Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 26 /10:05

Ramūnas Karbauskis: šitame Seime tokie sprendimai kaip legalizuoti marihuaną bus neįmanomi

Valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) turi susitaikyti, kad rinkėjai šįkart jiems nebeparodė tokio pasitikėjimo kaip prieš ketverius. Praėjusiuose rinkimuose ši partija laimėjo 56 mandatus, šiuose – 32. Seimo rinkimuose antra likusios LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis sako, kad bus „opozicijos stuburas“.

BNS naujienų agentūros surengtose spaudos konferencijose „Diena po rinkimų“ dalyvauja visų į Seimą patekusių politinių jėgų lyderiai. Spaudos konferencijas galite žiūrėti čia:

Spaudos konferencijoje dalyvavo ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Taps opozicija

R.Karbauskis dėkojo tokiu sudėtingu laiku į rinkimus atėjusiems žmonėms. Jis paminėjo, kad daugumą dėlios konservatoriai, todėl LVŽS taps stipria opozicija.

A.Veryga teigė, kad ketveri metai jiems buvo labai sunkūs, o ir dabar situacija toliau kaista. Todėl žadėjo, kad jie prižiūrės naujuosius valdančiuosius.

LVŽS lyderis teigė, kad dabar svarbiausia apginti tuos darbus, kurie padaryti, jo teigimu, ypač svarbi farmacijos sritis – išsaugoti kainų politiką.

„Girdžiu dėl alkoholio politikos, panaikinti reklamos draudimą, toliau yra siūloma legalizuoti marihuaną iš kai kurių politikų, todėl padarysime viską, kad tai neįvyktų. Valdančioji dauguma, jei bus sudaryta iš tų trijų partijų, kurios minimos dabar, turės tik 70 ir kelis balsus, todėl bus nuolatinėje įtampoje ir tokie sprendimai kaip marihuanos įteisinimas bus šitame Seime neįmanoma įgyvendinti“, – žadėjo R.Karbauskis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis, Ramūnas Karbauskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis, Ramūnas Karbauskis

Veidrodinis atspindys

Jis neatmetė, kad gali būti opozicijos lyderis, be to, esą yra ir daugiau opozicijai skirtų pareigų.

„Šitas Seimas tarsi veidrodinis atspindys dabartinio. Mums buvo sunku, tai ir naujai valdančiajai daugumai bus labai sunku“, – teigė R.Karbauskis.

Jis kalbėjo, kad per ketverius metus valdantieji pasigedo šešėlinio ministrų kabineto, negirdėdavo pasiūlymų dėl biudžeto, todėl dabar jie pasiryžę parodyti, kaip atrodo, kaip privalo dirbti opozicija. R.Karbauskis įsitikinęs, kad baigusi šią kadenciją LVŽS tikrai sudarys šešėlinę vyriausybę, nes esą to reikalauja darbo opozicijoje žanras.

Taip pat jis pažadėjo, kad palaikyti jie nusiteikę tokius sprendimus, kurių naujieji valdantieji pirmiausia neatšauks, tarkim, vaiko pinigai.

R.Karbauskis atmetė bet kokias užuominas apie galimus nesutarimus su premjeru Sauliumi Skverneliu, esą to nebuvo nei pastaruosius ketverius metus, nei yra dabar. O spaudos konferencijoje esą S.Skvernelio nėra, nes jis dirbantis premjeras ir yra savo darbo vietoje. Jis dalyvaus susitikime su prezidentu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis

Paklaustas, ar padarė kokių klaidų, kodėl pralaimėjo rinkimus, R.Karbauskis teigė, kad nesėkmę galėjo lemti esą visus ketverius metus trukusi propaganda.

„Ar buvo galima laimėti po tokių ketverių metų propagandos rinkimus? Galbūt galima, galbūt kas nors laimės po ketverių metų. Aš bet kam galiu užduoti klausimą – išvardinkite tris draudimus, kuriuos mes priėmėme, ir aš žinau, kad to neišvardins. Nes realiai tai buvo klišės, kurias mums klijavo.

Kai žmogus sako, kad balsuoja prieš draudimus, reikia tik įvardinti, kokie tie draudimai buvo. Kai kalbame apie alkoholio reklamos draudimą, tai daugiau nei 60 proc., beveik 70 proc. palaiko tai. Dauguma palaiko ir dėl 21 metų amžiaus. Bet tos klišės kartotos, jos prie mūsų lipo, taip veikia propaganda“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Todėl esą gerai, jog pavasarį atsirado tiesioginės transliacijos, kuriose kalbėta daugiausia apie COVID-19, bent taip galima buvo nusikratyti sklandančių klišių. Tai leido partijos atstovams atsitiesti, o A.Veryga, anot R.Karbauskio, iš nemėgstamiausio politiko tapo pačiu populiariausiu. Bet paskui esą tiesioginis eteris baigėsi, nes koronavirusas vasarą buvo nurimęs, tada vėl atsigavo propaganda.

Jis taip pat paminėjo turėtą gana nestabilią situaciją Seime, juos „išdavusį“ Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį, kuris turėjo būti ramstis, o iš „valstiečio“ tapo liberalu. Be to, esą nepavyko priimti keleto svarbių sprendimų.

A.Veryga teigė, kad jo konkurentė vienmandatėje apygardoje Gintarė Skaistė turėjo daugiau laiko agitacijai, nes jis turėjęs dirbti kitus darbus.

Paskutiniai darbai – ribojimai ir 13 pensija

A.Veryga tikino, kad visą laiką stengėsi pasakyti viską, ką tuo momentu žinojo, tad esą jeigu kokios informacijos ir neatskleisdavo, tai tik todėl, kad tuo metu kažko nežinojo. Jis taip pat patvirtino, kad greičiausiai trečiadienį Vyriausybėje bus priimti griežtesni apribojimai visoje Lietuvoje, tad neturėtų likti tokių sporto renginių, kokius matėme pastaruoju metu.

R.Karbauskis žadėjo, kad nueinantis Seimas dar norėtų spėti priimti įstatymą dėl tryliktos pensijos, nors esą tai padaryti bus labai sunku, nes nežinia, ar pavyks sumobilizuoti kolegas.

„Labai tikimės, kad išanalizavę mūsų sprendimus, kurie priimti, daugelis jų nebus atšaukti. Dėl tryliktos pensijos gaila“, – kalbėjo LVŽS pirmininkas.

Liko antri

Naujos kadencijos Seime dirbs 32 LVŽS atstovai. Daugiamandatėje apygardoje spalio 11 dieną į parlamentą buvo išrinkta 16 partijos kandidatų.

Dar 16 jų išrinkta antrajame Seimo rinkimų ture, vykusiame sekmadienį. Turbūt skaudžiausias pralaimėjimas – Karoliniškių–Pilaitės apygardoje pralaimėjo premjeras Saulius Skvernelis, nusileidęs konservatorei Radvilei Morkūnaitei-Mikulėnienei.

Pagal šį rezultatą, Seimo rinkimų rezultatų rikiuotėje „valstiečiai“ liko antri.

Seimo rinkimus laimėjo dabar opozicijoje dirbanti Tėvynės Sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD). Negalutiniais duomenimis, konservatoriai užsitikrino 50 mandatų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius