Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 03

Ramūnas Karbauskis grįžta prie idėjos darželiuose atidaryti bibliotekas

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas, Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis dar per rinkimų kampaniją užsiminė, kad vaikų darželiuose būtų naudinga atidaryti bibliotekas. Dabar šią idėją R.Karbauskis vėl priminė Kultūros komiteto posėdyje. Pasak jo, daug finansų tam nereikia, tačiau būtų gerai, kad ugdymo įstaigose būtų paskirtas asmuo, besirūpinantis bibliotekos veikla.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šiuo metu daugelyje valstybės darželių knygų lentynos yra kone kiekvienoje grupėje. Dažniausiai knygas perka ne tik darželiai, bet ir suneša tėvai. Tačiau, pasak R.Karbauskio, to nepakanka. Jo nuomone, būtų gerai, jei knygas vaikai galėtų parsinešti namo.

„Ten, kur knygų pakanka, jau atidaro patys darželiai, bet aš turiu omenyje, kad čia nėra finansų klausimas. Manau, kad knygų prasme padėtų bibliotekos tikrai be jokių problemų. Fondai ir visa kita, kas gali padėti. Čia tikriausiai pats pagrindinis dalykas, kad jie apsispręstų, jog atsirastų 0,25 etato ar kažkoks kitas sprendimas, kas tai kuruos. O vaikams to tikrai labai reikia. Aš savo patirtimi galiu patvirtinti, kad važiuojant per darželius, matant tuos vaikus, jiems tie pirminiai įgūdžiai, kas yra biblioteka, kaip galima knygą pasiimti į namus, būtų labai naudingi ir tai tikrai prisidėtų prie vaikų noro skaityti“, – 15min sakė R.Karbauskis.

Tačiau Lietuvos bibliotekininkai trečiadienį Kultūros komitetui skundėsi, kad šalies viešosios bibliotekos neįstengia įpirkti tiek knygų, kad patenkintų visų savo lankytojų poreikius.

Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijos prezidentė Danguolė Abazoriuvienė nurodė, kad už dabar skiriamus 3 mln. eurų bibliotekos tūkstančiui gyventojų nuperka 65 knygas per metus, o tai yra triskart mažiau nei ES šalių vidurkis.

Tačiau R.Karbauskis negalėjo pažadėti, kad artimiausiu metu ši problema bus išspręsta. Anot jo, bibliotekų fondų papildymui pinigų ieškos Vyriausybė, todėl jis negali garantuoti, kad lėšų atsiras jau artimiausiu metu.

„Kultūros ministerija atneš tą poreikį į Vyriausybę ir Vyriausybė ieškos galimybių iš tų galimybių, kurios yra. Aš negaliu atsakyti į tą klausimą, ras ar ne, bet tai yra problema. Šiandien knygų skaičius fondus formuojant bibliotekų yra tris kartus mažesnis nei ES vidurkis“, – teigė R.Karbauskis.

Kultūros viceministrė Gintautė Žemaitytė posėdyje nurodė, kad ministerija bando spręsti šią problemą jungdama provincijoje veikiančias mokyklų ir viešąsias bibliotekas.

Anot jos, tuomet sujungiami ir šių bibliotekų fondai, tačiau kyla bėdų dėl darbuotojų algų. Pasak jos, šią problemą ketinama išspręsti artimiausiu metu.

Savo ruožtu bibliotekininkai pažymėjo, kad be bibliotekų darželiuose jau reikėtų galvoti apie lietuviškas bibliotekas tose valstybėse, į kurias dažniausiai emigruoja Lietuvos gyventojai.

Prezidentės vyriausioji patarėja Rūta Kačkutė nurodė, kad apie bibliotekas darželiuose ir užsienyje reikėtų galvoti Kultūros ministerijai atnaujinant Skaitymo skatinimo programą, kurios veikimas baigsis šių metų pabaigoje.

„Siūlyčiau parengti ją dar ketveriems metams. Tačiau ten kartu reikia numatyti ir finansavimą, nes finansuojant programą trečdaliu ir bus padaryta tik trečdalis, kaip dabar yra su bibliotekų fondų užpildymu“, – kalbėjo R.Kačkutė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius