Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 08 18 /14:25

Ramūnas Karbauskis apsigalvojo: niekas neabejoja Fiskalinės drausmės įstatymo reikalingumu

Ketvirtadienį pareiškęs, kad Fiskalinės drausmės įstatymas jau yra nebereikalingas, „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis per dieną apsigalvojo ir penktadienį pareiškė, jog niekas neabejoja šio įstatymo reikalingumu. Tačiau Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas laikosi nuomonės, kad jį reikia keisti.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Džiaugiuosi prasidėjusia diskusija dėl Lietuvos Respublikos fiskalinės drausmės įstatymo. Niekam nekyla abejonių, jog toks įstatymas Lietuvai būtinas, tačiau – kaip teisingai pastebi Seimo narė ir buvusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė – jame per daug mechanikos“, – penktadienį socialiniame tinkle „Facebook“ pareiškė „valstiečių“ galva.

Anot R.Karbauskio, įstatyme apibrėžta, jog Lietuvos skolos negali viršyti 60 procentų BVP, nustatyta, kiek kasmet gali didėti valstybės biudžetas, bet nėra numatyta situacija, kada sparčiai augant ekonomikai, valstybės skolai nesiekiant 40 procentų, surenkant daug viršplaninių lėšų į valstybės biudžetą, būtų galima jas nukreipti ne į valstybės skolos mažinimą, o į žmonių pajamų didinimą.

„Nekalbame apie naujus kreditus, situaciją, kada turime biudžeto deficitą. Suprantu argumentus, jog ekonomikos augimas leidžia grąžinti valstybės skolas ir formuoti rezervus galimoms krizėms įveikti, bet tie argumentai netinkami žinant, kokie milžiniški emigracijos tempai ir kaip dėl to nukenčia Lietuvos ekonomika. Dėl to mūsų prioritetas – ne rezervo kaupimas, o Lietuvos žmonės bei jų gerovė“, – rašo R.Karbauskis.

Jis teigia, kad Fiskalinės drausmės įstatymo pataisoms reikalinga konstitucinė dauguma, kas reikalauja absoliučios daugumos Seimo narių sutarimo: „Siūlau tokią diskusiją pradėti ir jos nevengti, nes Lietuvos žmonės privalo žinoti, kodėl taip sparčiai augant ekonomikai jų pajamos lieka įšaldytos 2009 metų lygyje arba auga minimaliai.“

Sakė, kad fiskalinės drausmės įstatymų visai nereikia

Ketvirtadienio vakarą portalui delfi.lt R.Karbauskis sakė, kad „Fiskalinės drausmės įstatymai, kurie buvo priimti krizės metu, šiandien yra tikrai nereikalingi“ ir jie esą ne saugo nuo išlaidavimo, o didina emigraciją.

Gali būti, kad R.Karbauskį apsigalvoti privertė ekonomistai Nerijus Mačiulis ir Gitanas Nausėda, neigiamai vertinantys „valstiečių“ lyderio norą keisti fiskalinės drausmės įstatymus, nes jie šalį apsaugo nuo politikų užgaidų išleisti daugiau, nei yra surenkama šalies biudžete, o tai gali išpūsti valstybės skolą ir sumažinti šalies ekonomikos stabilumą.

Jį sukritikavo ir ekonominės krizės meto finansų ministrė Ingrida Šimonytė, teigdama, jog R.Karbauskis visiems siūlo laukti, kol diskutuos ir sumąstys tokias nuostabias taisykles, kurias pats galės apstūminėti kaip tik nori, jeigu tik yra reikalas ir „politinė neišvengiamybė“ dėl ribotos fantazijos.

„Koks skirtumas, kad už tai susimokės mokesčių mokėtojai, nes niekas iš esmės nepasikeis ir problemos užsikonservuos aukštesniame eurų (skolintų) lygyje? Čia bus jau kita kadencija“, – ironizavo ji.

Anot BNS, Fiskalinės drausmės įstatymas, apribojantis viršplaninių biudžeto pajamų panaudojimą, priimtas 2007-ųjų lapkritį ir įsigaliojo nuo 2008-ųjų pradžios, šalį valdant socialdemokrato Gedimino Kirkilo Vyriausybei. 2014-ųjų lapkritį, kai Vyriausybei vadovavo socialdemokratas Algirdas Butkevičius, priimtas Fiskalinės sutarties įgyvendinimo konstitucinis įstatymas, apibrėžiantis šalies įsipareigojimus dėl atsakingos finansų politikos.

Konstituciniu įstatymu yra užtikrintas Europos Sąjungos (ES) sutarties dėl stabilumo, koordinavimo ir valdysenos Ekonominėje ir pinigų sąjungoje (ES fiskalinės drausmės sutartis) įgyvendinimas. Lietuva šią sutartį pasirašė 2012 metų kovą, o Seimas ratifikavo tų pačių metų birželio 28 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius