-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 02 18

Radviliškio rajono mero rinkimai rieda – ne metas stabdyti ir girdyti arklius?

Raviliškio rajono taryboje daugiausia mandatų turi konservatoriai. Beveik pusę. Kone visi jie šiuo metu yra stebimi teismų instancijos dėl galimo korupcijos ir ES lėšų grobstymo. Teismai dar tik įpusėję, tačiau konservatorių lyderis ir buvęs meras Antanas Čepononis dalyvauja rinkimuose: „Tai vis tiek kaip nors baigsis. Vežimas rieda – ne metas girdyti arklius vidury tilto“.
Žirgininkas Vidmantas Staškevičius
Žirgai / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Į Radviliškio rajono mero postą kandidatuoja socialdemokratas Kazimieras Augulis, konservatorius Antanas Čepononis, „tvarkietė“ Audronė Beresnevičienė, „darbietis“ Justas Malinauskas, Laisvės sąjungos atstovas Daivis Sutkevičius, nepartinė Laimutė Šlamienė, Liberalų sąjūdžio atstovas Laisvūnas Vaičiūnas ir valstietis Sigitas Zajančkauskas.

Jo ir Druskininkų mero Ričardo Malinausko giminystės šaknys – tos pačios – Alksniupių kaimas.

Kai kurie iš minėtų politikų radviliškiečiams nepažįstami ir aktyviai rajono valdžioje nesireiškę.

Sklando nuomonė, kad kandidatai iškelti tik dėl to, kad nebūtų užmirštas partijos vardas šiame rajone. Tačiau keletas jų – itin spalvingos asmenybės.

Antai „darbietis“ J.Malinauskas Radviliškio politikos padangėje visai nepažįstamas. Jo oponentų nuomone, kandidatuoja vien dėl garsios pavardės. Jo ir Druskininkų mero Ričardo Malinausko giminystės šaknys – tos pačios – Alksniupių kaimas Radviliškio rajone.

Valdingas ar teisus?

Socialdemokratas K.Augulis Radviliškio valdžios daugumoje darbuojasi visą pastarąją kadenciją. Iki tol jis vadovavo Šeduvos mokyklai.

Garsėja kaip autokratiškas vadovas, labai besirūpinantis savo asmens įvaizdžiu. Paklaustas, ar būdamas meru, neturės bėdų su demokratišku valdymu, atsakė, jog sprendimai turi būti teisingi.

Aš gal tik daugiau teisingas vadovas, o ne autokratiškas. 

„Aš gal tik daugiau teisingas vadovas, o ne autokratiškas. Sprendimai mokykloje ar miesto valdžioje turi būti teisingi. Mokykloje dirbau 15 metų ir ten palikau tvarką“, – teigė socdemas.

K.Augulis didžiuojasi, kad būdamas vicemeru, vienas suvaldė rajono valdžią po to, kai konservatorius sėmė STT pareigūnai. Įtartinus sprendimus priėmė visa taryba. Ar socialdemokratai nepakliuvo į STT akiratį? 

„Mes niekuo dėti. Net negaliu komentuoti situacijos, nes nieko nežinau. Keturis mėnesius valdžiau rajoną be administracijos direktoriaus ir mero. Sugebėjau. Sugebėsiu ir būdamas meru“, – didžiavosi savimi ir žadėjo K.Augulis.

Tiesioginiai rinkimai – pusiau nėščias reikalas

Konservatorius A.Čepononis teigia nematantis nieko blogo, kad jis ir jos bendražygiai, patekę į ES lėšų grobstymo bylą, dalyvauja  ir rinkimuose.

Alfredo Pliadžio nuotr./Antanas Čepononis
Alfredo Pliadžio nuotr./Antanas Čepononis

Jei iškasei prūdą ir įleidai karpių, įleisk ir porą lydekų.

„Aš esu visiškai ramus. Tai tik žaidimas, kuris kažkada baigsis. Vežimas rieda – ne metas stabdyti ar girdyti arklius vidury tilto“, – tvirtino A.Čepononis.

A.Čepononis – užkietėjęs baikeris. Vairuoja „Suzuki“. Ar tai padeda atsipalaiduoti nuo teismų įtampos?

„Galima važinėti motociklu. Galima plaukioti ežere. Tai daugiau gyvenimo džiaugsmas. Man nesunku dirbti net ir su kitomis partijomis. Jei nori, bendrą kalbą gali visada rasti. Įtampą jaučia tie, kurie bijo“, – konstatavo konservatorius.

Jis neneigė politikos rajono valdžioje, kaip daro dažnas kandidatas.: „Jei iškasei prūdą ir įleidai karpių, įleisk ir porą lydekų. Karpiai tuomet bus darbštesni.“

A.Čepononis tiesioginius mero rinkimus lygina su pusiau nėščios moters būsena: „Truputį leido kažką daryti, bet ne iki galo. Manau, kad turėtų būti panašiai kaip Lenkijoje, kai išrenkamas burmistras ar miesto prezidentas – su visa atsakomybe ir galiomis.“

Ar gali laimėti nepartinė?

Viena netradiciškiausių kandidačių į merus – nepartinė Laimutė Šlamienė. Moteris 2009 metų rugpjūtį pateko į teismų verpetą dėl pareigūnų įžeidinėjimo, kai šie tikrino turgavietę.

L.Šlamienė tai vadina susidorojimu: „Jie žinojo, kad aš planuoju eiti į politiką. Viskas buvo daroma metodiškai. Tai buvo politinio susidorojimo byla.“

L.Šlamienė prisiima sau laurus už tai, kad konservatoriai tampomi po teismus: „Manau, kad daug nuveikiau naikindama korupciją. Aš pasitikiu STT. Jie dirba puikiai.“

Sodų gatvėje pavogta dalis asfalto, o pėsčiųjų tako išvis neliko. Šaukoto bažnyčia suremontuota apgailėtinai. Joje švilpia vėjai.

Jos teigimu – ne tik konservatoriai, bet ir kitų partijų atstovai yra linkę į korupciją.

„Sodų gatvėje pavogta dalis asfalto, o pėsčiųjų tako išvis neliko. Šaukoto bažnyčia suremontuota apgailėtinai. Joje švilpia vėjai. Manau, kad buvo išgrobstytos ES lėšos", – aiškina nepartinė kandidatė į rajono merus.

Gal meru turėtų tapti socialdemokratas? Gal jis kuo geresnis?

„Mane sukrėtė vienas įvykis. Viena senutė gavo 800 litų baudą už tai, kad namuose kaupia daiktus. Mano nuomone, tai nebuvo katastrofiška situacija. Radviliškio rajono apylinkės teismas baudą anuliavo.  Galėjo viskas tuo ir baigtis, tačiau socialdemokratas sprendimą apskundė. Vien šis poelgis rodo, kad laimės žmonėms iš socialdemokratų būtų mažai“, – aiškino L.Šlamienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius