-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 08 25

Raimondas Kuodis: universitetus reikia negailestingai šienauti

Artėjant naujiesiems mokslo metams atgyja ir diskusijos apie aukštąsias mokyklas. Vienas iš diskutuotinų dalykų yra dėl studentų priėmimo į valstybės nefinansuojamas vietas aukštosiose mokyklose, ar už pinigus reikia priimti visus norinčiuosius. Vilniaus universiteto dėstytojas, ekonomistas profesorius Raimondas Kuodis svarsto, kad viską lemia trumparegiškumas.
Raimondas Kuodis
Raimondas Kuodis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Raimondas Kuodis

„Pagrindinė priežastis, kodėl nusmunka valstybės, žlunga planetos, sistemos – tai trumparegiškumas. Tiek aplinkos atžvilgiu, kuris veda prie klimato kaitos, tiek trumparegiškumas vadovaujant aukštojo mokslo institucijai, kuris veda prie jos žlugimo. Nes nepuoselėjamos tradicijos, kurios leidžia išgyventi universitetams šimtus metų“, – kalbėjo R.Kuodis. 

„Institucijos vadovai pareigas užima ribotą laiką. Jiems per trumpą laiką reikia maksimizuoti pelną, naudą iš tos institucijos valdymo. Tai veda prie to, kad užsimerkiama ir nežiūrima į standartus, jų žeminimą. Galiausiai institucija tik vadinasi aukštojo mokslo įstaiga, bet tokia jau nebėra“, – pridūrė profesorius. 

Pasak jo, visuomenei reikėtų ilgalaikių planų, žvelgimo į ateitį. „Be valstybės politikų įsikišimo, tų paskatų iš apačios neatsiras. Todėl turi būti nustatyti standartai, kada institucijos dar gali vadintis aukštojo mokslo įstaigomis“, – sakė R.Kuodis.  

Todėl, ekonomisto siūlymu, reikia negailestingai šienauti vadinamąsias aukštąsias mokyklas. „Lietuvoje ir taip tų universitetų pridygę. Ir ne be finansinių paskatų“, – konstatavo R.Kuodis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius