-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 02 28

Raimundas Karoblis: „kiberšauktiniai“ Lietuvoje galėtų atsirasti per kelerius metus

Kibernetiniai šauktiniai ir tokių karių rezervas Lietuvoje galėtų atsirasti per artimiausius kelerius metus, sako krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.
Kibernetinė ataka
Kibernetinė ataka / 123rf.com nuotr.

„Turime galvoje ateityje, kitais ar dar kitais metais, kad ir kibernetinius šauktinius ir panašius dalykus – reikės pagalvoti, kaip mes judėsime į priekį. Bet šauktinių ir kibernetinio rezervo sukaupimas yra irgi iš ateities klausimų turbūt ne tik pas mus“, – žurnalistams antradienį sakė ministras.

Jis taip pat minėjo, kad reikia pasirūpinti tinkamu svarbios su kibernetika susijusios Lietuvos infrastruktūros apsaugojimu, atnaujinti kibernetinės gynybos planus.

„Čia ne tik mūsų, ne tik Krašto apsaugos ministerijos, bet reikalingas yra ir kitų ministerijų indėlis“, – sakė R.Karoblis.

Ministras taip pat pabrėžė, kad būtinos tolesnės investicijos į infrastruktūrą: „Jos (investicijos) turės būti daroma ir, kaip suprantame, jeigu priešininkas modernizuoja, reikia irgi modernizuoti ir investuoti daugiau“.

Šiuo metu eksperimentą su „kiberšauktiniais“ atlieka Estija, suteikdama galimybę aukštą kvalifikaciją informacinių technologijų (IT) srityse turintiems jaunuoliams stiprinti kariuomenės elektroninę infrastruktūrą, užuot atlikus įprastą privalomąją karo tarnybą.

Estijoje priskirtieji prie „kiberšauktinių“ gali tikėtis atlikti tarnybą kaip kariuomenės IT sistemų administratoriai arba programuotojai, sakė Estijos gynybos ministerijos atstovas Erki Kodaras.

Estijos kibernetinių šauktinių planas yra neįprastas, bet daugelio šalių kariuomenės turi vienokias ar struktūras, į kurias nukreipiami pašaukti kibernetinio saugumo profesionalai.

Vyriausybinėms agentūroms ir kariuomenėms visame pasaulyje sunkiai sekdavosi pritraukti kibernetinio saugumo profesionalų dėl didelės konkurencijos su privačiuoju sektoriumi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius