Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 11 /11:45

R.Karbauskis prezidentės kritikos neišgirdo, G.Kirkilas išgirdo, o V.Pranckietis pripažįsta klaidas

Antradienį Seime perskaitytame metiniame prezidentės Dalios Grybauskaitės pranešime valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis neišgirdo kritikos sau. Anot jo, D.Grybauskaitė paskutiniame metiniame pranešime daug kalbėjo apie save. Tuo metu kitos valdančiosios „socialdarbiečių“ partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas, atvirkščiai, kritiką valdantiesiems išgirdo, bet D.Grybauskaitės pranešime pasigedo savikritikos. Su R.Karbauskiu konfliktuojantis Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis pripažino, kad kritika valdantiesiems „nėra be pagrindo“.

Kirčiai valdantiesiems

Nors savo pranešime nestokojo pozityvumo, D.Grybauskaitė nevengė kritikos valdantiesiems.

„Draudimai ir apokaliptiniai scenarijai, kurpiami dalies valdančiųjų, kelia nerimą ne tik užsienio investuotojams. Tai pasmerkia šalį nesibaigiantiems eksperimentams vaučeriais, pensijų pakopomis, švietimo modeliais, ligoninių mutacijomis ir veidrodinėmis ministerijomis. Žmonės laukia aiškumo ir stabilumo“, – kalbėjo ji.

D.Grybauskaitė pranešime sakė, kad politika susmulkėjo iki primityvaus kritikų persekiojimo, ji kritikavo bandymus keisti Konstituciją, kad ji atitiktų vienos konkrečios grupelės pageidavimus, akcentavo pasikėsinimus kontroliuoti žiniasklaidą.

„Tijūno bizūnas ir nurodymai, ką valgyti, kada gerti, kur gydytis ir su kuo susitikinėti, laisvos ir darnios visuomenės nesukurs“, – savo kalboje akcentavo prezidentė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Paskutinis Dalios Grybauskaitės metinis pranešimas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Paskutinis Dalios Grybauskaitės metinis pranešimas

R.Karbauskis: kiekvienas žmogus supranta taip, kaip nori

Po jos kalbos Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas R.Karbauskis žurnalistams sakė, jog nedarytų tokios vienareikšmiškos išvados, kad D.Grybauskaitė kritiką išreiškė būtent „valstiečiams“.

„Šnekėjo, matyt, apie dešimt metų laikotarpį ir aš supratau, kad labai daug šnekėjo apie prezidentinį laikotarpį, apie tai, ką darė pati prezidentė. Nes mes dabar skaitome daug spaudoje ir vis dažniau žmonės išdrįsta pasakoti apie tai, kaip teisėsaugos institucijos buvo naudojamos politiniams klausimams spręsti“, – apie tai, ką išgirdo prezidentės metiniame pranešime, kalbėjo jis.

O jeigu šnekėti apie vaučerius, jų niekas neįvedinėjo.

Žurnalistams priminus, kad prezidentė antradienį minėjo eksperimentus vaučeriais, pensijų pakopomis ir veidrodinėmis ministerijomis, R.Karbauskis susimąstė: „Bandau suprasti, ką reiškia veidrodinės ministerijos.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Išgirdęs, kad taip vadinamas į Kauną keliamos Žemės ūkio ministerijos padalinys laikinojoje sostinėje, R.Karbauskis teigė, kad ministerijos perkėlimas yra vienas iš gerų sprendimų.

„Jis bus naudingas ir pačiai ministerijai, ir Lietuvos žemdirbiams. Ir bet kokiu atveju, tai regioninės politikos dalis, aš nelabai suprantu, kuo čia kritika. O jeigu šnekėti apie vaučerius, jų niekas neįvedinėjo“, – aiškino R.Karbauskis.

Išklausęs jam pacituotą D.Grybauskaitės pranešimo sakinį apie tijūno bizūną, valdančiųjų pirmininkas sakė: „Nežinau, kiekvienas žmogus supranta taip, kaip nori. Bet aš suprantu viena, kad „tulpių paštas“ tikriausiai parodė, kad priemonės buvo naudojamos būtent pačios prezidentės o ne mūsų.“

„Daug savikritikos girdėjau, o kritikos prasme tai tikriausiai jūs sutiksite, kad buvo mažiausiai kritikos per visus trejus metus Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atžvilgiu“, – paklaustas, ar visai negirdėjo kritikos D.Grybauskaitės metiniame pranešime, sakė jis.

Tikisi, kad baigę kadenciją bus kritiškesni sau

R.Karbauskis sakė, jog tai, kad kalboje esą buvo daug savikritikos, yra labai gerai. Anot jo, visada, kai baigiasi kadencija, reikia kritiškai šnekėti apie savo paties buvimą.

„Vienam kitam poste mes, tikiuosi, irgi baigę kadenciją vienaip ar kitaip būsime kritiškesni sau“, – sakė jis.

Paklaustas, kur jis įžvelgė kritiką sau prezidentės pranešime, „valstiečių“ lyderis priminė, jog D.Grybauskaitė kalbėjo apie įtaką teisėsaugos institucijoms, bandymus ją naudoti politikai.

„Šiandien skaitome spaudoje būtent apie tai, kaip tai buvo daroma iš prezidentūros pusės. Iš vykdomosios valdžios, iš Valstiečių ir žaliųjų sąjungos, iš dabartinės koalicijos pusės niekada to nebuvo bandoma net daryti. Tai, matyt, šnekama apie save“, – sakė jis.

G.Kirkilas metiniame pranešime pasigedo savikritikos

Koalicijai priklausančios ir po liepos 12-osios toliau priklausyti ketinančios Lietuvos socialdemokratų darbo partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas sakė, kad daug ką prezidentė apžvelgė visiškai teisingai.

„Tikrai Lietuva yra daug pasiekusi ir prezidentė tai apžvelgė. Lietuva turi didelį potencialą įvairiose srityse, pirmiausia naujų technologijų, dirbtinio intelekto“, – kalbėjo jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas

G.Kirkilas sakė taip pat pritariantis, kad prezidentė gina žodžio laisvę, tačiau jis pabrėžė, kad per dešimtmetį prezidentė nebuvo itin atvira žiniasklaidai. „Net ir šiandieną eidamas mačiau, kaip prezidentės atstovė spaudai rikiuoja jus“, – pridūrė jis.

G.Kirkilas sakė, kad apskritai metinis pranešimas – su būdingu D.Grybauskaitei kritiškumu: „Tačiau pasigedau savikritikos.“

LSDDP lyderis sakė pranešime girdėjęs kritiką valdantiesiems dėl įvairių draudimų.

„Galima dėl to ginčytis, aš tai draudimų poveikio didelio nepastebiu, manau, kad čia daugiau apie juos kalbama, negu jie realiai veikia. Bet kad ir alkoholio draudimas, žiūriu, žmonės prisitaikė prie to, šiek tiek mažiau to alkoholio vartojama viešuose renginiuose, tai yra pliusas“, – kalbėjo G.Kirkilas ir pridūrė, kad prieš praėjusius rinkimus rinkėjai prašė ką nors daryti su nevaldomu girtuokliavimu.

V.Pranckietis: kritika valdantiesiems „nėra be pagrindo“

Su R.Karbauskiu pastaruoju metu konfliktuojantis Seimo pirmininkas „valstietis“ Viktoras Pranckietis sako, kad prezidentės D.Grybauskaitės kritika valdantiesiems „nėra be pagrindo“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė, Viktoras Pranckietis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė, Viktoras Pranckietis

„Kiekviename pranešime būdavo valdantiesiems kritika, ir dabar pažymėta, kad 33 kartus kreiptasi dėl atitikimo Konstitucijai, dešimt kartų (teiktos iniciatyvos – BNS) dėl žiniasklaidos varžymo“, – žurnalistams Seime sakė V.Pranckietis.

Klausiamas, ar, jo vertinimu, šalies vadovės kritika buvo pagrįsta, Seimo pirmininkas atsakė: „Dar turėčiau smulkiai išsinagrinėti, bet, kiek teko susipažinti, ji (kritika – BNS) nėra be pagrindo“.

VIDEO: V.Pranckietis apie prezidentės pranešimą: padėtis valstybėje aiškiai pabrėžta

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius