Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 14 /11:53

Ramūnas Karbauskis svarsto trauktis iš LVŽS frakcijos seniūno pareigų

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis sako svarstantis trauktis iš partijos frakcijos seniūno pareigų ir siekti Seimo pirmininko ar vicepirmininko posto, nes nori įrodyti, kad opozicija melavo – esą ji vis tiek nepalaikys siūlymo atšaukti Viktorą Pranckietį iš Seimo pirmininko pareigų. Be to, anot R.Karbauskio, LVŽS frakcija ir be jo išliks vieninga.
Gediminas Kirkilas ir Ramūnas Karbauskis
Gediminas Kirkilas ir Ramūnas Karbauskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Apie tai, kad ketina trauktis iš frakcijos ir siekia dirbti Seimo vadovybėje, R.Karbauskis paskelbė likus kelioms dienoms iki planuojamo balsavimo dėl nepasitikėjimo Seimo pirmininku V.Pranckiečiu. Sustabdyti savo veiklą frakcijoje, jei būtų išrinktas Seimo pirmininku, R.Karbauskis turėtų pagal Seimo statutą.

„Tai turėtų stabilizuoti padėtį Seime ir tas sprendimas, tikriausiai, logiškas pasidaro“, – 15min komentavo politikas.

Politiką siekti pareigų Seimo vadovybėje, kaip pats teigė, paskatino aktyvus opozicijos kalbėjimas – esą jei jis eis į Seimo pirmininkus, opozicija slaptame balsavime balsuos už V.Pranckiečio nuvertimą.

„Tai irgi buvo motyvas parodyti, kad jie melagiai, nes jie to nesiruošia daryti. Jie nemanė, kad aš tam pasiryšiu, dėl to taip drąsiai šnekėjo. Dabar visa plokštelė keičiasi“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Iš kitos pusės, jis sakė supratęs, kad tai – išeitis iš keblios situacijos dėl V.Pranckiečio: „Atsakomybę aš visą laiką jaučiau. Tą darbą, kurį dariau tris metus, augo frakcija, išaugo visa eilė politikų [...]. Mano buvimas frakcijoje nebėra gyvybiškai būtinas tos frakcijos egzistavimui ir jos stiprinimui. Tas darbas jau padarytas. Ir nebūdamas frakcijoje, esu tikras, kad frakcija liks vieninga, stipri, monolitiška, tam, kad vykdytų Vyriausybės programą ir Seimo įsipareigojimus.“

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

Galutinį sprendimą dėl darbo Seimo vadovybėje, R.Karbauskio teigimu, antradienį priims LVŽS frakcija. Seimo narys darė prielaidą, kad jam nepalankaus sprendimo nebus.

Po ketvirtadienio – dvi laisvos pozicijos

„Tikriausiai, nepriims neigiamo. Taip įtariu“, – sakė jis.

Klausiamas, kas tokiu atveju eis frakcijos seniūno pareigas, R.Karbauskis tikino negalintis pasakyti – esą yra bent 20 galimų kandidatų.

„Frakcija nutars demokratiškam balsavime“, – nurodė parlamentaras.

Jeigu sieks eiti Seimo vicepirmininko pareigas, R.Karbauskis turės pakeisti kažkurį dabar Seimo valdyboje dirbantį asmenį. Kurį, kol kas neaišku. Esą tai spręs koalicijos taryba.

„Koalicinė taryba dėliosis. Bet aš taip įsivaizduoju, kad tikriausiai kolegos reikalaus iš naujos frakcijos (frakcijos „Lietuvos gerovei“ – 15min), kad nebebūtų Seimo vadovybėje Remigijaus Žemaitaičio – viena pozicija. Kai Seimo pirmininkas keičiasi, atsiranda antra pozicija. Dvi pozicijos bus laisvos tikiuosi po ketvirtadienio“, – reiškė viltį politikas.

R.Karbauskis sakė nemanantis, kad jo planai dalyvauti Seimo vadovybės veikloje paskatins opoziciją aktyviau dalyvauti balsavime dėl V.Pranckiečio atšaukimo iš Seimo vadovų.

Visa koalicija supranta, kad pokyčiai reikalingi, padėtis tapo absurdiška.

„Aš manau, kad tai visiškai nieko nekeis opozicijos elgesyje, nes opozicija anksčiau pasisakė, kad balsuotų, jeigu aš eičiau į Seimo pirmininkus. Tai yra netiesa. Jie nebalsuos, tai akivaizdu ir tą visi supranta. Bet kas liečia mūsų koaliciją, nemanau, kad tai labai ką keičia. Visa koalicija supranta, kad pokyčiai reikalingi, padėtis tapo absurdiška“, – kalbėdamas apie nepartinį V.Pranckietį, kuris pagal koalicijos sutartį neturėtų užimti Seimo pirmininko pareigų, dėstė R.Karbauskis. Jis tikino pats turintis ieškoti sprendimų, kurie keistų sitaciją.

Dėl palaikymo yra įsitikinęs

Norėdamas tapti Seimo pirmininko pavaduotoju, R.Karbauskis slaptame balsavime turėtų sulaukti daugiau kaip pusės balsavusiųjų Seimo narių palaikymo. LVŽS lyderis nurodė esąs įsitikinęs, kad balsų užteks.

„Jei nebūčiau tikras, aš dabar su jumis apie tai nešnekėčiau. Pati suprantat, kad padarius tokį pareiškimą, ar į pirmininkus, ar į pavaduotojus pretenduojant, turi būti tikras, kad turėsi palaikymą iš Seimo narių koalicijos. Aš tuo neabejoju“, – dėstė jis.

Dabar Seimo valdyboje dirba opozicijos lyderis socialdemokratas Julius Sabatauskas, vicepirmininkai liberalas Jonas Liesys, „socialdarbiečiai“ Irena Šiaulienė ir Gediminas Kirkilas, konservatorė Irena Degutienė, „valstietis“ Arvydas Nekrošius, Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja „valstietė“ Rima Baškienė, minėtas Seimo pirmininkas V.Pranckietis ir vicepirmininkas R.Žemaitaitis. Po to, kai griuvo Seimo „tvarkiečių“ frakcija, jis tapo Mišrios Seimo narių grupės nariu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius