Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 15 /15:28

Ramūnas Karbauskis pats finansuoja žemes superkančias savo sūnų įmones

Apie 7 mln. eurų – tokią sumą į dvi įmones pastaraisiais metais sunešė du Ramūno Karbauskio sūnūs. Šios įmonės daro tai, kas įstatymu draudžiama R.Karbauskio „Agrokoncernui“ – supirkinėja didelius plotus žemės. Dvi jaunųjų Karbauskių įmonės oficialiai nėra susijusios su „valstiečių“ lyderio verslo imperija. Bet pinigai į Justino ir Manto Karbauskių verslus ateina ir iš tėvo kišenės.
Ramūnas Karbauskis. Naisiai kultūros sostinės ritmu gyvena ne tik vasarą
Ramūnas Karbauskis / Alvydo Januševičiaus nuotr.

R.Karbauskio sūnūs – Ispanijoje studijuojantis devyniolikmetis Mantas ir į Lietuvos kariuomenę šaukiamas keleriais metais vyresnis Justinas – didelius pinigus įliejo į bendroves „Aukštaitijos agrocentras“ ir „Žemėnauda“.

Pirmadienį publikuotas 15min tyrimas atskleidė, kad šios bendrovės naudojamos superkant žemes, kurių dėl įstatymu įtvirtinto 500 hektarų limito supirkti negali R.Karbauskio „Agrokoncernas“. Jaunųjų Karbauskių verslai, kaip rodo oficialūs duomenys, supirktą žemę ne vienu atveju išnuomojo tam pačiam „Agrokoncernui“.

R.Karbauskis neslepia, kad sūnų sunešti milijonai atkeliavo iš jo paties rankų. Taip politikas kartu įrodo, kad tai jis finansuoja žemes supirkinėjančius sūnų verslus, kai jo paties „Agrokoncernas“ ir su juo susijusios įmonės atsimuša į įstatymu apibrėžtus žemvaldžių apetito apribojimus.

Vienas turtingiausių Lietuvos politikų tikrai turi pinigų, tačiau jis nėra deklaravęs jokio pinigų skolinimo ar dovanojimo savo sūnums. Be to, R.Karbauskis tvirtina pats pinigus gaunantis iš dividendų, bet ši versija atsimuša į „Agrokoncerno“ dokumentus.

Milijonų stotelė – dvi įmonės

R.Karbauskio sūnų valdomas dideles pinigines lėšas atskleidžia bendrovių „Aukštaitijos agroncentras“ bei „Žemėnauda“ finansiniai dokumentai. Pirmąją įmonę valdo devyniolikmetis Mantas Karbauskis, antrąją – trejais metais vyresnis jo brolis Justinas. Abi šios įmonės figūruoja 15min tyrimo atskleistose schemose, kai apeinamas įstatymu įtvirtintas apribojimas, pagal kurį vienas juridinis asmuo ir su juo susiję asmenys negali valdyti daugiau nei 500 hektarų žemės.

Didžioji dalis pinigų upės iš dviejų R.Karbauskio sūnų kišenių nuplaukė į „Žemėnaudą“, kuri valdo dar kelias žemės ūkio sektoriuje veikiančias įmones.

Pirmasis šios įmonės įstatinio kapitalo didinimas įvyko 2014 m. sausio 20 d. Tada Justinas Karbauskis buvo vienintelis „Žemėnaudos“ akcininkas ir į bendrovė įnešė 1,99 mln. litų (apie 576 tūkst. eurų). Jaunajam žemės ūkio magnatui tuo metu buvo vos 18 metų. Praėjus dar metams – 2015 m. sausį – J.Karbauskis „Žemėnaudą“ jau valdė su savo seneliu Česlovu Karbauskiu ir pora šeimos įmonių, bet vis dar turėjo 70 proc. įmonės akcijų. Tada įstatinis kapitalas padidintas dar 912,24 tūkst. eurų, ir tai padarė vienas akcininkas – Justinas Karbauskis, pasididinęs savo įmonės dalį iki beveik 86 proc.

Trečias ir didžiausias J.Karbauskio piniginis įnašas į „Žemėnaudą“ įplaukė 2016 m. gegužę – tada J.Karbauskio piniginėmis lėšomis ir kapitalizuota jo paskola įmonės įstatinis kapitalas padidintas dar 4,3 mln. eurų. Taigi per kiek daugiau nei dvejus metus vyresnysis R.Karbauskio sūnus „Žemėnaudos“ kraitį papildė beveik 5,8 mln. eurų.

Donato Gvildžio/15min iliustracija/R.Karbauskio sūnus valdo žemės ūkio bendroves. Dalis jų žemės buvo nuomojama "Agrokoncerno" įmonėms
Donato Gvildžio/15min iliustracija/R.Karbauskio sūnus valdo žemės ūkio bendroves. Dalis jų žemės buvo nuomojama "Agrokoncerno" įmonėms

„Aukštaitijos agrocentrą“ valdantis jaunesnysis „valstiečių“ lyderio sūnus Mantas taip pat nestokoja pinigų su „Agrokoncernu“ susisaisčiusiam verslui. Pernai lapkritį „Aukštaitijos agrocentro“ įstatinis kapitalas padidintas 1,21 mln. eurų. Visa tai – devyniolikmečio įmonės savininko lėšomis.

Austėjos Usavičiūtės/15min iliustracija/R.Karbauskio sūnaus Manto įmonė pirko įsiskolinusio ūkininko sklypus
Austėjos Usavičiūtės/15min iliustracija/R.Karbauskio sūnaus Manto įmonė pirko įsiskolinusio ūkininko sklypus

Galutinė matematika paprasta. Dviejų R.Karbauskio sūnų indėlis į dvi įmones, oficialiai nesusijusias su „Agrokoncernu“ ir dėl to galėjusias supirkinėti ūkininkų žemes, siekia apie 7 mln. eurų.

Sandorių su sūnumis nedeklaravo

R.Karbauskis neslepia, kad „Žemėnaudoje“ ir „Aukštaitijos agrocentre“ nusėdusius milijonus sūnums davė jis pats. Tai pirmiausiai įrodo, kad žemes supirkinėjančios politiko sūnų įmonės finansiškai susijusios su žemės pirkti nebegalinčio „Agrokoncerno“ savininku.

Ir tai dar ne viskas. Politikai privalo deklaruoti visus sandorius, jei jų vertė viršija 3 tūkst. eurų, jau nekalbant apie milijonines sumas. „Valstiečių“ lyderio deklaracijose nėra jokių 7 mln. eurų pėdsakų, ten nedeklaruotas ir joks ryšys su „Žemėnauda“ ar „Aukštaitijos agrocentru“, nors būtent šiose įmonėse nusėdo R.Karbauskio sūnums atiduoti milijonai.

Visų šių ryšių R.Karbauskis neatskleidė ne tik eidamas Seimo nario pareigas, bet ir ankstesniais metais. Pavyzdžiui, 2014 m. pradžioje Justino Karbauskio panaudota pusė milijono eurų galėtų atsispindėti R.Karbauskio interesų deklaracijoje, kai jis tais pačiais metais kandidatavo į Europos Parlamentą. Bet jokio pinigų skolinimo ar dovanojimo sandorio „valstiečių“ lyderis tada nedeklaravo. Tiksliau, jis apskritai nedeklaravo nė vieno sandorio – kaip ir po metų vykusiuose savivaldos rinkimuose ar pernykščiuose Seimo rinkimuose.

Tapęs Seimo nariu R.Karbauskis sandorius jau deklaruoja. Tik ne sandorius su sūnumis.

Interesų derinimo ekspertas, buvęs Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sekretoriato vadovas Gediminas Sakalauskas 15min teigė, kad pinigines dovanas sūnums R.Karbauskis deklaruoti privalėjo.

Anot G.Sakalausko, su sūnų valdomomis įmonėmis situacija kiek kita: esą čia įstatymas politikui suteikia interpretacijos laisvę ir prievolę deklaruoti ryšį nustato tik tuo atveju, jei pats deklaruojantysis mano, jog dėl tokio ryšio gali iškilti interesų konfliktas.

R.Karbauskio versija: dividendai

Prisipažindamas, kad sūnų įmonėse nusėdo jo paties parūpinti pinigai, R.Karbauskis nurodo ir labai konkrečią šių lėšų kilmę.

„Aš išsiiminėju dividendus, moku valstybei pinigus. Ir aš tuos dividendus, kuriuos išsiiminėju, dovanoju savo sūnums“, – 15min praėjusį penktadienį teigė „valstiečių“ lyderis.

VIDEO: Ramūnas Karbauskis: „Aš savo dividendus dovanoju savo sūnums“

Pinigų R.Karbauskis tikrai turi. 2014, 2016 ir 2016 m. vykusiuose rinkimuose jis deklaravo metines pajamas, svyruojančias tarp 2,7 mln. ir 3,8 mln. eurų. Tačiau dividendų klausimas išlieka atviras. Mat R.Karbauskio „Agrokoncernas“ dividendų nemokėjo, kaip ir ne viena kita stambi įmonė, kur „valstiečių“ lyderis tiesiogiai disponuoja akcijomis.

Dešimtys milijonų guli nejudinami

Peržiūrėjome R.Karbauskio verslo flagmano – „Agrokoncerno“ – finansines ataskaitas nuo 2010 m. iki naujausios, teiktos pernai. Ten kasmet tvarkingai pateikiamas pelno paskirstymo projektas. Ir kasmet grafa „dividendai“ paliekama tuščia. Arba įrašomas nulis.

Kodėl taip yra? „Agrokoncernas“ tikrai yra pelningas. Naujausiais duomenimis, R.Karbauskio verslo flagmanas turi 59 mln. eurų nepaskirstyto pelno. Tačiau kartu „Agrokoncerną“ slegia dideli įsipareigojimai bankams ir kitiems verslams. Paties „Agrokoncerno“ duomenimis, jo įsipareigojimai viršija 104 mln. eurų. Bet čia jau subtilybės, o pagrindinis faktas toks, kad R.Karbauskiui „Agrokoncernas“ dividendų nemokėjo – ar bent jau taip rodo pačios įmonės dokumentai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Agrokoncerno būstinė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Agrokoncerno būstinė

Pelną uždirba, bet dividendų nemoka ir „Agrokoncerno grūdai“ – kita stambi įmonė, kur R.Karbauskis deklaruoja tiesiogiai turintis akcijų. Bendrovė pastaraisiais finansiniais metais gavo 6,7 mln. eurų grynojo pelno, bet dividendų taip pat nurodo nemokėjusi. Iš viso „Agrokoncerno grūdų“ nepaskirstytas pelnas sudaro 24 mln. eurų.

Dividendų pėdsakų rasti nepavyko ir dar keliose Lietuvos įmonėse, kur R.Karbauskis deklaravo turintis akcijų. Be to, daugelis jų pasižymi palyginti kukliomis apyvartomis ir vargiai galėtų per trejus metus išmokėti 7 mln. eurų dividendų.

Visų „Agrokoncerno“ dukterinių įmonių pelnus R.Karbauskis galėtų pasiekti tik per „Agrokoncerno“ dividendus, bet jų taip pat nebuvo.

Žinoma, tai neeliminuoja galimybės, kad R.Karbauskis gavo dividendus iš kurios nors kitos savo valdomos įmonės. Pavyzdžiui, „valstiečių“ lyderio verslo Ispanijoje finansiniai rodikliai nėra žinomi. Be to, rengiant šią publikaciją peržiūrėti tik „Agrokoncerno“ ir kelių kitų stambių R.Karbauskio įmonių finansiniai dokumentai.

Antradienį pateikė kitą versiją – pinigai skolinti iš banko, vėluoja deklaruoti sandorį

Politikui žurnalistės užduotame klausime buvo paminėta, kad jo sūnūs nuo 2014 metų į savo įmones įnešė milijonines sumas, buvo klausiama, iš kur pas jo vaikus tokie pinigai, nes jis pats jokios paskolos nėra deklaravęs. Tuomet „valstiečių“ lyderis atsakė, jog jis gauna dividendus ir juos dovanoja savo vaikams.

Tačiau antradienį Seimo narys pateikė jau kitą versiją. Jis sakė, kad tie milijonai eurų buvo sūnaus įmonėse buvo ne iš jo kišenės, o skolinti iš banko. Politikas teigė vaikams pinigų padovanojęs visai neseniai. Tiesa, „Žinių radijui“ R.Karbauskis pripažino laiku nedeklaravęs dovanojimo sandorio, kuris įvyko prieš kelis mėnesius.

„Tai pirmiausia pasakysiu vieną, kad kada tiriamosios žurnalistikos atstovai ką nors tiria, jie turėtų sugebėti kaip nors formuluot normaliai klausimus. Kai skaitau publikacijas, ten parašyta, kad 2015, 2016 metais, tai yra bankų kreditai, kuriuos verslas ima vystyti verslui, bet kokiu atveju mano vaikų įmonės yra pasiskolinusios didžiules sumas lėšų ir jos yra įneštos kaip įstatinis kapitalas. Vieną sykį, kada man teko dovanoti, tai buvo prieš du mėnesius. Tai va mano pažeidimas, aš dabar galiu tą pripažinti, aš vėluoju truputį uždeklaruoti tą vieną dovanojimą.

Čia yra praeitais metais įvykęs pabaigoj metų dovanojimas, čia nieko bendro neturi su tuo, ką rašo. Ten buvo iš bankų kredito“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Politikas teigė dividendus gavęs iš „Agrokoncerno“ visai neseniai, todėl įmonės finansiniuose dokumentuose to dar nesimato: „Didžioji dalis yra bankų kreditai. Ten 4,5 mln. eurų, kur rašė analizėje, tai yra iš bankų paimti pinigai, o likusi dalis, ko vėlgi nesimatė, nes dar nėra balanso, tai yra iš „Agrokoncerno“ (2017 metais – BNS) paimti dividendai bei sumokėti mokesčiai. Aš tai visai neseniai dariau“, – BNS antadienį sakė R. Karbauskis.

„Pati esmė, mano vaikų įmonės bankams yra skolingos, jeigu neklystu, apie 4,5 mln. eurų“, – pridūrė politikas.

R. Karbauskio teigimu, savo sūnums pernai lėšų jis suteikė įmonių kapitalo didinimui. Tiesa, politikas neatmetė galimybės, kad savo vyresnį sūnų finansiškai buvo parėmęs ir anksčiau.

„Vyresniam, aš dabar turėčiau pasitikrinti, ar 2015 ar kuriais kitais metais, aš kaip nors kitaip dar nerėmiau. Bet tai buvo, aišku, ne tokio masto sumos“, – BNS aiškino R. Karbauskis.

Kaip jau skelbėme, R.Karbauskis savo sūnų, brolio, sesers ir tėvo valdomų įmonių žygius supirkinėjant „Agrokoncernui“ nepasiekiamą žemę aiškina kartodamas vieną ir tą pačią tezę – esą viskas atliekama nepažeidžiant įstatymų.

Sykiu „valstiečių“ lyderis kategoriškai nesutinka, jog taip apeidinėjamas įstatymas, draudžiantis vienam žemvaldžiui turėti daugiau nei 500 hektarų žemės.

VIDEO: R.Karbauskis apie žemes valdančias savo vaikų, brolio, sesers įmones: jūs turite kokių nors pretenzijų?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius