-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 12

R.Dagys teisinasi, kad naujas mokestis kūnu dar nevirto

Šiuo metu „Sodra“ nuo pajamų surinkimo plano atsilieka 490 mln litų. Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministro Rimanto Dagio, jei situacija ir toliau blogės, bus tik dvi alternatyvos – arba mažinti pensijas, arba didinti mokesčius į „Sodrą“.
Į renginį atvyko socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Jonas Dagys.
Rimantas Dagys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

R.Dagys aiškino, kad šiuo metu Vyriausybė ieško galimybių pasiskolinti ir taip subalansuoti „Sodros“ biudžetą. Anot jo, jei tai padaryti pavyktų, nebūtų jokių mokesčių pasikeitimų, o priešingu atveju lauktų du variantai – mažinti pensijas ar socialines išmokas arba didinti mokesčius, kad būtų surenkama daugiau pajamų.

Lietuvos profesinės sąjungos šiandien pareiškė, kad jei ir toliau bus keliami mokesčiai ir darbo rinka liberalizuojama darbdavio naudai, jos rudenį sieksiančios R.Dagio atsistatydinimo.„Čia yra negailestingi skaičiavimai. Nereikėtų šito daryti, jei turėtume „Sodros“ rezervą. Socialdemokratų palikimas buvo 200 mln. litų skolos“, – politinių oponentų nepamiršo ministras.

Gyventojams labai blogai nebus?

Jis pakartojo, kad jo prioritetas – išsaugoti pensijų dydį, net jei tam reikės padidinti darbuotojų įmokas į „Sodrą“. Ministras teisinosi, kad galimas socialinio draudimo mokesčio didinimas dar tik svarstomas ir tik vienas iš pasiūlymų, kaip balansuoti išmokas ir įplaukas. Pasak jo, dirbantys žmonės papildomai į „Sodrą“ mokėtų 3–4 proc. gaunamo atlyginimo. Šiuo metu „Sodrai“ darbuotojas moka 3 proc. algos, o darbdavys – 31 proc.

R.Dagys kalbėjo, kad įvedus šį mokestį pasekmės mokesčių mokėtojams būtų  panašios kaip grąžinus sausį sumažintą gyventojų pajamų mokestį (GPM) į praėjusių metų lygį. Šiemet GPM sumažėjo nuo 24 proc. iki 15 proc.

Nuo kada gali didėti „Sodros“ įmokų tarifai, ministras tiesiai neatsakė. Esą viskas priklauso nuo valstybės finansinės padėties – jei ji blogės greitai, sprendimas bus priimtas taip pat greitai, jei ji bus stabili, tokiu atveju bus galima neskubėti. Pasak jo, ekonominės ir finansinės prognozės kinta kas mėnesį.

Motinystės atostogų nelies

Nuolat sunkią „Sodros“ finansinę situaciją pabrėžiantis ministras vis dėlto pakartojo, kad motinystės atostogos nebus trumpinamos, nebent gali būti peržiūrimi išmokų dydžiai.

„Tai nėra paprasta problema, kaip visiems atrodo – tai dvejų metų atostogos. Artimiausiu metu niekas neišsispręs – nežadame į darbo rinką grąžinti moterų, kurios jau suplanavo auginti kūdikius, tačiau išmokų dydį ateityje reikėtų svarstyti“, – samprotavo R.Dagys.

Vienas jo argumentų, kodėl nereikia liesti motinystės draudimo išmokų, yra tai, kad jos valstybei atsieina aštuonis kartus mažiau nei pensijos.

Pensininkai svarbesni nei ministras

Socialinės apsaugos ir darbo ministras tikino, kad artimiausiu metu lėšų pensijoms neturėtų trūkti – sunkiausia bus rudenį. Esą todėl ir ruošiamasi blogiausiems scenarijams.

Lietuvos profesinės sąjungos šiandien pareiškė, kad jei ir toliau bus keliami mokesčiai ir darbo rinka liberalizuojama darbdavio naudai, jos rudenį sieksiančios R.Dagio atsistatydinimo.

„Ne dėl mano likimo turėtume spręsti. Pensininkų likimas žymiai svarbesnis nei kokio nors ministro. Ar aš būsiu, ar kitas bus – skaičiai yra negailestingi, galimybės yra tokios pačios", – R.Dagys leido suprasti, kad profsąjungų reikalavimai nedidinti mokesčių gali likti neišgirsti. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius