-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 01

Ramūnas Karbauskis dėl pagalbinio apvaisinimo atsitraukia: „Dar vieno veto nesinorėtų“

Ketvirtadienį valstiečių ir žaliųjų iniciatyva registruotos Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisos bus keičiamos dar nepasiekusios Seimo posėdžių salės ir jose greičiausiai neliks daugiausia diskusijų kėlusios nuostatos, kuria embrionų sukurti leidžiama tiek, kiek vienu metu jų bus perkelta į moters organizmą, bet ne daugiau trijų. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis neslepia, kad persigalvoti privertė prezidentūra.
Ramūnas Karbauskis ir Dalia Grybauskaitė
Ramūnas Karbauskis ir Dalia Grybauskaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ketvirtadienį klausiamas apie dar neįsigaliojusio įstatymo pataisas R.Karbauskis 15min tikino, kad draudimas sukurti ne daugiau trijų embrionų būtinas, nes antraip bus neaišku, kas bus daroma su nepanaudotais embrionais.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas priešpiet dar buvo tikras, kad registruotas įstatymo pataisas Seimas priims per mėnesį, o prezidentė nevetuos.

Tikrai nesinorėtų, kad pataisos tos sulauktų dar vieno veto, – sakė R.Karbauskis.

„Aš galiu teigti, kad su prezidentės patarėjais tai buvo aptarinėjama ir jokių abejonių dėl tų pataisymų, kurie dabar yra teikiami, nekyla“, – sakė R.Karbauskis.

Tačiau vakarop R.Karbauskis pripažino, kad kalbėjo ne visai tiksliai, nes būta nesusikalbėjimo.

„Aš su jais irgi šnekėjau šiandien. Pasirodo, kad jie kažką ne taip suprato arba mes ne taip supratome, bet vakar buvo pas Rimą Baškienę kabinete tas pasakyta ir aš dėl to šitoj vietoj bandžiau dabar klausti, kas tame projekte netinka, turėčiau gauti informaciją. Mes susirinksime dabar ir išsiaiškinsime, kas išeina, kur nesutapimas, nes vakar jie sakė kitaip, sakė, kad viskas tvarkoj su tais pasiūlymais, kurie pateikti“, – blaškytis pradėjo R.Karbauskis.

Anot jo, visos nuostatos, kurios kelia abejonių ir kurioms nepritaria prezidentė, gali būti peržiūrėtos.

„Mes darysime bendrą sprendimą, kad iš tikrųjų nebūtų priešpriešos. Nes jokios priešpriešos nėra noro daryti. Mes sakėme, kad sprendimų nedarysime kažkokių negirdėdami, nesitardami“, – pabrėžė jis.

Dar vieno veto nenori

Pasak R.Karbauskio, trečiadienį susitikime su prezidentės patarėjais atrodė, kad dėl visko sutarta, tačiau ketvirtadienį paaiškėjo, kad taip toli gražu nėra.

„Vakar buvo su prezidentūra šneka ir aš buvau ramus, kad viskas yra taip, kaip kartu suprantame. Šiandien aiškėja, kad kažkas yra ne taip. Dabar išsiaiškinsime, kas yra ne taip, ir ieškosime sprendimo, kuris būtų visiems priimtinas“, – teigė R.Karbauskis.

Jis tikino norintis iš savo kolegų aiškaus paaiškinimo, kur yra pozicijų skirtumai ir kaip jas suderinti.

„Na, tikrai nesinorėtų, kad pataisos tos sulauktų dar vieno veto“, – akcentavo R.Karbauskis.

Pasak jo, pakeitimai pataisose negalėtų būti vadinami nusileidimu šalies vadovei. R.Karbauskis ir toliau kalba apie tai, kad nepanaudotų embrionų utilizavimo klausimai jam tebekelia daugybę abejonių.

Aš buvau šiek tiek šokiruotas, kad šiandien kilo tokia banga, – pripažino R.Karbauskis.

„Čia ne nusileidimo klausimas. Negalėjo būti įstatyme neparašyta, kokia embrionų saugojimo tvarka, kas atsitinka su tais embrionais, kurie pasidaro nereikalingi, ir taip toliau, bet mes paprasčiausiai šiandien vakare susėsim ir pažiūrėsim, kur čia kas skiriasi“, – pripažindamas, kad pats nėra specialistas, teigė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas.

R.Karbauskis pabrėžė, kad jo partija tikrai nenori atimti iš nevaisingų moterų galimybės susilaukti vaikų.

„Aš buvau šiek tiek šokiruotas, kad šiandien kilo tokia banga. (...) Atrodo, kad aš čia noriu atimti iš žmonių susilaukti pagalbos. Bet tokio tikslo nėra ir nebuvo, net įstatymo įsigaliojimo atidėjimo nebus“, – aiškino jis.

Prezidentės pozicija nekinta

Prezidentės Dalios Grybauskaitės Spaudos tarnyba 15min patvirtino, kad šalies vadovės patarėjai su valstiečiais ir žaliaisiais buvo susitikę pasikalbėti apie Pagalbinio apvaisinimo įstatymą. Tačiau pabrėžiama, kad prezidentė savo nuomonės dėl esminių įstatymo nuostatų nekeičia.

„Dėl galimų Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisų konsultacijos vyko. Jų metu buvo pakartota Prezidentės pozicija dėl esminių įstatymo nuostatų ir pagalbos nevaisingoms poroms. Tikimės, kad į jas bus atsižvelgta“, – komentare 15min rašo prezidentės Spaudos tarnyba.

Rudenį vetuodama Seimo priimtą konservatyvų Pagalbinio apvaisinimo įstatymą prezidentė D.Grybauskaitė teigė, kad jis neatitinka Konstitucijos bei Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijų, blogina jau dabar taikomą nevaisingumo gydymo praktiką ir paslaugų prieinamumą, atima nevaisingų porų teisę į šiuolaikinius gydymo metodus.

Vetuodama įstatymą prezidentė pažymėjo, kad analogišką įstatymą, ribojantį embrionų skaičių, 2004 metais buvo priėmusi Italija, tačiau šis įstatymas buvo pripažintas žalojančiu moters sveikatą, antikonstituciniu ir prieštaraujančiu Europos žmogaus teisių konvencijai.

Tuomet prezidentė pasiūlė įstatyme įtvirtinti tokias nuostatas, kurios atitiktų nevaisingų šeimų lūkesčius, tarptautinę medicinos praktiką ir Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas, taip pat atvertų galimybes pasinaudoti medicinos mokslo patvirtintais nevaisingumo gydymo metodais, tausotų moters ir vaiko sveikatą, neribotų embrionų skaičiaus ir užtikrintų jų apsaugą bei galimybę užkirsti kelią sunkioms genetinėms ligoms.

Seimas prezidentės veto pritarė ir įteisino galimybę dėl sukuriamų embrionų skaičiaus apsispręsti šeimoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius