d., kai minima Antrojo pasaulinio karo pabaiga. Karo, nusinešusio milijonus gyvybių ir pasauliui parodžiusio Holokausto siaubą“, – pridūrė ji.

G.Landsbergis: „Apgailestauju dėl šios situacijos“

Tuo pačiu R.Žemaitaičio pasisakymą pasmerkė ir užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Mane šokiruoja R. Žemaitaičio antisemitiniai pareiškimai ir žmogiškai pikta, kad parlamentarui trūksta adekvatumo ir supratingumo. Tokiam elgesiui negali būti jokio pateisinimo“, – 15min teigė G.Landsbergis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis

Jis taip pat sakė besiviliantis, kad prokurorai netrukus ištirs R.Žemaitaičio įrašą, ir apgailestaujantis dėl šios situacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius