Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 04

Raimondas Šukys prašo Generalinę prokuratūrą įvertinti PSDF pertekliaus panaudojimą (atnaujinta 13.57 val.)

Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, kad ji įvertintų, kaip 2010 metais Valstybinė ligonių kasa (VLK) naudojo Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetą, trečiadienį pranešė ministerija.
Raimondas Šukys
Raimondas Šukys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ministras kreiptis į prokurorus nusprendė atsižvelgęs Valstybės kontrolės išvadas dėl PSDF biudžeto panaudojimo ir ypač į aplinkybę, kad fondą administruojanti VLK nuo ministerijos nuslėpė faktus apie PSDF biudžeto perteklinių lėšų pavertimą terminuotais indėliais.

„Tik iš šių išvadų paaiškėjo, kad VLK nuo praeitų metų vidurio iki šių metų vasario mėnesio laikė terminuotus indėlius banke, ir laikė tokias sumas nederinusi su Sveikatos apsaugos ministerija“, – žurnalistams Vyriausybėje sakė ministras.

Anot R.Šukio, teisėsaugos turėtų ištirti ir abejones dėl palūkanų dydžio.

„Alternatyva, kaip panaudoti laisvas viršplanines lėšas ar PSDF rezervo lėšas, buvo – įstatymas numato, kad lėšos gali būti investuojamos į Vyriausybės vertybinius popierius“, – kalbėjo R.Šukys.

Ministras taip pat įpareigojo pradėti tarnybinį patikrinimą dėl VLK veiksmų 2010 metais panaudojant PSDF biudžeto lėšas.

Pasak ministro, dėl galimų drausminių nuobaudų turėtų nuspręsti specialiai sudaryta komisija. „Palaukime tarnybinio patikrinimo išvadų“, – žurnalistams sakė R.Šukys, paklaustas, ar jį tenkina VLK vadovo veikla.

Valstybės kontrolė praėjusią savaitę paskelbė, kad PSDF biudžetas 2010 metais turėjo daugiau kaip 0,5 mlrd. litų perteklių, tačiau surinkus daugiau nei planuota lėšų PSDF biudžetas nebuvo peržiūrimas, o pinigai laikyti banke.

Auditoriai nurodė, kad nebuvo išnaudotos visos galimybės PSDF biudžeto lėšas panaudoti efektyviau asmens sveikatos priežiūros paslaugoms apmokėti, nes VLK turimų viršplaninių lėšų nenaudojo suteiktų paslaugų visai vertei apmokėti, o sudarė terminuotųjų indėlių sutartis (700 mln. litų per 2010 metus).

R.Šukys pabrėžia, kad vos tik pradėjęs dirbti ministru atkreipė dėmesį į netinkamai VLK suplanuotą 2010 metų PSDF biudžetą.

Pranešime pabrėžiama, kad SAM vadovybė, siekdama pašalinti 2010 metų PSDF biudžeto planavimo klaidas, keliolika kartų raštiškai kreipėsi į VLK dėl racionalesnio ir efektyvesnio PSDF biudžeto panaudojimo. Ministerija pastebi, kad po sunkių diskusijų su VLK per 2010 m. pavyko tris kartus inicijuoti sveikatos priežiūros paslaugų bazinių kainų balo vertės padidinimus.

„Tokiu būdu per 2010 metus balo vertė nuo 81 cento buvo padidinta iki 89 centų, dėl to šalies gydymo įstaigos papildomai iš PSDF gavo 232,6 mln. litų. Dėl tokių ministerijos vadovybės inicijuotų veiksmų šalies gydymo įstaigos 2010 m. baigė be nuostolių“, – teigia SAM.

Ministerija aiškina, kad su ja VLK nederino sprendimų dėl PSDF biudžeto perteklinių lėšų laikymo banke kaip terminuotų indėlių.

Sveikatos apsaugos ministras taip pat esą ne kartą nurodė VLK imtis neatidėliotinų priemonių, kad PSDF biudžeto rezervo dydis neviršytų įstatyme nustatytos ribos. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius