Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 15

Radviliškyje pagerbti su sovietais kovoję Lietuvos partizanai

Radviliškio rajone Minaičiuose pagerbti su sovietų okupantais kovoję partizanai ir jų vadai, 1949 m. paskelbę Lietuvos nepriklausomybės deklaraciją. Istorikai pabrėžia, kad laisvės kovotojai savo drąsa įrodė, jog 1940 m. Lietuva į Sovietų Sąjungą buvo įjungta prieš tautos valią.
partizanai
Partizanai

Partizanų ryšininkų Petrėčių Miknių sodybos klėtyje iškastame bunkeryje 1949 m. tris savaites gyveno aštuonių Lietuvos partizanų apygardų vadai ir rašė Lietuvos laisvės kovų sąjūdžio deklaraciją. Joje buvo išsakytas noras atkurti demokratinę ir nepriklausomą Lietuvą

„Pirmiausiai suvokti jų meilę tėvynei, suprasti jų siekius ir tikslus, o mums yra įsipareigojimas kurti mūsų valstybę teisingą visiems, kad valstybė būtų kuriama klestinčiu keliu, kad žmonėms būtų gera gyventi laisvoje Lietuvoje“, – sakė Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Sodyboje prieš ketverius metus atidarytas Lietuvos laisvės kovų memorialas, o šiandien Lietuvos valstybei ir laisvės kovotojams atminti aidėjo salvės.

„Įbėgdavau aš pažiūrėti į tą svirną, kai valgyti atneša, nusiprausti, bet aš daugiausiai sargyba būdavau, bijodavau, kad kas neateitų ,neužeitų“, – prisiminimai dalinosi partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago duktė Auksė Ramanauskaitė-Skokauskienė.

1953 m. sovietų nuslopintas partizaninis pasipriešinimas iš trijų Baltijos valstybių Lietuvoje buvo stipriausias. 1944-46 metais kovai su maždaug 30 tūkst. partizanų Lietuvoje buvo dislokuota gausi NKVD kariuomenė. Istorikai pabrėžia, kad laisvės kovotojai savo drąsa įrodė, jog 40 metais Lietuva į Sovietų Sąjungą buvo įjungta prieš tautos valią.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius