Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 24

R.Žemaitaitis: dar ne vėlu grąžinti mirties bausmę

Reaguodamas į Europos Žmogaus Teisių Teismo pranešimą apie tai, kad Lietuva pažeidžia iki gyvos galvos nuteistų asmenų teises, nesudarydama realios galimybės jiems išeiti į laisvę, parlamentaras, partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Remigijus Žemaitaitis trečiadienį išplatino pranešimą, kuriame pasisako už mirties bausmės grąžinimą.
Remigijus Žemaitaitis
Remigijus Žemaitaitis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šiuo metu mūsų visuomenės saugumui ir demokratijai yra reali grėsmė ne tik dėl sunkių kriminalinių nusikaltimų, bet ir terorizmo. Nors visi pagrindai mirties bausmei atkurti yra, bet reikia politinės valios tai padaryti.

„1998 metų pabaigoje Lietuvoje buvo panaikinta mirties bausmė, nes Konstitucinis Teismas pasisakė, kad pagrindiniame šalies įstatyme, garantuojančiame žmogaus teisę gyventi, nėra prielaidų taikyti tokią bausmę. Kadangi mirties bausmės uždraudimas – būtina sąlyga narystei Europos Taryboje bei Europos Sąjungoje, tai mirties bausmės restitucija, atgaivinimas galimas tik Europos lygiu. Tik panaikinus ar atsisakius šių įsipareigojimų Europos lygiu, galima būtų kalbėti apie galimybę nacionaliniu lygiu grąžinti mirties bausmę“, – išplatintame pranešime teigia Seimo narys.

Jis teigia esantis įsitikinęs, kad mirties bausmė kaip sankcija turi būti numatyta, nes tai viena iš dalinių atgrasymo priemonių daryti nusikaltimus.

„Šiuo metu mūsų visuomenės saugumui ir demokratijai yra reali grėsmė ne tik dėl sunkių kriminalinių nusikaltimų, bet ir terorizmo. Nors visi pagrindai mirties bausmei atkurti yra, bet reikia politinės valios tai padaryti. Būtina atsižvelgti į tai, kad visuomenės nuomonė yra palanki mirties bausmei ir tai turėtų būti esminis argumentas, – aiškina R.Žemaitaitis. – Mirties bausmė nėra panaikinta negrįžtamai. Pasikeitus vertybinėms nuostatoms, teisinei doktrinai ir teisinių gėrių interpretavimui, mirties bausmė be vargo gali būti grąžinta į bausmių sistemą.“

Lietuvoje mirties bausmės vykdymas sustabdytas 1996-aisiais, o 1998-aisiais bausmė visiškai panaikinta. Konstitucinis Teismas yra konstatavęs, kad mirties bausmė prieštarauja Konstitucijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius