Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 11

Ramūnas Karbauskis vis dar tiki koalicija su socialdemokratais: „Sutariame vis geriau ir geriau“

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis reaguodamas į socialdemokratų lyderio Gintauto Palucko pasisakymą esą jis nebemato prasmės egzistuoti koalicijai, sako, kad ji išliks. Negana to, pasak R.Karbauskio, koalicijos partneriai sutaria vis geriau ir geriau, o urėdijų reforma retas rimtas nesutarimas.
Ramūnas Karbauskis, Gintautas Paluckas ir Juozas Olekas
Ramūnas Karbauskis, Gintautas Paluckas ir Juozas Olekas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Perkalbėti šituo klausimu jų, deja, nepavyktų, bet kitais klausimais mes vis geriau ir geriau sutariame“, – žurnalistams antradienį Seime sakė R.Karbauskis.

Jis nenorėjo svarstyti, kas bus, jei socialdemokratai vis dėlto nutars trauktis iš koalicijos.

Mažumos Vyriausybė būtų labiau komplikuotas variantas negu dabartinis variantas, – sako R.Karbauskis.

„Pirmiausia, aš neimčiau dabar svarstyti, kas būtų, jeigu būtų. Nemanau, kad taip bus. Jaučiu tai stebėdamas frakcijos poziciją ir džiugina tai, kad kai kuriais klausimais daug pragmatiškesni tampa opozicijos žmonės“, – teigė „valstiečių“ lyderis.

Pasak jo, urėdijų reforma yra vienas iš klausimų, kuriuo socialdemokratų ir „valstiečių“ nuomonės tikrai nesutampa, tačiau daugeliu klausimų esą sutarimas yra.

„Sakyčiau, reiktų ieškoti, kuriais nesutampa. Va, kuriais nesutampa, šiandien jūs pamatėte, o daugeliu atveju mes gi balsuojame kartu“, – kalbėjo didžiausios parlamento frakcijos seniūnas.

Vis dėlto jis pripažino, kad kartais, kaip antradienį, jam taip pat susidaro įspūdis, jog Vyriausybė dirba mažumos Vyriausybės sąlygomis.

„Man irgi kartais taip atrodo, kad Vyriausybė dirba kaip mažumos, nes mes neturime koalicijos partnerių palaikymo tam tikrais klausimais, bet, kaip jūs žinote, žmonės, rinkdami Valstiečių ir žaliųjų sąjungą, tikėjosi permainų. Mes tas permainas darome kokia bebūtų situacija, ar mums reikia koalicijos partnerių, ar mums reikia opozicijos pagalbos. Reformos vyksta. Jos vyksta taip, kaip mes planavome. Šioje sesijoje yra priimta viskas, kas planuota“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Anot jo, „valstiečiai“ negriaus koalicijos su socialdemokratais patys, nes Lietuvai naudinga, kai koalicija stipri ir didelė.

„Mažumos Vyriausybė būtų daugiau komplikuotas variantas negu dabartinis variantas. Tai yra mūsų gailėtis nereikia, mes galime dirbti ir taip, ir anaip. Ir dirbsim toliau“, – sakė R.Karbauskis.

Premjeras antradienį sutarė su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija dėl palaikymo urėdijų reformai. Mainais S.Skvernelis įsipareigojo grąžinti PVM lengvatą šildymui. Socialdemokratų lyderis G.Paluckas į tai atsakė griežtai.

„Jei koalicijos partneriai rašosi susitarimus dėl opozicijos (TS-LKD) paramos, tai reiškia ne ką kitą kaip pripažinimą/deklaraciją, jog koalicija yra neproduktyvi ir Vyriausybė dirba mažumos sąlygomis.

Koalicijos yra skirtos konsensusui (sutarimui) rasti. Jei skiriasi pasaulėžiūros, politiniai „charakteriai“, galima dirbti ir be konsensuso. Tačiau tuomet koalicijos formalus egzistavimas neturi jokios prasmės“, – socialiniame tinkle „Facebook“ pareiškė G.Paluckas.

Nors G.Palucką supykdė "valstiečių" su konservatoriais pasirašytas susitarimas, jis nepažeidžia pernai lapkritį dviejų partijų sudarytos koalicijos sutarties.

Joje numatoma, kad partneriai dėl vertybinių klausimų apsispręs savarankiškai. Tokiais atvejais jie Seime galės ieškoti kitų sąjungininkų ir tai nebus koalicijos sutarties pažeidimas.

„Vieno iš koalicijos partnerio galimi susitarimai su trečiąja šalimi neįpareigoja kito partnerio ir neturi pažeisti šios sutarties“, – numatyta pernai pasirašytame dokumente.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius