Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 11 14

Ramūnas Karbauskis: prezidento siūlymai žemdirbių atžvilgiu – drakoniški

Vertindamas iš prezidentūros atskriejusius mokestinius siūlymus, užgulsiančius žemdirbių pečius, valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis pareiškė, kad jie – drakoniški. Politiko įsitikinimu, žemdirbiai, laukuose statantys žalius kryžius, šią akciją vykdo baimindamiesi mokestinės naštos.
Ramūnas Karbauskis, Gitanas Nausėda
Ramūnas Karbauskis, Gitanas Nausėda / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Apie kitąmet gresiančią mokestinę naštą žemdirbiams ir jų nusiteikimą dėl prezidento Gitano Nausėdos pasiūlymų, R.Karbauskis užsiminė trečiadienį per susitikimą su švietimo profsąjungų atstovais.

„Šiandien žemdirbiai stato Lietuvos laukuose žalius kryžius. Jie stato juos ne prieš mus nukreipdami – pirmiausia, nukreipdami prieš prezidento pasiūlymus. Kurie yra iš viso drakoniški jų atžvilgiu. Bet vėlgi – ieškosim sprendimų, kad tuos kryžius žemdirbiai galėtų nuimti“, – pažadėjo politikas.

Savo poziciją jis patikslino ketvirtadienį.

Jie tikrai nėra – tie kryžiai – statomi prieš Lietuvos Vyriausybę ar Seimo ketinimus.

„Matau situaciją – trys metai nuostolingai dirba žemės ūkio sektorius. Matot žalius kryžius Lietuvoje. Jie tikrai nėra – tie kryžiai – statomi prieš Lietuvos Vyriausybę ar Seimo ketinimus. Jie pirmiausia statomi dėl to, kad jeigu įgyvendintumėm tuos sprendimus, kuriuos pasiūlė prezidentūra, jau jie pasidarytų tikriausiai daugeliu atvejų nebe žali“, – komentavo R.Karbauskis.

Vyriausybė, Seimas ir prezidentūra, anot jo, ieško sprendimų, „kad žemdirbiams nereikės tų kryžių toliau statyti“.

„Kad bus sprendimai mažinti kvotas – yra Vyriausybės pasiūlymai, jie adekvatūs ir ūkininkai, matyt, kad tai priims kaip savaime suprantamą. Drastiškų sprendimų tikrai nebus“, – pažadėjo „valstietis“

Siekdamas gerinti pensininkų finansinę padėtį, prezidentas G.Nausėda pasiūlė kitąmet 20 proc. mažinti lengvatą žemdirbių dyzelinui. Seimo Kaimo reikalų komitetas bei Biudžeto ir finansų komitetas tam paprieštaravo ir paragino lengvatą apkarpyti ne taip stipriai.

Mokesčių pakeitimai, liesiantys žemdirbius, atkeliauja ir iš Vyriausybės – Ministrų kabinetas siūlo padidinti „Sodros“ įmokų iš individualios veiklos lubas nuo 43 iki 60 vidutinių darbo užmokesčių.

Siekdami atkreipti dėmesį į didėjančius mokesčius, biurokratinę naštą ir diskriminaciją Europos Sąjungoje, Lietuvos žemdirbiai šią savaitę pradėjo akciją. Jos metu laukuose prie kelių stato žalius kryžius.

Jeigu dabartinė akcija neatkreips valdžios dėmesio, lapkričio pabaigoje žemdirbiai, anot Grūdų augintojų asociacijos administracijos vadovo Igno Jankausko, protestuos – rinkis prie valdžios institucijų ir į gatves išvažiuos su žemės ūkio technika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius