Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 03

Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas nemano turįs atsiprašyti prezidentės

Raginimai atsiprašyti prezidentės Dalios Grybauskaitės parlamento vadovą „darbietį“ Vydą Gedvilą stebina.
Vydas Gedvilas
Vydas Gedvilas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Man labai keista (raginimai atsiprašyti – red.), aš esu Seimo narys, aš turiu teisę išsakyti savo nuomonę, ir kito nuomonės nekvestionuoju, aš pateikiau pranešimą spaudai, kaip Seimo narys, kaip Seimo pirmininkas, ten buvo išsakytos mano mintys“, – trečiadienį interviu Žinių radijui sakė V.Gedvilas.

Jis tvirtino prie savo pareiškimo nieko pridurti nenorintis, žodžių atsiimti neketinantis ir už kiekvieną jų galintis atsakyti. V.Gedvilas sakė, kad išplatinti pareiškimą, kuriuo prezidentė D.Grybauskaitė buvo apkaltinta kalbant netiesą apie buvusio Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho įmonių naudą dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos, buvusi jo asmeninė iniciatyva, nederinta su partijos vadovybe.

Seimo pirmininkas V.Gedvilas šią savaitę išplatino pareiškimą, kuriame šalies vadovę apkaltino „sąmoningai ar nesąmoningai kalbant netiesą ir klaidinant visuomenę“.

„Mano asmeninis, niekas manęs neprašė, aš turiu visą komandą, savo žmones, su kuriais pasitariam, pasikalbam“, – sakė V.Gedvilas, klausiamas, ar minėtą pareiškimą išplatinęs savo iniciatyva, ar paprašytas partijos atstovų.

Jis taip pat sakė dėl savo pareiškimo nematantis tiesioginės priešpriešos su šalies vadove. „Aš nieko nesipliekiu ir nesiruošiu pliektis su prezidente, prezidentė išsako savo nuomonę, aš išsakau savo nuomonę. (...) Niekam neskelbiu karo, tiesiog pasakiau savo nuomonę“, – klausiamas, kaip iš šono atrodo situacija, kai parlamento vadovas viešai pliekiasi su prezidente, atsakė V.Gedvilas.

Seimo pirmininkas V.Gedvilas šią savaitę išplatino pareiškimą, kuriame šalies vadovę apkaltino „sąmoningai ar nesąmoningai kalbant netiesą ir klaidinant visuomenę“.

Opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius parlamento vadovą po šio pareiškimo paragino atsiprašyti šalies vadovės.

„Sąmoningai laukiau kelias dienas, nes man buvo įdomu, kaipgi į tokius šalies vadovės pareiškimus reaguos politologai ir ekspertai, kurie mėgsta vertinti politikų pasisakymus, tačiau nesulaukiau nė vieno. Susidaro įspūdis, kad pagal kažkokias nerašytas taisykles prezidentė sąmoningai arba nesąmoningai gali kalbėti netiesą ir klaidinti visuomenę, tačiau tuo pačiu ji jaučiasi teisi bei visiems vienodai teisinga – taip, kaip to reikalauja Konstitucija“, – pirmadienį išplatintame pranešime teigė V. Gedvilas.

Jis priminė, kad komentuodama Seime svarstomą projektą dėl PVM lengvatos nustatymo šviežiai atšaldytai mėsai, D.Grybauskaitė sakė, kad šia lengvata „suinteresuotas vienas iš valdančiosios koalicijos partnerių tiesiogiai. Tai jeigu kitas koalicijos partneris nori dovanoti 200 mln. litų – tiek kainuotų PVM lengvata mėsai – vienam iš savo partnerių“.

„Man būtų sunku įsivaizduoti, kaip vienai įmonei iš visos Lietuvos mėsos perdirbimo šakos galėtų atitekti 200 mln. litų dėl tokių pataisų. Juk įstatyme neįrašyta konkreti V.Uspaskicho ar kieno nors kito įmonė. Be to, pats V.Uspaskichas plenarinio Seimo posėdžio metu pasakė, kad nebalsuos už šią pataisą, nes įstatymas yra nesubalansuotas. Jis pats agitavo Darbo partijos frakciją nebalsuoti už, todėl visa frakcija jos ir nepalaikė“, – tvirtino V. Gedvilas.

Praėjusį ketvirtadienį Seimas nutarė, kad 5 proc. lengvata vietoj dabar taikomo 21 proc. PVM šviežiai ir atšaldytai mėsai nebus įvedama. Finansų ministerija prognozavo, kad dėl to biudžetas netektų beveik 200 mln. litų pajamų per metus. Projektą dėl lengvatos mėsai Seime buvo įregistravę ir Darbo partijos frakcijos atstovai.

Birželio viduryje per interviu BNS prezidentė D.Grybauskaitė tvirtino, kad dėl populistinių koalicijos partnerių pasiūlymų socialdemokratams ir Algirdo Butkevičiaus Vyriausybei sunku dirbti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius