-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2023 01 24 /17:16

Radviliškio gimnazijoje – tuberkuliozės protrūkis: nustatyti trys atvejai, tiriama 1000 žmonių

Radviliškio Lizdeikos gimnazijoje per šiuos mokslo metus nustatyti jau trys tuberkuliozės atvejai. Sausio 20 dieną Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informavo Radviliškio rajono savivaldybės administraciją, kad gimnazijoje nustatyti dar du atviros plaučių tuberkuliozės atvejai. 600 žmonių jau ištirta, ketinama tirti dar apie 400.
Tuberkuliozės atvejų šalyje pastaraisiais metais vis mažėja: tai gali lemti ir pagerėjęs išaiškinimas, ir finansavimas.
Tuberkuliozė / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Kaip teigia Radviliškio rajono savivaldybė, iš viso šiais mokslo metais tai jau trečias atvejis šioje gimnazijoje. Pirmasis atvejis buvo identifikuotas spalio mėnesį. Šiuo metu sergantys asmenys yra izoliuoti.

Savivaldybė pranešė, kad antradienį, sausio 24 dieną, įvyko savivaldybės vadovų ir atstovų, Lizdeikos gimnazijos direktorės Inos Bajarauskaitės ir sveikatos priežiūrą vykdančių ir koordinuojančių įstaigų atstovų pasitarimas, kuriame aptarta situacija, išklausytos rekomendacijos ir pristatytas tolimesnis ligos prevencijos planas, kaip užkirsti kelią šios ligos plitimui.

„NVSC Šiaulių departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Edita Satkevičienė teigė, kad yra vykdomas profilaktinis visos mokyklos bendruomenės narių ištyrimas.

Po nustatyto pirmojo atvejo jau ištirta 110 iš maždaug 600 sąlytį turėjusių asmenų. Visiems, iki šiol nepasitikrinusiems sveikatos, bus atliekamas išsamus rentgeno tyrimas, likusiems 400 asmenų (jaunesniems nei 18 metų) mokykloje bus atliekami tuberkulino tyrimai“, – teigiama savivaldybės pranešime.

Valstybinė ligonių kasa kompensuoja plaučių rentgeno tyrimą turėjusiems sąlytį su užsikrėtusiuoju, tad toks tyrimas yra nemokamas, jei yra šeimos gydytojo siuntimas. Tačiau norint atlikti plaučių rentgeno tyrimą nepilnamečiam asmeniui, būtinas vieno iš tėvų sutikimas.

Radviliškio ligoninės direktoriaus pavaduotoja medicinai Daiva Kaušaitė teigė, kad ligoninė yra pasiruošusi atlikti rentgeno tyrimus asmenims, turėjusiems kontaktą su infekuotuoju, jiems bus sudaromos sąlygos tyrimą atlikti net ir savaitgaliais.

S.Mikučio nuotr./Radviliškio rajono savivaldybė
S.Mikučio nuotr./Radviliškio rajono savivaldybė

Lizdeikos gimnazijos direktorė I.Bajarauskaitė informavo, kad jau trečiadienį ir ketvirtadienį (sausio 25 ir 26 dienomis) yra organizuojami nuotoliniai gimnazijos darbuotojų ir tėvų susirinkimai, per kuriuos bus aptarta situacija ir tolimesni veiksmai, taip pat tėvai bus apklausti dėl sutikimų reikalingiems tyrimams atlikti.

E.Satkevičienės teigimu, situacija yra kontroliuojama, nes atviros plaučių tuberkuliozės valdymo principas yra kuo anksčiau išaiškinti ligos atvejus, o šiuo atveju taip ir buvo padaryta – nustačius ligos atvejus, buvo paruošta ir išplatinta informacija.

Kadangi tuberkulioze yra užsikrečiama nuo tiesioginių infekcijos šaltinių, Lizdeikos gimnazijoje pamokos ir toliau vyks įprastu būdu, tačiau bus imtasi papildomų higienos priemonių (vėdinamos patalpos ir valomi paviršiai).

NVSC: svarbiausia - profilaktiniai tyrimai

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) patvirtina šiuo metu tiriantis tuberkuliozės protrūkį Radviliškio gimnazijoje, kur nustatyti 3 atvejai, imasi visų nustatytų priemonių, kad liga būtų suvaldyta – nustatyti sąlytį turėję asmenys – tiek lankantys tą pačią mokyklą, tiek už jos ribų. Visiems mokyklos mokiniams bei mokytojams bus atlikti profilaktiniai tyrimai.

"Pagrindinė šios infekcijos išplitimo valdymo priemonė ir yra profilaktinių tyrimų atlikimas. Taip išsiaiškinama, ar kolektyve nėra daugiau užsikrėtusių asmenų. Ligą patvirtinus, asmuo iš karto izoliuojamas ir gydomas.

Specialistai pabrėžia, kad liga yra išgydoma, tik labai svarbu nuosekliai laikytis paskirto gydymo, o ankstyva diagnostika yra ypač svarbi sėkmingam gydymui ir infekcijos plitimo valdymui", - teigiama NVSC pranešime spaudai.

Sergamumas vienas didžiausių Europoje

Nors pastaruosius kelerius metus sergamumas tuberkulioze mažėja, tačiau yra vienas didžiausių Europoje. Dažnas iš mūsų žinome šią klastingą ligą, tačiau tik nedaugelis susimąsto, kad šia liga galime užsikrėsti kone kiekvienas.

"Paskiepyti naujagimius ir nepamiršti reguliarios sveikatos patikros – tokie paprasti dalykai gali padėti apsisaugoti nuo vienos plačiausiai paplitusių infekcinių ligų pasaulyje – tuberkuliozės. Siekiant išvengti tuberkuliozės plitimo, pirmiausia labai svarbu atkreipti dėmesį į savo sveikatos būklę, jaučiamus negalavimus.

Jei dažnai sergate viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, jaučiate bendrą silpnumą, greičiau pavargstate, skundžiatės sumažėjusiu apetitu ir svorio kritimu, jaučiate nuotaikų kaitą. Taip pat – jei pastebite, kad kurį laiką, atrodo, be priežasties Jūsų kūno temperatūra yra padidėjusi, gausiai prakaituojate naktį, vargina ilgai trunkantis kosulys, reikėtų nedelsiant kreiptis į gydytoją ir atlikti tyrimus.

Visuomenės sveikatos specialistai primena, kad Lietuvoje valstybės lėšomis, t. y. nemokamai, nuo tuberkuliozės skiepijami 2–3 dienų naujagimiai", - teigia NVSC.

Siekiant išsiaiškinti vaikų užsikrėtimą tuberkulioze Lietuvoje, teisės aktų nustatyta tvarka atliekami tuberkulino mėginiai vaikams prieš pradedant lankyti mokyklą (6 ar 7 metų amžiaus) ir rizikos grupių vaikams.

Jeigu vaikas priskirtas rizikos grupei (turėjęs kontaktą su sergančiu tuberkulioze, nevakcinuotas nuo tuberkuliozės, dažai serga peršalimo ligomis, sergantys lėtinėmis ligomis ir t. t.), tuberkulino mėginiai turi būti atliekami kasmet, nepriklausomai nuo vaiko amžiaus. Dėl tuberkulino mėginių atlikimo turite kreiptis į savo vaiko šeimos gydytoją.

Liga pagydoma, bet gydymas ilgas

Tuberkuliozės gydymas yra ilgas procesas, trunkantis mažiausiai apie 6 mėn. Sergantis tuberkulioze žmogus turi griežtai laikytis gydymo reikalavimų (nustatytu laiku apsilankyti pas gydytoją, gerti vaistus), priešingu atveju ligonis nebus išgydomas ir liga bus platinama toliau.

Be to, nutraukus gydymą gali išsivystyti vaistams atspari tuberkuliozė. Tokių tuberkuliozės mikobakterijų sukeltą ligą išgydyti yra ypač sunku, gydymas gali trukti keletą metų. Taigi, sergantysis turi atsižvelgti į šiuos ypatumus ir stengtis ne tik apsaugoti save, bet ir aplinkinius.

Jei žmogus susirgo atvira plaučių tuberkulioze (ligos pradžia), kurį laiką, net ir pradėjus gydymą, paprastai porą savaičių, ligonis yra pavojingas aplinkiniams (kol tuberkuliozės bakterijų randama skrepliuose) ir yra gydomas ligoninėje specializuotame skyriuje.

Šeimos nariams bei kitiems artimai bendravusiems su sergančiuoju (pvz.: draugams, bendradarbiams, klasės draugams ir kt.), privalu pasitikrinti sveikatą. Suaugusieji tiriami rentgenologiškai (krūtinės ląstos rentgenograma), o vaikams atliekamas tuberkulino mėginys.

NVSC pabrėžia, kad nustačius tuberkuliozės atvejį kolektyvą lankančiam asmeniui (pvz., darbe, ugdymo įstaigoje), atliekami epidemiologiniai tyrimai, kurių metu išaiškinami sąlytį turėję asmenys, kuriems skiriami profilaktiniai tyrimai. Taip siekiama nustatyti, ar kolektyve nėra daugiau užsikrėtusiųjų. Susirgę asmenys izoliuojami, jiems skiriamas gydymas.

Nors gydymas yra ilgas, tačiau pradėjus vartoti paskirtus vaistus jau po kurio laiko, sergantysis laikomas neužkrečiamu ir gali sugrįžti į kolektyvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius